We are not smarter, we are more free

És possible que les crisis arribin per sorpresa? Que ningú en sàpiga mai res fins que succeeixen? Formar part d’11Onze ens dona un avantatge essencial: el de poder dir les coses tal com són, el de poder-nos preparar per a quan vagin mal dades.

 

Toni Mata, director de continguts, comunicació i mitjans d’11Onze

El més sorprenent quan es produeixen fallides de bancs o grans crisis en el sistema financer és que… ningú en sabia res! Tot anava perfectament bé just fins uns segons abans que tot explotés. Algú s’ho segueix creient, això? La imprevisibilitat de l’economia, que essencialment són matemàtiques, és un absolut desafiament per a la lògica més elemental.

Que Credit Suisse no anava bé se sabia des de fa molt de temps. Ho explicava el Financial Times en un breu documental que va publicar el juliol de 2022. Només fixant-nos en això, penseu en els temps de preproducció i producció d’una peça així. 1 any des que van decidir fer el tema? Per tant, com a mínim des de juliol de 2021 era públic i notori que Credit Suisse anava pel camí del pedregar. De cop i volta, en ple 2023 el tema explota als informatius de tot el món, amb l’entitat mirant a l’abisme i provocant un risc sistèmic. Com si no hi hagués hagut cap avís. 

I amb el Silicon Valley Bank, tres quarts del mateix. Com pot ser que acabés de passar amb nota una auditoria? Ningú sabia que la pujada de tipus els afectaria tant? Ningú va fer els números? No és que no sembli veritat, és que senzillament no és possible.

“A 11Onze podem observar, pensar i després dir les coses tal com són gràcies a no dependre de ningú ni a haver de fer la gara-gara al poder.”

Sorprèn, aquests dies, veure caps d’economia de diversos mitjans assegurant que tot va bé. És comprensible cridar a la calma, perquè la por és el pitjor verí pel món dels diners, però cal tenir una mica d’integritat moral i informar al gruix de la població del que fan i desfan les elits. Perquè no passi allò que, quan es volatilitzen els dipòsits dels estalviadors no doni la tremendíssima casualitat que els grans inversors ja s’havien apartat. És lleig, però acostuma a passar que qui té la informació no la comparteix, la fa servir. 

 

Missió d’11Onze

Una de les missions d’11Onze és formar i informar la seva comunitat per tal que pugui preparar-se per a moments turbulents com l’actual. En aquest sentit, fa molt de temps que estem parlant de la gran crisi de deute, del gran reinici econòmic, de la regulació de les CBDC i de la importància de l’or en un moment de gran desdolarització. Desdolarització, recordem-ho, provocada per la falta de confiança en una moneda sobreimpresa i per l’auge econòmic d’uns països que volen deslliurar-se del ferri lideratge americà. No ho sembla, però curiosament, tots aquests temes són pràcticament el mateix. Desgraciadament, no se’n parla.

Tot allò que hem anat advertint s’està consumant, mentre a gran part dels mitjans no se’n diu res. Com pot ser? És possible que els d’11Onze siguem més llestos? En absolut. Senzillament, som més lliures. Podem observar, pensar i després dir les coses tal com són gràcies a no dependre de ningú ni a haver de fer la gara-gara al poder.

Per això, hem decidit compilar algunes de les coses que ja fa dos anys que expliquem. Ho anirem fent durant les pròximes setmanes, enmig de les fuetades d’aquesta crisi sistèmica que ens volen fer passar per anècdota. És un dels avantatges de formar part de La Plaça. Estar registrat a 11Onze.cat és una manera d’estar a l’avantguarda econòmica. Perquè amb la informació i la formació correcta, les crisis es veuen a venir. I de les crisis no te’n pots amagar, t’atraparan allà on estiguis. L’únic que pots fer… és preparar-te.

I això és, justament, el que fem.
Preparem-nos.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest articles, et recomanem:

11Onze

“Hem de donar una informació clara i transparent”

3 min read

Un ‘marketplace’ és l’equivalent digital d’un centre comercial...

11Check

11Onze Check: contra la desinformació econòmica

4 min read

Una de les nostres funcions principals és donar als...

11Onze

El Diner: la sèrie d’animació per aprendre economia

2 min read

11Onze consolida la seva aposta per l’alfabetització...Toni Mata Toni Mata
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Carles MarsalCarles Marsal says:
 3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Moltes gràciessss

 4. James SeneJames Sene says:
  James

  Gràcies Toni 👌🏿

 5. Carme Dalmau PlanasCarme Dalmau Planas says:
  Carme

  És difícil estar ben informat ,suposo que sempre ha estat així. Sé que formar part de la plaça és fantàstic.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Cert, generalment qui informa ens vol dur cap el seu terreny… Moltes gràcies, Carme, per les teves paraules cap a nosaltres i agrair-te, també, el teu comentari.

   1 year ago
 6. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Sí senyor! Amb el cap ben alt i sense tabús. Si 11Onze és capdavanter en informació econòmica i financera rigorosa, s’ha de dir perquè tothom pugui tenir un mitjà de referència.

Leave a Reply

App Store Google Play