Speaking Catalan to save the Catalan language
Aida Roca, filòloga i creadora de contingut digital, és la responsable de La Filòloga de Guàrdia, un canal per a difondre continguts en català i sobre el català. Més de 30.000 seguidors segueixen els seus trucs, amens i fàcilment aplicables, per aprendre a parlar un català genuí en qualsevol context i a qualsevol edat.
Tot just havia acabat la quarantena quan l’Aida Roca es va llençar a crear un canal de YouTube que va batejar com a La Filòloga de Guàrdia. Explica que va començar a crear el tipus de contingut que ella trobava a faltar a les xarxes: contingut d’entreteniment, en català i amb la llengua catalana com a temàtica. Així naixia La Filòloga de Guàrdia, el canal de YouTube, amb presència també en altres xarxes socials com Instagram, Twitter o TikTok, que ja acumulen més de 30.000 seguidors.
El català pateix, des de fa dècades, una influència de la llengua castellana que es fa palesa en gairebé tots els àmbits: en els mitjans de comunicació, en la producció audiovisual, en l’oci i fins i tot a l’hora del pati, on els nens i nenes sovint aposten pel castellà, en lloc del català, per a relacionar-se amb altres infants. L’Aida, des del seu canal, i tal com ens explica en aquest nou episodi de Persones, defensa que el català és prou ric per a parlar-lo en qualsevol àmbit, només ens falta utilitzar-lo.
A la (falsa) recerca del català correcte
Roca remarca que no podem parlar de català correcte o incorrecte, perquè aquesta diferenciació rau en el context en el qual ens trobem. Així doncs, una expressió com “natros”, que es fa servir en moltes comarques de Catalunya, seria correcta en un context col·loquial, però deixaria de ser-ho si la fem servir per a un discurs institucional, per exemple. En aquest cas, com en tants d’altres, ens hem de referir a aquest tipus de paraules o expressions com a català genuí, autèntic, i segons el context serà correcte o no.
Però, més enllà del dialecte que parlem o el context on ens trobem, la jove Aida Roca planteja que la principal preocupació és si realment es fa servir el català entre els joves com a principal llengua, i ens apropa la clau per a capgirar aquesta situació. Roca també ens comparteix el seu punt de vista sobre la polèmica aplicació del 25% d’hores en castellà a les aules i l’estat de salut de la nostra llengua. Escolta la conversa sencera per apropar-te, una mica més, al català genuí.
11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Gran problema que els catalans parlant, canviem de llengua de primeres quant més del 90% de la població amb qui parlem l’entén.
Tens molta raó, Josep. Actuant així, no solament desprotegim i enfonsem més la nostra llengua, sinó que també discriminem els nostres interlocutors.
Gràcies
Gràcies a tu, Joan!
Molt bé. Ensenyar i permetre, millor que obligar i destruir. Salut.
Sempre amb amor! I amb el cor a la mà!
Molt bona entrevista
Gràcies, Manuel! Ens seguim veient a La Plaça!☺