The 25 richest businessmen in the Països Catalans
Com cada any, la revista ‘Forbes’ ha publicat la llista dels 100 empresaris més rics de l’Estat espanyol. A 11Onze, recollim els 25 més rics dels Països Catalans i intentem esbrinar com han aconseguit construir el seu patrimoni milionari.
Indústries alimentàries, farmacèutiques, moda i cosmètica i grups hotelers. Aquests són els quatre sectors que han donat fortuna als 25 empresaris més rics dels Països Catalans. Molts d’ells estan emparentats, d’altres acumulen herències familiars i un negoci pròsper des de principis i mitjans del segle XX. La majoria inverteixen les seves fortunes en col·leccions d’art, filantropia i fundacions privades. Així són els rics més rics.
- Juan Roig Alfonso, president de Mercadona (3.700 milions). És un dels homes més admirats a l’Estat espanyol, segons la consultora Brand Finances, però també dels més odiats pels petits productors i per l’esquerra política. La seva cadena de supermercats té més de 1.600 botigues a la península Ibèrica i ha estat guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de l’Excel·lència Empresarial el 2019. Roig és un reconegut admirador de les FAES, el ‘think tank’ del Partit Popular, on ha donat grans quantitats de diners, i dedica part dels seus ingressos a donar suport a iniciatives esportives i d’emprenedoria. Se li atribueixen frases com “A Espanya hem d’imitar la cultura del treball dur dels basars xinesos”.
- Hortensia Herrero, accionista de Mercadona (2.300 milions). Hortensia Herrero i el seu marit, Juan Roig, han convertit Mercadona en un imperi. A banda de la seva activitat empresarial, ha començat una tasca filantròpica i de patrocini amb la Fundació Hortensia Herrero al País Valencià, que promou el patrimoni artístic.
- Sol Daurella Comadrán, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners (1.900 milions). Amb tan sols 54 anys, és presidenta de l’embotelladora de Coca-Cola i distribueix els seus productes a 13 països de l’Europa occidental. És neta de l’empresari bacallaner Santiago Daurella i Rull i filla de l’empresari Josep Daurella i Franco. Sol Daurella ha estat accionista del Banc de Sabadell, Ebro Foods i Acciona i és membre de la junta del Cercle d’Economia de Barcelona, presideix el consell d’administració del Teatre Nacional de Catalunya i és patrona del Palau de la Música Catalana. Ha format part del Consell Consultiu del Diplocat, fet que li ha ocasionat nombroses crítiques dels sectors més espanyolistes.
- Isak Andic, propietari de Mango (1.600 milions). L’empresari del sector de la moda va ser elegit el 2010 president de l’Institut de l’Empresa Familiar. Forma part d’una família sefardita que es va traslladar de Turquia a Barcelona cap a la dècada dels setanta del segle XX. El seu negoci de la moda es va iniciar quan va tornar d’unes vacances amb un parell de camises que va vendre als seus amics. Així comença a vendre per encàrrec fins a fer-ho en un mercat de Barcelona i va expandint la seva empresa important roba d’abrigar brodada a mà a l’Afganistan. El 1984 obre la primera botiga Mango al Passeig de Gràcia amb el seu germà. Ara, té més de 2.100 arreu del món.
- Fernando Roig Alfonso, propietari de Pamesa (1.400 milions). El germà gran de Juan Roig és el propietari d’un dels cinc grups ceràmics més importants del món, després d’haver comprat Azuliber el 2020 i el 40% d’Argenta. També és el tercer major accionista de Mercadona, president del club de futbol del Vila-real i de l’empresa d’energia Renomar.
- Manuel Lao, expropietari de Cirsa (1.300 milions). El seu origen familiar és a Almeria, però amb 12 anys va emigrar a Terrassa. Fa molts anys que viu a Matadepera, on ha fet pujar la renda mitjana fins a situar el municipi com un dels més rics de l’Estat. Va posar en marxa amb el seu germà Juan Lao el grup Cirsa, una operadora de casinos, bingos i jocs electrònics. Manuel Lao va comprar el 44% de les accions al seu germà el 1998 per 120 milions d’euros i el 2018 va vendre l’empresa a Blackstone per 2.235 milions d’euros, tot i que d’aquest import es va descomptar un deute. Ara, Lao inverteix el seu diner a través de Nortia Capital i, entre altres inversions, controla el 8,16% de la socimi Merlin Properties.
- Alberto Palatchi, expropietari de Pronovias (1.300 milions). Va ser el director de Pronovias fins al 2017, quan es va vendre el 90% de la companyia que va fundar amb el seu pare el 1922 a BC Partners per 550 milions d’euros. Ara, Palatchi inverteix el seu capital a través de Galma Capital, que controla dues de les sicav més rendibles del país, Gesprinsa i Hermoprisa. També té immobles i inverteix en art.
- Miguel Fluxà Rosselló, president executiu d’Iberostar (1.200 milions). És president d’un dels grups hotelers espanyols més importants a tot el món. El grup d’origen mallorquí opera el 70% dels hotels de Cuba amb Melià i Barceló.
- Antonio Gallardo Ballart, accionista dels laboratoris Almirall (1.000 milions). Antonio, amb el seu germà Jorge Gallardo, són els principals accionistes dels laboratoris farmacèutics Almirall, a través de les corporacions Genbad i Zamap, on també participen els fills. L’empresa té més de 1.900 treballadors en 13 filials a Europa i els Estats Units. El negoci familiar va començar el 1862 amb una petita farmàcia a Barcelona.
- Jorge Gallardo Ballart, president dels laboratoris Almirall (1.000 milions). Segons ‘Forbes’, el grup farmacèutic ha obtingut uns resultats molt positius amb el desenvolupament del seu nou fàrmac contra la dermatitis atòpica. Almirall ha gairebé duplicat el seu valor en borsa els darrers anys, dels 1.444 milions d’euros el 2017 als 2.600 de l’actualitat.
- Carmen Daurella Aguilera, accionista de Arcelor Mittal (950 milions). La cosina de Sol Daurella controla Haberes y Servicios, accionista indirecte de Coca-Cola Europacific Partners a través de Cobega, el ‘holding’ dels Daurella. Carmen i Sol Daurella es van vendre Copesco, l’empresa familiar bacallanera, al grup basc Angulas Aguinaga.
- Gabriel Escarrer, fundador dels hotels Melià (900 milions). És una de les cadenes hoteleres més cotitzades a la borsa, però la crisi pandèmica li ha passat factura. Segons ‘Forbes’, Melià ha perdut un 51% de capitalització des del 2017, i actualment el seu valor borsari és de 1.300 milions.
- José Elías, accionista d’Audax Renovables (900 milions). És accionista destacat d’Audax Renovables, Audax Green, Ezentis, Aspy, Atrys Health, i de la cadena de supermercats La Sirena. Aquest creixement descontrolat l’ha fet entrar a les llistes dels més rics del món en tan sols dos anys.
- Manuel Puig Rocha, vicepresident del grup Puig (850 milions). Puig comercialitza els seus productes i fragàncies en més de 150 països. Puig opera sota les marques Carolina Herrera, Nina Ricci i Paco Rabanne i al sector de la moda és accionista de Jean Paul Gaultier. A banda d’aquests negocis, Manuel Puig té el 5% del capital de Fluidra, un percentatge que li ha donat força alegries, ja que l’empresa ha augmentat un 50% en borsa.
- Thomas Andreas Meyer, propietari de Desigual (850 milions). És d’origen suís, però ha fet la seva carrera professional a Barcelona. Desigual competeix amb Zara i altres marques del grup Inditex i enguany ha establert la jornada de quatre dies laborables després que els treballadors hi votessin a favor. De Meyer se sap que porta una vida allunyada dels focus i que és un abanderat de la sostenibilitat. Fins al 2008 no s’havia publicat cap fotografia seva.
- Carlos March Delgado, president de la corporació financera Alba (850 milions). Presideix la corporació i és accionista majoritari de Banca March, amb el seu germà Juan, i per davant de les seves germanes Gloria i Leonor. March està casat amb la filantropa Concepción de la Lastra.
- Ricardo Portabella, propietari d’Anpora (800 milions). La seva fortuna prové de l’herència rebuda pel seu avi, Luis Portabella Conte, que es va associar després de la Guerra Civil amb Daniel Carasso, fill del fundador de Danone. L’avi va presidir Danone Espanya durant més de quatre dècades i Ricardo Portabella va ser l’hereu únic del seu tiet, Antonio Portabella Ràfols, que posseïa un lot d’accions de Danone i un gran patrimoni immobiliari.
- Juan March Delgado, accionista de la corporació financera Alba (750 milions). Amb el seu germà, Carlos March Delgado, són els accionistes majoritaris de Banca March.
- Carmen Thyssen-Bornemisza, col·leccionista d’art (750 milions). Carmen Cervera, vídua del baró Heinrich Hans August Thyssen-Bornemisza de Kaszó, de qui va prendre el cognom de casada, és una de les col·leccionistes d’art més cotitzades del món i és tot un personatge de la premsa del cor. El juliol passat va arribar a un acord amb el Govern per llogar la seva col·lecció per 6,5 milions d’euros a l’any i retornar el quadre de Mata Mua de Paul Gauguin.
- Óscar Serra Duffo, accionista de Fluidra (600 milions). És un dels fundadors d’aquesta empresa fabricant de disseny i producció de piscines. Fundada el 1969 per les famílies Planes, Serra, Corbera i Garrigós, Fluidra ha quintuplicat el seu valor en borsa des de 2017.
- Tomás Arrufat Pujol, presidente de Proeduca (550 milions). És el promotor i principal accionista amb el 76% de Proeduca Altius, la societat que gestiona la formació en línia de la Universitat Internacional La Rioja.
- Núria Roura Carreras, accionista de Grífols (550 milions). És la vídua de Víctor Grífols i una de les principals accionistes dels laboratoris farmacèutics. També va promoure la Fundació Víctor Grífols sobre bioètica.
- Alicia i Mercedes Daurella, accionistes de Coca-Cola Europacific Partners (550 milions). Les germanes de Carmen Daurella Aguilera també són accionistes de l’empresa que presideix la seva cosina Sol.
- José Ignacio Comenge, accionista de Coca-Cola Europacific Partners (550 milions). Aquest valencià també és accionista de Coca-Cola Europacific Partners i té participacions importants a la Compañía Vinícola del Norte de España (CVNE), Ebro Foods i Ence.
- Mauricio Botton Carasso, propietari de Germina Finance (450 milions). És inversor a través de Germina Finance i propietari gràcies a la finca La Gramosa. La seva fortuna, com la de Ricardo Portabella, prové de la venda de la filial espanyola de Danone a diversos accionistes.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
👏
M’agradaria saber de tota la paperassa signada i documents notarials inversions etc etc quants són redactats en català? Crec que pocs, per no dir cap
Com bé saps, Josep. Si no ets un Estat no comptes i en el nostre cas, on es busca l’assimilació per la via que sigui menys … No defallirem! Som Catalans!
Interessant informació, com complement queda saber com s’han aconseguit les fortunes moltes per favors i beneplàcit de mandataris. Tot queda en família.
També és veritat, aquí has posat el dit a la llaga, Pere. Moltes gràcies pel teu comentari!!!
Jordi, tot i que et pugui semblar extrany, tant illes Balears i les províncies del Regne de València, tenen en comú la llengua amb les seves particularitats, catalans no tant sols queda reduït a la comunitat autònoma Catalunya, català és un mot que aplega tots els Països Catalans, i per això mateix tots els habitants poden ser anomenats catalans, tot i la voluntat del Govern d’ñ, sigui quin sigui, hagi volgut dividir els catalans, en les seves províncies i autonomies administratives, a França també hi ha catalans
Molt cert, Guillem, això és així, però com se senten els Valencians i els Mallorquins? Espanyols o Catalans? Dit això penso que ells han de voler ser allò que vulguin ser, igual que nosaltres…
Segurament aquests pesos pesants expliquen alguns condicionants econòmics del nostre país
Ja pot ser, Francesc. Moltes gràcies pel teu comentari!!!
Interesant, sempre va bé saber qui és qui per si hi hem de tractar😅 Molt bé que s’ incloguin les primeres espases del País Valencià i Mallorca , Països Catalans.
Cert que són Països Catalans, però els Mallorquins i els Valencians, realment se senten una mica Catalans…? Aquí ho deixo… Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!
👌
Gràcies, Joan!!!
Gràcies per aquesta informació
Jajaja, i ara jo pensava, mare de Déu, que lluny que està tot això… Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!