How to behave in nature, deep-rooted civic values

És a l’estiu quan més persones ens apropem al mar i a la muntanya, i inconscientment ens posem novament a prova com a societat pel que fa a la manera de relacionar-nos amb la natura. Analitzar el nostre civisme ens ajudarà a mantenir l’esperit autocrític necessari per créixer en clau personal i col·lectiva. Si la natura ho és tot, el civisme també.

 

Sigui per pràctiques d’oci o per activitat industrial, a Catalunya en les darreres dècades han desaparegut un 54% d’espècies que viuen en rius i llacs, un 30% en zones agrícoles i prats i un 10% en boscos i matollars. Les conclusions d’aquest estudi, realitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, assenyalen actuacions humanes com l’alteració dels hàbitats naturals, l’explotació del sòl i el canvi climàtic, però la realitat és que tots podem contribuir-hi si duem a terme comportaments incívics o irrespectuosos en visitar espais naturals. 

 

La petjada de l’ésser humà

Sigui de vacances o passejant pel nostre entorn, segurament tots haurem presenciat comportaments incívics que posen en risc la mateixa natura i, fins i tot, la seguretat de les persones. Ens referim a actituds com fer soroll, embrutar l’entorn, deixar residus, molestar o perjudicar a la fauna, destorbar la tranquil·litat d’altres persones, i especialment dels residents locals, o comportaments de risc com fumar o encendre foc en zones amb risc d’incendi.

El nostre desig, com a turistes, és buscar llocs de tranquil·litat i on gaudir de la natura, però no sempre anirà d’acord amb les intencions de la resta de visitants. I si bé cadascú pot tenir conceptes diferents d’excursió, de pícnic o de tranquil·litat, hi ha límits com els residus o el soroll que travessen la línia del civisme en aquests espais.

Normes de convivència als Parcs Nacionals

En els darrers anys, pràcticament tots els parcs naturals de Catalunya han creat codis de conducta o recomanacions cíviques que tots els visitants han de complir amb un sol objectiu: preservar el territori. És el cas del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que acull anualment més de mig milió de visitants. Un nombre tan elevat de visitants pot posar en risc la biodiversitat de la zona, i fins i tot la mateixa seguretat dels excursionistes, si no es prenen les mesures correctes. Així doncs, què cal tenir en compte?

 

Abans de l’excursió

  • En primer lloc informar-nos d’on anem, com és la zona, quina temperatura farà o quin recorregut volem seguir. Portar l’equip adequat serà clau per gaudir d’una bona experiència.
  • Preparar els àpats en funció de la durada de l’excursió i sempre tenint en compte els residus que podrem generar, ja que els haurem de portar amb nosaltres fins que puguem reciclar-los adequadament.
  • Si portem animals, dur-los lligats i cuidar la seva hidratació.
  • Si accedim fins al parc amb vehicle propi, respectar els límits de velocitat i sense fer més soroll del compte. A l’hora d’aparcar, procurem fer-ho a les zones habilitades i senyalitzades.
  • Utilitzar transport públic per accedir al parc sempre que sigui possible.

Durant l’excursió

  • No sortir del recorregut marcat, així evitarem perdre’ns, però sobretot, evitarem trepitjar zones que no estan pensades per a visitants i que poden afectar a la fauna i la flora.
  • Mantenir la distància de seguretat, tant entre vianants com entre ciclistes.
  • No està permès banyar-se en rius i estanys, ja que tot i semblar-nos una activitat d’allò més natural, la realitat és que pot alterar i contaminar les aigües.
  • Menjar a les zones habilitades. I si el recorregut no ho permet, procurar fer-ho sense deixar residus.
  • Prohibit encendre foc. Una mesura que s’extrema en certes zones o períodes de sequera, però que és aplicable a totes les zones naturals. Per tant, ni gas combustible, ni encendre cigarretes està permès.
  • No endur-nos res que no ens pertoqui. Ni pedres, ni plantes, ni molt menys fer activitats de caça. Si visitem l’espai, és per gaudir-ne tal com és.

Ètica i civisme, una aposta personal

En definitiva, complir els estàndards prèviament descrits no és més que un acte de civisme que, en cas de no sortir d’un mateix, s’haurà de complir per acatar la regulació vigent. Us recomanem llegir “Educar la convivència. La pràctica del civisme” del filòsof Francesc Torralba, un document breu que aprofundeix i ens fa reflexionar sobre la relació entre civisme i ètica.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Per la Mar Viva

4 min read

Per la Mar Viva és una organització sense ànim de lucre d’origen menorquí amb un

Economia

L’economia depèn de la biodiversitat

7 min read

Un estudi demostra que els beneficis de la biodiversitat

Sostenibilitat

Pagaries més per un turisme sostenible?

4 min read

El turisme sostenible o ecoturisme és el sector turístic



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. Vicenç ClascàVicenç Clascà says:
    Vicenç

    La gent hauria de tenir a la ment, “el que no vulguis per tu no ho vulguis pels demés”.

    • Amadeu Vilaginés says:

      Correcte Vicenç! Si tothom actués així, la convivència entre tots nosaltres seria millor. Gràcies pel comentari! 😀

      3 years ago
  3. EduMC

    Nosaltres en el nostre temps lliure normalment ens agrada gaudir de les Muntanyes, Boscos, Gorgs, rutes del Pais i a banda de recollir la nostre brossa recollim tota la que puguem dels incults i egoistes que deixen la seva….

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Gràcies per la teva reflexió, Edu! Els qui actuem d’aquesta manera, mostrem als qui no ho fan que estimem el nostre entorn natural i el nostre país i que, fins i tot, fem la part que els pertocaria a ells. Esperem que, a més de beneficiar tothom, sigui útil formativament, perquè hi ha gent que creu que el camió de la brossa passa per tot arreu.

      2 years ago
  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Ens cal tenir aquesta consciència d’estimar el que tenim i cuidar-lo

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
      Silvia

      Tan de bo tothom pensés així Alicia, crec que ens estalviariem ensurts i mals de cap.

      3 years ago
  5. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    Semblen obvietats…. però cal ser-ne més conscients del respecte necessari vers el q ens envolta

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
      Silvia

      Totalment d’acord Laura, el respecte és essencial per no malmetre l’entorn, però també per ser conscients que amb una imprudència en podem sortir molt malparats.

      3 years ago
  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    👏 Civisme ✌️

  8. Francesc Xavier Dengra i GrauFrancesc Xavier Dengra i Grau says:
    Francesc Xavier

    Comparteixo les bones opinions sobre l’article. Breu i necessari. Suggereixo que d’ara en endavant, també s’incloguin conceptes de tot el territori catalanoparlant més enllà de l’estricte Principat de Catalunya. Bona feina!

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Hola, Francesc Xavier! Bon suggeriment i moltes gràcies pels teus afalagaments i pel teu comentari.

      3 years ago
  9. Anonymous says:

    Tan l’article com el vídeo es tindríen que publicar als diaris , per que arribes a totom 💪

  10. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Calen articles com aquest que semblen bàsics però que s´han convertit en imprescindibles . El civisme i el sentit comú sembla que ha deixat de ser un instint natural de l´ésser humà. Però encara trobo molt més greu comprovar la quantitat de deixalles, que ens trobem en el conjunt de tot el país. Boscos d ús públic sense restriccions, cunetes, racons, polígons industrials, urbanitzacions. Es un malson. Potser no contamina directament l`habitat natural d´espècies animals i vegetals, però altera notablement la convivència humana

    • Jordi Oller says:

      És tal com dius Mercè, cal que entre tots ens posem cura a conservar el que tenim. Gràcies pel teu comentari. Ens trobem a La Plaça.

      3 years ago

Leave a Reply

App Store Google Play