Per la Mar Viva

Per la Mar Viva és una organització sense ànim de lucre d’origen menorquí amb un objectiu clar: vetllar pel bon estat de salut del mar.

 

«Es missatge està ben clar, escampeu pertot arreu, salvem els mars i oceans i no els venguem a cap preu». El duet menorquí Cala Joia resumeix així el propòsit de Per la Mar Viva, que busca conscienciar empreses, administració, organitzacions i persones —començant per les més joves— per a reduir qualsevol abocament de brossa a les aigües de Menorca, així com excel·lir en la gestió dels residus i contribuir a la reducció dels plàstics que van a parar al mar i al litoral costaner.

Per la Mar Viva neix l’any 2017, després d’anys d’investigació i observació sobre la quantitat de plàstics que acabava en el port de Ciutadella, i en el litoral menorquí. El seu fundador, Carlos Salord, un fisioterapeuta local, s’ha mobilitzat per a promoure aquesta organització sense ànim de lucre, després d’anys d’observar la indiferència de la societat per canviar la situació.

 

L’estudi inicial: quina quantitat de plàstics es recull en un dia?

Carlos Salord, president de l’Associació Per la Mar Viva, va decidir posar en marxa un estudi comparatiu: a una banda, la quantitat de plàstics que recollien les embarcacions que el Govern Balear fa servir per a netejar el litoral de Menorca, i en l’altra, la quantitat de plàstics que ell mateix va ser capaç de recollir, intentant simular el treball que realitzen aquestes mateixes embarcacions, durant nou jornades laborals.

Els resultats mostraven que les embarcacions del Govern Balear recollien una mitjana d’11,34 kg al dia. Salord, amb la seva zòdiac semi rígida i tres sedassos, va ser capaç de treure de l’aigua una mitjana de 70,33 kg per jornada.

 

Primer pas: la conscienciació social

L’objectiu, per tal de veure canvis reals en la salut del mar, és la conscienciació social, i per això Per la Mar Viva ha apropat el projecte tant a ciutadans com a administració. A cada organisme s’han proposat solucions específiques, segons responsabilitats i involucració, per a aconseguir implicar a tothom i que els resultats siguin reals i prolongats en el temps. 

El repte principal, però, segueix sent la responsabilitat i el comportament humà. I per això realitzen xerrades i actes a escoles i instituts de les Illes, per a educar-ne els ciutadans des de petits a la bona gestió marítima. Una acció que ha tingut molt bona acollida, fins i tot a preescolar, i que sens dubte és el que pot marcar les generacions futures.

L’objectiu és passar de la indiferència de l’«això no va amb mi» a la conscienciació de «realment tenim un problema» i, d’aquí, a la proactivitat de «què hi puc fer jo?».

 

Segon pas: la implicació real

La difusió és imprescindible per a aconseguir una implicació real, i per això artistes locals, com Dos Sipiots & Orgànic i Cala Joia, difonen arreu aquesta conscienciació a través de la seva música. A Ferreries, el maig de 2019 es va inaugurar l’exposició La mar de plàstics, que amb més de 8.000 visitants va assolir l’objectiu de donar veu a la mar i despertar consciències a partir d’objectes rescatats del litoral menorquí. 

Més enllà de l’associació mateixa, Per la Mar Viva s’ha convertit en una iniciativa popular que s’escampa per l’illa de Menorca i que té ressò mar enllà. La intenció, ara, és expandir el seu efecte a la resta d’illes i a Catalunya. De moment, ha impulsat a les xarxes la campanya #GobiernoDesplastificanosYA adreçada al Govern d’Espanya i demanant la seva implicació.

Fins ara, els humans hem convertit els oceans en l’abocador final de la nostra brossa. És el moment de refer aquesta idea i treballar plegats per a aconseguir que el mar segueixi viu durant molts anys, tal com canten Cala Joia:

 

«Que la mar no sigui més

un immens abocador,

entre tots hi som a temps,

junts podem canviar aquest món.»

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Per què hi ha tantes meduses?

4min lectura

Any rere any sentim notícies sobre la gran quantitat de

Economia

Economia blava: el sector estratègic del futur

4min lectura

El 70 % de la superfície del planeta està coberta per aigua, i

Economia

Sabies que l’economia depèn de la biodiversitat?

7min lectura

Un estudi demostra que els beneficis de la biodiversitat



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    I taaaant, podem canviar el món!! Però ens hi hem de posar, eh?😅👍🏻

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. EduMC

    Super interesant!, tot el recolzament i admiració! la meva familia i jo quan anem platja/muntanya, Natura en general recollim lo nostre i tot el que ens envolta per el cami!.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Això és genial, Edu! Si tots ho féssim sistemàticament, hi hauria un avenç significatiu en la reducció de deixalles contaminants. I, naturalment, el més profitós fora aconseguir que aquestes deixalles ja no es produïssin. Per això, la conscienciació i l’educació són fonamentals. Gràcies per compartir-ho!

      Fa 2 anys
  4. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    Bona feina 👍👏👏👏👏

  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
    Joan

    Hem de reciclar més i contaminar menys!

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Exacte, Joan! Reciclar, reduir i reutilitzar. Gràcies per la teva aportació.

      Fa 3 anys
  6. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Generar menys plàstics i així no haurem de re iar-los. Per descomptat ja NO llençar-los al medi natural

    • Jennifer Roca Civit says:

      Molta raó, Laura. Pensa que cada any arriba en brossa fins als mars i els oceans l’equivalent a 1.200 vegades el pes de la Torre Eiffel, segons dades de Greenpeace, això són dades molt significatives. Que tinguis molt bona tarda, ens veiem per la Plaça!

      Fa 3 anys
  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Llençar plàstics tan a la mar com a Muntanya es tenir consciència de comunitat 0

    • Jennifer Roca Civit says:

      Bona tarda, Alícia. Tal com diu el Pere, moltes vegades no som conscients que tant el bosc com el mar, forma part de casa nostra, i allò que deixem avui, és el futur que tindrem demà. Ens veiem per la Plaça Alícia, i molt bon dissabte!

      Fa 3 anys
  8. Pere Saus Marin says:

    I és a més una pena. No en són conscients que és casa nostra i llar del nostre futur.

  9. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    Verdaderament hi ha molta gent que no es conscient, de que s’ha de cuidar el medi ambient.

    • Jennifer Roca Civit says:

      Bona tarda, Rosa Maria, sempre penso que allò que sembrem, és allò que collirem. Així que tot el millor que cuidem avui el planeta, és tot allò que recollirem el dia de demà. Tens molta raó, Rosa Maria. Ens veiem per la Plaça!

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play