Per què hi ha tantes meduses?

Any rere any sentim notícies sobre la gran quantitat de meduses que es veuen a la costa mediterrània en general, i a la catalana en concret. A què es deu la proliferació d’aquest animal marí? Us expliquem el motiu pel qual cada cop n’hi ha més. 

 

Per començar hem de dir, com ja deveu imaginar, que la causa principal és el canvi climàtic. L’escalfament global està provocant que el Mar Mediterrani pugi de temperatura un 20% més ràpid que la resta de mars i oceans. A aquest fenomen se l’anomena tropicalització, i fins i tot l’ONG World Wild Fund for Nature (WWF) ha realitzat un detallat estudi sobre el tema.

L’efecte de l’escalfament en els organismes vius es veu amplificat per l’acidificació de l’aigua de mar, ja que en incrementar-se l’alcalinitat absorbeix més CO₂, i la conseqüència és el debilitament d’organismes com el fitoplàncton o el corall, vitals per a moltes espècies, i que també es veuen molt afectats per l’increment i la freqüència de tempestes, fins al punt que, en algunes zones, han desaparegut.

La medusa i el seu augment demogràfic

La medusa és un animal invertebrat amb forma de campana convexa de la qual surten uns tentacles, i gairebé transparent perquè el 95% del seu organisme és aigua. Pertany al grup dels cnidaris, el que significa que té unes cèl·lules urticants en els seus tentacles, que utilitza com a defensa o per caçar. 

Solen viure lluny de la costa, a mar obert, en grans grups, i pugen a la superfície per alimentar-se bàsicament de plàncton i petits peixos, alimentació que comparteixen amb altres espècies que estan veient reduïda la seva presència a causa de l’excés d’activitat humana que té lloc sobre el Mare Nostrum.

La conseqüència del debilitament de la flora marina, la reducció de competència en la lluita per alimentar-se, juntament amb la pràctica desaparició d’algun dels seus depredadors, com la tortuga marina, són altres factors que influeixen en l’increment de la població de meduses.

Els nouvinguts al Mediterrani

I és que els canvis que està experimentant el Mediterrani també són causats per l’enorme pressió a la qual està sotmès, com la sobrepesca, la contaminació, el comerç marítim i el desenvolupament costaner. Concretament, el trànsit marítim que té lloc al canal de Suez i l’Estret de Gibraltar, juntament amb la pesca massiva, han col·laborat en l’arribada de noves espècies de fauna.

S’han localitzat fins a 1.000 espècies invasores, que han anat desplaçant les autòctones fins al punt que la població de mol·luscs, per exemple, s’ha reduït un 90%, de manera que tot l’ecosistema del Mediterrani s’està veient alterat.

En el cas de les meduses, apareixen a la costa arrossegades per corrents superficials, sobretot a l’estiu amb l’augment de temperatura, i ja no poden tornar a mar obert. Són éssers que viuen arreu del món i dels quals hi ha diferents espècies, però en les costes mediterrànies és on podem veure una major presència d’aquest animal, per la calidesa de les seves aigües.

Aquest tema és un clar exemple de desequilibri ecològic en l’àmbit mundial, causat per l’ésser humà: tenint abundància en menjar, una temperatura adequada i menys enemics naturals, el creixement de la població de meduses és imparable, si no aconseguim revertir la situació.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

L'economia depèn de la biodiversitat

7min lectura

Ho sabies?

Sostenibilitat

Innovate4Climate

4min lectura

Cita mundial contra el canvi climàtic a Barcelona

Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  Joan

  M’agrada el que Dius😋

 3. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
  Rosa Maria

  Molt interesant, jo no entenccom ja gent que diu que el canvi climatic és una tonteria, i no recicla ni fa res per millorar-lo.

  • Mireia Cano Codina says:

   Gràcies per l’apunt Rosa Maria, realment és sorprenent com encara ens falta consciència social en aquest sentit.

   Fa 3 anys
 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Qusn l’home aprendra que ha de tenir cura del seu planeta si ho fes ens aniria a tots bé, instructiu el video i l’article

  • Mireia Cano Codina says:

   Tota la raó, Alicia. El canvi ha de començar en nosaltres.

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play