11Onze, pioners en educació financera a Europa

La Comissió Europea i la Xarxa Internacional d’Educació Financera de l’OCDE han publicat el gran marc europeu per promoure les competències financeres de la població. L’informe és fruit de dos anys de feina i busca que la ciutadania europea tingui totes les eines per gestionar els seus diners. 11Onze és la primera entitat financera basada en l’educació financera de la seva comunitat.

 

L’alfabetització financera es refereix a una combinació de mirada crítica, coneixements, habilitats personals i hàbits que ens permeten prendre les decisions més encertades per al benestar financer individual i col·lectiu. És amb aquest objectiu que la Comissió Europea i la Xarxa Internacional d’Educació Financera de l’OCDE han impulsat aquest marc, que no és només un pla d’estudis completíssim, sinó una base conceptual sobre la qual construir les polítiques financeres de les nacions d’Europa.

Per això, l’informe proporciona un conjunt de competències per donar suport al desenvolupament, l’aplicació i l’actualització d’estratègies nacionals d’educació financera; impulsar programes d’educació financera i l’elaboració de materials pedagògics; i reduir l’exclusió que deixa enrere la ciutadania en situació més vulnerable, com la gent gran, els joves, les persones migrades i les dones.

11Onze ha estat a l’avantguarda en la creació de material d’educació financera, i, ara, el marc europeu afegeix noves línies de treball útils per continuar creant continguts. En concret, el marc dona eines per comprendre el món de les finances a partir de quatre grans àmbits temàtics:

 • Transaccions financeres, és a dir, tot el que té a veure amb els diners i la moneda; els ingressos; els preus, les compres i els pagaments; i els registres i contractes financers. 
 • Economia domèstica, per tant, totes aquelles competències que ens permeten gestionar a curt i llarg termini, com ara l’estalvi, les inversions, la gestió dels ingressos mitjançant un pressupost o la planificació.
 • Riscos i recompenses, és a dir, seguretat financera, assegurances, avaluació de riscos i productes financers.
 • Ecosistema financer, o totes aquelles habilitats relacionades amb la protecció del consumidor, l’assessorament financer, la despesa pública, els impostos i les característiques de l’ecosistema financer mundial.

L’alfabetització financera, el gran pilar d’11Onze

Precisament, l’educació financera és el gran pilar que sosté La Plaça d’11Onze, una plataforma digital pionera que aplega una comunitat activa de més de 10.000 persones. La Plaça és l’àgora per construir sobirania financera. Per això, es promouen els continguts sobre el món de les finances, de menys a més profunditat. Així és com el Magazine s’actualitza diàriament, amb seccions especials com 11Onze Check per a la verificació informativa, i es publiquen píndoles que elaboren els nostres agents.

Amb el mateix propòsit s’impulsen les lliçons de la secció Aprendre, com la sèrie documental ‘El Diner’ i els cursos sobre economia col·laborativa, les llotges, la renda bàsica i els oligopolis, entre altres. I de la mateixa manera, 11Onze promou produccions més acurades a través d’11Onze TV, com el documental ‘L’Academy’ o els podcasts Pasta Z, Abusos Bancaris i Persones, sempre amb l’economia i la gestió dels diners com a eix temàtic.

A més, la fincom ha obert un nou àmbit de difusió dels continguts financers a través de les Fintech Talks i el projecte ‘11Onze Escola’. Les Fintech Talks són un punt de trobada sobre innovació financera per a tots els públics i, especialment, per a emprenedors, ‘startups’ i empreses, organitzat amb la col·laboració de Monday, xarxa d’espais de ‘coworking’ a l’Estat espanyol. I ‘11Onze Escola’ ofereix sessions formatives sobre el món de les fintech a centres educatius, empreses i col·legis professionals.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

Llancem ‘11Onze Escola’

3min lectura

A 11Onze ens hem marcat com a objectiu ensenyar com funcionen les finances

Finances

“L’educació financera ha d’estar al centre”

2min lectura

“Hem d’entendre el món financer i no deixar-nos enredar

Finances

Educació financera pels adolescents

2min lectura

Al llarg de l’educació obligatòria hi ha moltes assignatures.Equip Editorial Equip Editorial
 1. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
  Ricard

  Bona explicació

 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Som-hi 👍💪

 3. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  L’educació la gran base de tota societat.

 4. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Sí, totes les formacions estan genial, felicitats als agents d’onze. Una formació que us propose són els qüestionaris de la MIFID obligatoris per a tots els inversors que estableix el BCE a totes les entititats de l’espai europeu, donen bastant que parlar a tot arreu i els inversors es queixen a les entitats de que no estan applicant el MIFID correctament utilitzant-les per afavorir els seus interesos de la entitat enlloc dels inversors de fora de les entitats, aplicant-les arbitràriamen bloquejant a usuaris i aplicant la informació obtinguda dels usuaris bloquejats sobre usuaris desbloquejats de la entitat.

 5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  La veritat és que doneu un valor afegit als que formem part d’11Onze.
  La formació són els fonaments indispensables, per fer pases amb seguretat.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Comentari molt encertat el teu, Manel, totalment d’acord amb el que ens dius, i moltes gràcies pel teu comentari.

   Fa 2 anys
 6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  La formació és un dels motius que em fan ser aquí, un altre la transparència i el tercer la comunitat. Tots tres en un mateix nivell.

 7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 9. Daniela SimónDaniela Simón says:
 10. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Visionaris és poc.
  Dóna gust veure com 11onze les endevina totes i s’anticipa amb un pla estudiat i portat a terme amb professionalitat i eficàcia. Segur que n’hi ha que no l’ entenen, no l’ hi donen importància, i a alguns els irrita.. . Altres ja copien….
  Aquest marc europeu amb els 4 àmbits d’actuació ho clava. Sembla que les conclusions finals les hagi inspirat la Plaça 😉 . Gràcies per la feina feta!

Deixa una resposta

App Store Google Play