La consolidació bancària europea avança imparable

L’OPA del BBVA sobre el Banco Sabadell pot transformar el sector bancari de l’eurozona i torna a revivar el debat sobre la necessitat d’una consolidació bancària europea que el Brussel·les fa anys que defensa. Tanmateix, aquesta concentració dels serveis financers pot comportar efectes negatius per la competència bancària i la inclusió social.

 

El conseller delegat del Banco Sabadell, César González Bueno, fa una setmana es mostrava convençut que l’opa hostil no tirarà endavant per l’evolució de la prima. “Crec que no ocorrerà, és massa complicat”. En qualsevol cas, un mes després que es filtrés que el BBVA preparava una oferta de fusió amb el Sabadell, es torna a posar sobre la taula el debat de la conveniència d’una consolidació bancària generalitzada que sembla imparable.

Mentre que el Govern espanyol es mostra reticent a l’operació, argumentant que incrementarà el nivell de concentració bancària i, per tant, tindrà un impacte negatiu per a l’ocupació, la prestació de serveis financers i l’estabilitat financera del país, des de la Unió Europea veuen amb bons ulls qualsevol consolidació bancària que ajudi a eliminar un suposat excés de capacitat i millorar l’eficiència de costos.

La consolidació bancària es refereix al procés pel qual les entitats financeres es fusionen o són adquirides per altres entitats, donant lloc a una menor quantitat de bancs amb una major quota de mercat. A Europa, aquest fenomen s’ha accelerat en els darrers anys, impulsat per una sèrie de factors econòmics i reguladors i amb el suport del Banc Central Europeu.

 

La creació de la unió bancària

Després de la crisi financera del 2008 i les subseqüents crisis del deute sobirà, es va fer evident la necessitat de millorar la supervisió i la regulació del sector financer de la UE, especialment pel que fa a l’eurozona.

En aquest context, el 2014 es va crear la unió bancària europea amb l’objectiu de garantir l’estabilitat, seguretat i fiabilitat financera del sector bancari de la zona de l’euro i de la UE en el seu conjunt. A través d’un codi normatiu únic que consisteix en un conjunt de textos legislatius d’obligat compliment per a totes les entitats bancàries que operin en els estats membres.

Actualment, hi ha més de 4.500 bancs actius a la UE, una gran part dels quals són entitats petites i mitjanes. El BCE defensa que aquestes fusions, especialment si són transfrontereres, podrien afavorir a la diversificació de riscos i la integració dels mercats financers. Així mateix, apunta que la nova normativa i aquesta consolidació bancària tanca llacunes legals i contribueix així a un funcionament més eficaç del mercat únic.

La part més fosca de la consolidació

La concentració bancària actual a l’Estat espanyol és evident quan recordem la quantitat i diversitat de caixes d’estalvi existents fa tres dècades, quan tenien la meitat de la quota de mercat del negoci bancari. 

El rescat del sector bancari espanyol amb diners públics va comportar una reducció dels seus negocis i capacitat. Aquesta consolidació es va traduir en un tancament massiu de sucursals i caixers automàtics. El risc d’exclusió financera era real i, tot i les directives del Govern, les mesures de la banca per pal·liar-la han resultat clarament insuficients. 

L’escassa competència en el mercat bancari també ha provocat que els interessos que els bancs espanyols donen pels seus dipòsits siguin molt més baixos que els que s’ofereixen de mitjana a la UE. Tot això ha passat en un context en què la gran banca —CaixaBank, Banc Santander, BBVA, Banc Sabadell, Bankinter i Unicaja— incrementaven exponencialment els seus beneficis. 

Més enllà de la protecció contra fallides, l’èxit de la consolidació bancària dependrà de la capacitat dels reguladors per equilibrar-ne els beneficis amb la necessitat de mantenir un sector bancari competitiu, divers i inclusiu. Una feina que no serà gens fàcil tenint en compte que la promíscua relació entre la classe política i el sector bancari fa dècades que forma part d’un sistema on vetllar per l’interès públic no és una prioritat.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Finances

Els dipòsits bancaris no compensen la inflació

2min lectura

La tímida reacció de la banca espanyola a reflectir la...

Finances

BlackRock: principal accionista de la banca

3min lectura

La gestora de fons d’inversió nord-americana es consolida...

Economia

El col·lapse bancari s’anunciarà un divendres

6min lectura

Un altre banc dels Estats Units ha fet fallida, els bancs...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play