La banca guanya més, però els seus clients menys

Malgrat que el BCE ha continuat apujant els tipus d’interès, la banca espanyola ha mantingut la remuneració mitjana dels nous dipòsits lluny dels tipus oferts per altres països europeus, aprofitant-se de l’alça per guanyar més diners dels seus clients.

 

El sector bancari de l’Estat espanyol s’ha mostrat com un dels més lents de tota la Unió Europea a reflectir la pujada de tipus d’interès del Banc Central Europeu amb una millor rendibilitat dels dipòsits. De fet, segons dades publicades pel BCE, els bancs d’Espanya i Xipre van ser els únics de la zona euro que van començar l’any reduint la remuneració que paguen pels dipòsits als seus clients particulars. 

La banca espanyola passava d’una remuneració del 0,64% el desembre del 2022 a un 0,59% el gener d’aquest any, mentre que en el conjunt de l’euro zona els bancs pujaven els tipus dels nous dipòsits fins a una mitjana d’un 1,65%. Això ocorria al mateix temps que la diferència d’interessos entre les hipoteques i els dipòsits augmentava en 0,66 punts des del 2019, gràcies al fet que els bancs han encarit el crèdit molt més ràpid que la remuneració dels dipòsits.

Tot això ha passat en un context on la gran banca – CaixaBank, Banc Santander, BBVA, Banc Sabadell, Bankinter i Unicaja – ha guanyat 5.696 milions, un 14% més, en el primer trimestre de l’any en comparació al període anterior, tot i el nou impost a la banca. El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, argumentava que, “no hi ha un benefici extraordinari” i que es tractava d’un resultat “modest”, tot i que el sector financer reconeix que les alces dels tipus d’interès hi han jugat un paper significatiu.

 

Una justificació que fa aigües

 

Els bancs es justifiquen argumentant que, tot i les pujades de tipus per part del BCE, no estan pagant més interessos pels dipòsits perquè tenen molta liquiditat. I és veritat que moltes d’aquestes entitats financeres gaudeixen d’una àmplia liquiditat gràcies a les compres de bons i injeccions de capital a llarg termini a causa de les expansives polítiques monetàries dels governs, motiu pel qual, ja no depenen dels dipositants per finançar el seu negoci.

Aquesta explicació, però, sembla poc fonamentada quan tenim en compte que els bancs italians són els que tenen més liquiditat d’Europa – molt per sobre dels espanyols – i, així i tot, paguen més pels dipòsits, en alguns casos fins a un 5% d’interès. A més, bancs espanyols instal·lats a Itàlia, sí que ofereixen una millor rendibilitat pels diners dels seus clients de la que ofereixen a Espanya.

Davant d’aquesta situació d’indiferència del sector financer cap als interessos dels seus clients, no és d’estranyar que, tot que la banca espanyola ha començat a millorar puntualment la remuneració de l’estalvi, durant els dos primers mesos de l’any les famílies espanyoles vagin retirar 18.000 milions d’euros en dipòsits dels bancs espanyols buscant una millor rendibilitat pels seus diners.

 

Finança les demandes contra els bancs. Fes justícia i aconsegueix rendiments pels teus estalvis per damunt de la inflació gràcies a les indemnitzacions que hauran de pagar els bancs. Tota la informació sobre Finança Litigis la trobaràs a 11Onze Recomana.

Economia

Fuga de dipòsits de la banca espanyola

4min lectura

En els primers dos mesos de l’any, les famílies van retirar 18.000...

Finances

Els dipòsits bancaris no compensen la inflació

2min lectura

La tímida reacció de la banca espanyola a reflectir...

Economia

Finança Litigis: alts rendiments i justícia social

3min lectura

El Finança Litigis, que 11Onze Recomana, se simplifica...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Ací primen altres interessos, hauríem de castigar aquestes entitats retirant tots els nostres calers.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Cert, però és molt complicat unir-nos tots plegats per una fita com aquesta… De totes maneres moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 11 mesos
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    El problema es que els bancs de l’Ibex tenen molt de poder i sempre fan el que volen. La gent hauria de treure els diners dels grans bancs.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Cert, i fan el que volen perquè formen part de l’Ibex 35 i tenen poder sobre la política de l’estat espanyol. Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!

      Fa 11 mesos
  4. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Molt interessant 👌

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que li hagis trobat, i moltes gràcies pel teu comentari, Carles!!!

      Fa 11 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play