Fuga de dipòsits de la banca espanyola

En els primers dos mesos de l’any, les famílies van retirar 18.000 milions en dipòsits dels bancs espanyols buscant una millor rendibilitat pels seus diners. Tot i la pujada dels tipus d’interès del BCE, els clients de la gran banca reben amb comptagotes la millora de la remuneració de l’estalvi.

 

Segons dades publicades pel Banc Central Europeu (BCE), dels 19 països de la zona euro, els bancs d’Espanya i Xipre van ser els únics que van començar l’any reduint la remuneració que paguen pels dipòsits als seus clients particulars. Mentre que en el conjunt de l’euro zona els bancs pujaven els tipus dels nous dipòsits fins a una mitjana d’un 1,65%, la banca espanyola passava d’una remuneració del 0,64% el desembre del 2022 a un 0,59% el gener d’aquest any.

La reacció no es va fer esperar, les famílies espanyoles van fer front a la pujada de preus i a la baixa rendibilitat dels dipòsits retirant 13.000 milions dels bancs el gener, i 5.000 milions més el febrer. El saldo es quedava en 986.200 milions, amb una reducció d’un 1,8% en els dos primers mesos de l’any. El subseqüent daltabaix borsari de la banca espanyola provocat per la fallida del Silicon Valley Bank i el col·lapse de Credit Suisse no ha fet més que agreujar la pèrdua de confiança en la liquiditat de la banca tradicional i la seva capacitat per rendibilitzar els diners de la ciutadania.

 

La tímida reacció de la banca espanyola

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, animava als clients dels bancs a acudir a les seves entitats a reclamar-los un augment dels interessos: “Els clients bancaris han de tenir aquesta conversa amb els banquers i els banquers han de ser assenyats si volen mantenir els seus clients.”

Doncs sembla que després de les converses, tot i que hi ha alguns bancs que han reaccionat de manera discreta i amb campanyes puntuals per millorar la rendibilitat dels dipòsits i evitar la fuga de clients, aquests dipòsits segueixen sense oferir rendibilitats superiors a les de les Lletres del Tresor o altres productes. 

De fet, malgrat que el BCE no afluixa i que la pujada dels tipus d’interès ja està en el 3,5% en la zona euro, la remuneració mitjana dels nous dipòsits de la banca espanyola encara es manté lluny dels tipus oferts per altres països europeus. I és probable que aquesta situació es mantingui així en un futur pròxim, ja que segons càlculs elaborats per fonts financeres d’elEconomista, la banca espanyola només podria arribar a pagar pels seus dipòsits un màxim de l’1,15% en els pròxims dotze mesos sense deixar de ser rendible.

 

Les llars diversifiquen els estalvis

Tot i la reobertura gradual de l’economia, l’encariment del cost de la vida ha fet evaporar una bona part de la bossa d’estalvi acumulada per les famílies durant la crisi sanitària. En aquest context de precarietat s’hi afegeix la poca rendibilitat que els bancs ofereixen pels dipòsits, per tant, no és gens sorprenent que la gent busqui productes d’inversió més rendibles o alternatives que permetin protegir els seus estalvis davant la pressió inflacionària.

L’estoc d’actius financers de les llars s’ha vist reduït en 53.431 milions d’euros, o un -2%, una caiguda que no s’havia vist des de principis de 2020. Tanmateix, la compra de valors segurs com els metalls preciosos, concretament l’or, segueix en ple auge. I és que en aquest context, la compra d’or ja no es veu tan sols com a una inversió o un instrument d’especulació, sinó com una de les poques opcions que té la gent per salvaguardar els seus diners. 

Així mateix, enfront d’unes previsions de creixement econòmic depriments, la raquítica rendibilitat dels dipòsits i la possibilitat d’una nova crisi bancària, productes que assegurin el poder adquisitiu a curt termini dels inversors amb l’objectiu d’aconseguir uns guanys molt per sobre de la inflació mitjana a Espanya, semblen cada vegada més atractius.

 

Finança les demandes contra els bancs. Fes justícia i aconsegueix rendiments pels teus estalvis per damunt de la inflació gràcies a les indemnitzacions que hauran de pagar els bancs. Tota la informació sobre el Finança Litigis la trobaràs a 11Onze Recomana.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

La marxa enrere del BCE encarirà el deute públic

5min lectura

El Banc Central Europeu ja ha començat a reduir...

Economia

L’escalada de la inflació es menja els estalvis

3min lectura

Les famílies redueixen l’estalvi acumulat durant la...

11Onze

Finança Litigis: com guanyar diners als bancs

3min lectura

El producte Finança Litigis, presentat per 11Onze...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Segurament el canvi de manera inevitable hi serà, però la resistencia per part de la banca tradicional,a perdre ni un bri de poder farà que el canvi trigui

  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Sí, Sí, tot i la pujada d’interessos els bancs continuen com su res amb els deposits🤦‍♂️

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga says:
      Silvia

      Això és com el que tarden a repercutir a la baixa el preu del combustible, perquè a l’alça de seguida es veu reflectit en els preus. Alguns sectors no tenen vergonya.

      Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play