L’impacte de Credit Suisse a la banca espanyola

La caiguda del Silicon Valley Bank i la por a la fallida de Credit Suisse provoca un daltabaix borsari de la banca espanyola. Banco Sabadell tornava a liderar les fortes caigudes de l’Ibex-35 en baixar un 10,49% al tancament de la sessió borsària de dimecres.

 

Les accions de Credit Suisse han pujat un 40% en l’obertura d’avui dijous 16 de març, un màxim històric després que el Banc Nacional Suís (BNS) prometés un finançament de fins a 57. 000 milions d’euros per a reforçar la seva liquiditat enmig de la crisi bancària. El director executiu de Credit Suisse, Ulrich Koerner, defensa la salut del banc i afirma que la base de liquiditat del seu banc és molt forta.

La reacció de la Borsa espanyola no s’ha fet esperar i ha obert amb guanys de l’1,92%, en una jornada que es mantindrà pendent del que passi amb Credit Suisse i de la reunió del Banc Central Europeu (BCE), en la qual es preveu que apugi els tipus d’interès en 50 punts bàsics.

 

Una jornada netament negativa de l’Ibex-35

Ahir, però, el sector bancari esperonava els números vermells de l’Ibex-35 provocats pel col·lapse del Silicon Valley Bank i Signature Bank, i la por a la fallida de Credit Suisse. L’entitat financera helvètica registrava descensos de més del 20% després de la negativa del Saudi National Bank, el seu principal accionista, a aportar-hi més capital.

El Banco Sabadell tornava a liderar el desplom borsari amb una caiguda d’un 10.49%, més de 500 milions d’euros de la seva capitalització. Recordem que l’entitat dirigida per César González-Bueno, també va ser el banc amb més pèrdues després d’enfonsar-se un 11.41% davant l’anunci de la desfeta del banc californià.

Una jornada marcada per unes caigudes que es replicaven en la resta d’entitats financeres: BBVA (-7,38%) se situava per darrere del Banco Sabadell, seguit per Bankinter (-6.94%), Banco Santander (-6,89%), CaixaBank (-6,72%) i Unicaja Banc (-5,33%). Santander i BBVA sent les entitats que compten amb menys calaix de liquiditat tant en el curt com en el llarg termini.

 

Garantir els dipòsits de la ciutadania

El BCE ha iniciat consultes amb els principals bancs europeus per conèixer la seva exposició amb Credit Suisse. L’objectiu és frenar una fallida sistèmica. En el cas dels bancs espanyols, els ciutadans hi tenen dipositats gairebé un bilió d’euros, mentre que el Fons de Garantia en prou feines podria arribar a cobrir un 1% d’aquesta quantitat.

Per aquest motiu, molts dels estalviadors del Silicon Valley Bank es van dedicar a transferir els seus diners a entitats financeres amb llicència operativa d’EMI (Electronic Money Institution), que no poden utilitzar els diners dels seus dipositants per a cobrir les despeses de l’entitat i estan regulades pel banc central de cada país.

A més, aquestes entitats no poden oferir ni promoure inversions de risc, per la qual cosa, poden arribar a ser més segures que els bancs, especialment els bancs d’inversió. Simplement, perquè no es dediquen a demanar préstecs ni a apostar en els mercats borsaris i crediticis, un negoci que, com hem vist repetidament, pot ser extremadament arriscat.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

La fallida de Silicon Valley Bank

4min lectura

Cau un banc i els mercats financers entren en pànic.

11Onze

Els fons de garantia

4min lectura

Els experts en economia fa temps que avisen d’una realitat que afecta al sistema bancari.

11Onze

“11Onze assegura el 100% dels dipòsits”

1min lectura

11Onze treballa amb el que es coneix com a EMI.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article.

  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Notícia que va confirmant els anàlisis econòmics que porten cap a la fíntech o fincom on la paraula clau comença a repetir-se i amb velocitat “els EMI’s” cap allà “els EMI’s” cap allí i comencen a agafar embranzinada a la premsa internacional. La qual cosa porta a plantejar-se preguntes com: quan de temps trigaria en portar una nòmina a un compte EMi? i una hipoteca?🤔 els caps comencen a fer càlculs📝📟🧮🗓

  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Perquè cal una fintech catalana? A dia d’avui tenim la resposta. Cap argument te mai tanta força com la realitat. 11Onze Fintech està a punt, només cal que els catalans obrin els ulls.
    Gràcies.

  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que ho hagis trobat interessant, i moltes gràcies pel teu comentari, Joan!!!

      Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play