Anàlisi: la fallida de Silicon Valley Bank

Cau una gran entitat bancària, els mercats financers entren en pànic, els bancs centrals es mobilitzen mentre l’administració nord-americana crida a la calma i estableix una sèrie de mesures d’urgència per a reforçar la confiança en el sistema bancari. La sensació de déjà-vu no és casual.

 

El Silicon Valley Bank (SVB) era un banc californià especialitzat en donar préstecs a empreses tecnològiques emergents. Una bona part del seu model de negoci es basava en invertir els diners dels seus clients en dipòsits de renda fixa a llarg termini. Després de dècades de tipus d’interès molt baixos, o inclús negatius, era un negoci rodó. A finals del 2022, aquesta institució comptava amb un total de 160.000 milions de dòlars en dipòsits, dels quals la meitat estaven destinats a inversions en bons del Tresor dels Estats Units i en valors amb suport hipotecari.

Evidentment, l’entitat financera tenia l’opció de fer servir aquests dipòsits dels seus clients com a garantia per donar crèdits en comptes d’invertir-los per treure’n un marge més gran, però en el context d’un sistema financer acostumat a privatitzar els beneficis i a socialitzar les pèrdues, gràcies als rescats públics que han esdevingut la norma, no és d’estranyar que els bancs tinguin poc interès en adoptar polítiques de risc més conservadores.

 

Fugida sobtada de dipòsits

En un escenari de crisi i subseqüent pujada de tipus d’interès per part de la Reserva Federal per combatre la inflació, que ha fet encarir el preu dels diners, moltes d’aquestes startups pateixen una manca de finançament o volen treure més rendiment dels seus dipòsits. Això ha propiciat que moltes d’elles retiressin més fons del que el banc tenia previst, per tant, forçant a l’entitat financera a vendre gran part d’aquestes inversions en deute públic abans del termini i a preu de saldo per retornar els dipòsits.

La por que l’entitat bancària no tingués prou efectiu per tornar els diners als clients que els sol·licitessin va provocar el pànic i la retirada de 41.000 milions de dòlars en només una setmana. El banc va vendre una cartera de bons valorats en 21.000 milions, només per a cobrir la seva liquiditat, amb unes pèrdues de 1.800 milions. Un ràpid deteriorament del balanç de l’entitat que la va portar al col·lapse.

Ens trobem davant de la fallida bancària més important des del col·lapse de Lehman Brothers el 2008, la qual també està tenint una gran repercussió internacional amb caigudes dels valors borsaris de la banca i que corre el risc de provocar un efecte dominó que desencadeni una inestabilitat econòmica global.

Protegir els dipòsits per evitar el contagi

A diferència dels clients d’entitats financeres com 11Onze, amb llicències EMI (Electronic Money Institution), que tenen garantits el 100% dels seus dipòsits en cas de fallida, els clients de bancs tradicionals com el SVB, només compten amb un Fons de Garantia de Dipòsits a càrrec del banc central de cada país per recuperar part dels seus diners. En el cas de la Unió Europea el FDG garanteix 100.000 euros per client, i als Estats Units, el FDIC, un màxim de 250.000 dòlars.

Unes quantitats del tot insuficients en casos com el del Silicon Valley Bank, on la majoria de clients tenen comptes d’empresa amb dipòsits de quantitats molt superiors al màxim garantit pel banc central. Davant d’aquest escenari, els òrgans reguladors dels EUA van llançar un pla per a protegir al 100% els dipòsits del Silicon Valley Bank, i així aturar un pànic generalitzat en el sector financer que ja havia provocat la caiguda d’un altre banc, el Signature Bank novaiorquès.

Tot i que no s’anticipa una repetició de la crisi financera del 2008, els efectes de la pèrdua de confiança en un ecosistema bancari que, una vegada més, mostra tan poca credibilitat, integritat i solidesa, es fan difícil de preveure.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

Els fons de garantia

4min lectura

Els experts en economia fa temps que avisen d’una realitat que afecta al sistema bancari.

11Onze

“11Onze assegura el 100% dels dipòsits”

1min lectura

11Onze treballa amb el que es coneix com a EMI.

Finances

La seguretat dels dipòsits

3min lectura

Tenir un dipòsit significa obtenir un baix rendiment.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
    Josep

    El problema és que, a diferència de Lehman Brothers, aquesta entitat actuava de forma conservadora i més o menys prudent, segons estàndards bancaris.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Això sembla, i tot i així… Moltes gràcies pel teu comentari, Josep!!!

      Fa 2 anys
  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    El SVB cau però els òrgans reguladors dels EUA garanteixen el 100 % els dipòsits, un mal precedent si no és que mes endavant en demanen la devolució.

  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    La tensió putja de voltatge

Deixa una resposta

App Store Google Play