BlackRock: principal accionista de la banca

La gestora de fons d’inversió nord-americana es consolida com a la major accionista del Banc Sabadell, Banco Santander i BBVA, mentre augmenta o manté la seva posició com a una de les principals inversores de CaixaBank, Bankinter i Unicaja. 

 

BlackRock, amb seu a Nova York, és la gestora d’actius més gran del món. Amb més de 9 bilions de dòlars en actius sota gestió, 70 oficines en 30 països i amb clients a més de 100, la seva capacitat d’influència s’estén molt més enllà de Wall Street, gestionant inversions per a clients que van des d’inversors particulars fins a grans empreses i governs.

La llista de corporacions amb actius sota la seva tutela és quasi interminable: des de tecnològiques com Apple, Meta i Microsoft, passant per petrolieres com ExxonMobil, Chevron i Shell, fins a bancs com Goldman Sachs, JPMorgan i Bank of America. De fet, passaríem més via en enumerar ‘les poques’ grans empreses globals que no són part de la cartera borsària de BlackRock.

A l’Estat espanyol, la presència del gegant d’inversions estatunidenc està ben consolidada. BlackRock és el principal accionista de l’Ibex-35, duplicant la seva plantilla en els últims cinc anys i controlant 42.000 milions d’euros en actius d’inversió. Iberdrola, Red Eléctrica, Repsol, Enagás, Telefónica… i, segons dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), també amo i senyor de la banca espanyola.

 

Més del 25% de l’accionariat amb una inversió que supera els 6.000 milions

La presència de BlackRock a l’accionariat de la banca espanyola ha anat augmentant progressivament durant els darrers anys, afermant la seva posició com a principal accionista de referència del sector bancari de l’Estat.

En el cas del BBVA, el Banco Santander i el Banc Sabadell, BlackRock es posiciona com el seu accionista més gran amb una participació del 7,4%, 6,2% i 4.46% respectivament. Per altra banda, passa a ser el tercer accionista més important de CaixaBank, el cinquè de Bankinter, i manté una petita participació a Unicaja. 

Una tendència a l’alça que implica una major influència en la gestió i direcció d’aquestes entitats bancàries, però que no està exempta de polèmica a causa del possible conflicte d’interessos que podria suposar. Com avisava, Gerald Davis, BlackRock és un gegant silenciós, però tremendament poderós.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Les crisis i els beneficis

3min lectura

“Tots els animals són iguals, però alguns animals són més iguals que d’altres”.

Economia

El capitalisme clientelar

4min lectura

El model econòmic es caracteritza per un sistema de capitalisme d’amiguets.

Finances

Banca i energètiques

3min lectura

La banca participa en fins a 174 empreses del sector energètic.Equip Editorial Equip Editorial
 1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 2. Jaume HuguetJaume Huguet says:
  Jaume

  Un article molt bò ras, curt però precis, amb un contingut molt transcendent. Exel.lent

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Moltes gràcies pels teus afalagaments, Jaume, celebrem que t’hagi agradat.

   Fa 1 any
 3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  L’abast d’aquesta penetració global de BlackRock és de conseqüències immesurables. Article boníssim.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Això sembla, Francesc, però ja ho veurem, i esperem que no passi el mateix que l’any 2.007, al menys de cara a nosaltres… Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 1 any
 4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 5. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
  Josep

  Crear i desenvolupar una entitat financera no és una tasca gens fàcil, per molts motius. Cal felicitar l’equip d’11Onze per haver-ho fet possible en un mercat molt complicat.

 6. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Aleshores la pregunta es quins bancs no tenen participacions de BlackRock. Espero que onze11 no hi tingui participacions

  • James SeneJames Sene says:
   James

   Precisament 11onze lluita contra el monopoli del diner que mantenen les “grans” institucions i “famílies” sigui d’on siguin. No tenim cap relació amb blackrock.🙏🏿

   Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play