Per què van fer fallida tants bancs el 2023?
El col·lapse bancari acumulat més gran de la història moderna dels Estats Units, juntament amb la desfeta i posterior venda de Credit Suisse, representen el pitjor any per la banca des de la crisi financera del 2008.
Les fallides de Silicon Valley Bank i Signature Bank el març de 2023, seguides dos mesos més tard per la de First Republic Bank, van marcar la pitjor crisi bancària estatunidenca en la seva història moderna. Els actius totals en mans dels tres bancs ascendien a més de 450.000 milions d’euros. Ajustada a la inflació, aquesta xifra supera als actius dels 25 bancs que es van enfonsar durant la crisi financera de 2008.
Els mercats financers havien entrat en pànic, els bancs centrals es mobilitzaven mentre l’administració nord-americana cridava a la calma i establia una sèrie de mesures d’urgència per a reforçar la confiança en el sistema bancari. Amb l’objectiu de parar la fuga de dipòsits i evitar un contagi a altres bancs que provoqués un efecte dòmino, els òrgans reguladors dels Estats Units van llançar una mesura excepcional per a garantir el 100% els dipòsits.
Mentrestant, en el Vell Continent, Credit Suisse es trobava en caiguda lliure. La forta baixada en borsa de l’entitat financera ha reduït el valor de les seves accions a la meitat, mentre que la reestructuració anunciada per la directiva del banc no evitava que una fugida de dipòsits de centenars de milions d’euros.
El Banc Nacional Suís (BNS) aprovava un finançament d’emergència de fins a 57.000 milions d’euros per a reforçar la liquiditat de Credit Suisse enmig de la crisi bancària. Pocs dies després, UBS absorbia al seu homòleg bancari en una operació de rescat dissenyada per a evitar la seva desaparició.
Bons del Tresor dels EUA com a garantia
Una bona part del model de negoci de SVB es basava a invertir els diners dels seus clients -majoritàriament startups tecnològiques amb molta liquiditat- en dipòsits de renda fixa a llarg termini. Després de dècades de tipus d’interès molt baixos, o inclús negatius, era un negoci rodó. A finals del 2022, aquesta institució comptava amb un total de 160.000 milions de dòlars en dipòsits, dels quals la meitat estaven destinats a inversions en bons del Tresor dels Estats Units i en valors amb suport hipotecari.
En un context de crisi global i subseqüent pujada de tipus d’interès per part de la Reserva Federal per combatre la inflació, s’encaria el preu dels diners i es reduïa la inversió. Per tant, moltes d’aquestes startups patien una manca de finançament o volien treure més rendiment dels seus dipòsits. Això va propiciar que moltes d’elles retiressin més fons del que el banc tenia previst, per tant, forçant a l’entitat financera a vendre gran part d’aquestes inversions en deute públic abans del termini i a preu de saldo per retornar els dipòsits.
La por que l’entitat bancària no tingués prou efectiu per tornar els diners als clients que els sol·licitessin va provocar el pànic i la retirada de 41.000 milions de dòlars en només una setmana. El banc va vendre una cartera de bons valorats en 21.000 milions, només per a cobrir la seva liquiditat, amb unes pèrdues de 1.800 milions. Un ràpid deteriorament del balanç de l’entitat que la va portar al col·lapse.
I és que des de la crisi financera de 2008, s’havien relaxat algunes normes de supervisió per a bancs mitjans com SVB. En virtut de la normativa en la qual operaven, no estaven obligats a reconèixer cap de les pèrdues que estaven assumint per aquests bons que perdien valor a mesura que pujaven els tipus.
En el cas de Credit Suisse, i més enllà de la manca de confiança dels inversors per les xifres negatives i dubtes sobre la capacitat de finançament del banc, l’entitat feia temps que estava en números vermells a causa d’una cadena d’escàndols i a tot un seguit d’errors de gestió fonamentals que van castrar la seva capacitat de recuperació després de la davallada experimentada pel sector de la banca d’inversió arran de la crisi sanitària.
Protegeix-te de les crisis econòmiques amb el valor refugi per excel·lència: l’or. Si vols que els teus estalvis tinguin valor el dia de demà, Or Patrimoni.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
gràciess
Gràcies a tu, Joan!!!