Suïssa: noves mesures per evitar un pànic bancari

Reuters informa que les autoritats financeres i els bancs suïssos estudien introduir una nova normativa per evitar futures retirades massives de dipòsits com la que va tenir lloc just abans del rescat de Credit Suisse a principis d’any.

 

Era l’estiu del 2022 quan començaven a circular els rumors que Credit Suisse s’enfrontava a una fallida imminent. L’anunci del Banc Nacional Saudita (SNB), el seu principal accionista, que no participaria en cap més ampliació de capital, va ser la gota que va fer vessar el got, provocant una crisi de confiança per part d’accionistes, clients i inversors que van decidir retirar uns 111.000 milions d’euros en fons durant l’últim trimestre de l’any.

El març del 2023 el Banc Nacional Suís (BNS) aprovava un finançament d’emergència de fins a 57.000 milions d’euros per a reforçar la liquiditat de Credit Suisse enmig de la crisi bancària. El banc central del país helvètic, juntament amb l’autoritat supervisora del mercat financer (FINMA) i el govern suís, volien guanyar temps per a negociar la venda de Credit Suisse al seu rival nacional UBS.

Pocs dies després, UBS absorbia al seu homòleg bancari en una operació de rescat dissenyada per evitar la seva desaparició. Tanmateix, la rapidesa del col·lapse del segon banc més gran de Suïssa, a causa de l’onada de clients que van retirar els seus dipòsits, va sorprendre els analistes i reguladors bancaris europeus. 

“El cas de Credit Suisse ha demostrat clarament que les sortides de dipòsits de clients poden ser ara molt més ràpides i extenses del que preveu la normativa vigent”, declarava el president del Banc Nacional Suís, Thomas Jordan, en un acte celebrat l’1 de novembre a Berna.

 

Una revisió general de la normativa bancària del país

D’ençà de les fallides Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank i Credit Suisse, els reguladors financers de tot el món han estat estudiant com evitar un nou pànic bancari que desemboqui en una altra fugida de dipòsits incontrolable. En aquest context, només era una qüestió de temps fins que les autoritats suïsses es reunissin amb les entitats pertinents per debatre com implementar noves mesures reguladores que redueixin el risc d’un “bank run” o retirada massiva de dipòsits bancaris. 

De l’article publicat per Reuters es desprèn que les converses entre les autoritats suïsses i els principals bancs del país (incloent-hi UBS) formen part d’una revisió més àmplia de les normes bancàries del país, i podrien dirigir-se principalment als clients patrimonials dels bancs suïssos. Més que res per l’especialització d’aquests en la gestió de patrimonis, per la qual cosa acostumen a tenir una major concentració de dipòsits que alguns dels seus competidors de la banca comercial.

Les negociacions estan en la seva fase inicial, però segons les fonts consultades per l’agència de notícies amb seu al Regne Unit, entre les mesures que s’estan debatent en destaca l’opció d’escalonar una gran part de les retirades de dipòsits al llarg de períodes de temps més prolongats. I també s’està estudiant la possibilitat d’imposar comissions a segons quines retirades de diners. Per altra banda, es vol premiar amb un tipus d’interès més alt, als clients que mantinguin els seus estalvis durant més temps.

En tot cas, un representant del Ministeri de Finances va dir que la qüestió de les retirades massives de dipòsits és part d’una avaluació general del marc regulador dels bancs “massa grans per permetre’n la fallida” a Suïssa, i que el govern té previst publicar un informe sobre el resultat de les converses a la primavera de l’any que ve.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Anàlisi: la fallida de Silicon Valley Bank

4min lectura

Cau una gran entitat bancària, els mercats financers...

Economia

L’impacte de Credit Suisse a la banca espanyola

3min lectura

La caiguda del Silicon Valley Bank i la por a la fallida...

Finances

Credit Suisse i el forat dels bons AT1

3min lectura

L’acord de rescat arran de la compra de Credit Suisse...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play