Els governs s’encomanen a les monedes digitals

La digitalització de l’economia ha esperonat la popularitat de les criptomonedes en els últims anys. Una revolució del sistema financer que ha propiciat que els bancs centrals d’alguns governs, inicialment poc partidaris d’implantar-les, comencin a emetre les seves pròpies monedes digitals. Analitzem els motius que hi ha darrere d’aquest canvi de mentalitat.

 

La capitalització dels mercats financers per part de les divises digitals, especialment criptomonedes com el bitcoin, segueix augmentant any rere any. L’automatització tecnològica i la desconfiança envers les entitats bancàries tradicionals a causa dels abusos bancaris han propiciat l’aparició de criptodivises basades en tecnologia ‘blockchain’ (cadena de blocs), que les fa més segures que les monedes físiques, i que no depenen d’un banc central.

Precisament aquesta descentralització de la creació monetària, que caracteritza a les criptomonedes, ha estat la punta de llança de la seva popularitat. És a dir, democratitzen la creació de moneda mentre dilueixen el monopoli bancari, fins ara exclusiu de governs i bancs centrals. Aquest canvi de paradigma és una amenaça per aquells que han tingut sempre el poder econòmic, i un dels canvis més evidents a l’statu quo que ha facilitat l’entrada de les monedes digitals a l’economia global.

Això, evidentment, no agrada a tothom, especialment als estats i a les institucions financeres al seu servei que veuen diluït el seu poder de coerció i control de la població. Per tant, no és d’estranyar que governs, bancs centrals, i institucions financeres com el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Mundial, que mostraven la seva oposició a les criptomonedes descentralitzades, mostrin una actitud més optimista quan es tracta de divises digitals sota el seu control, les anomenades monedes digitals de bancs centrals (MDBC).

 

Si no pots vèncer el teu enemic, uneix-t’hi

Diversos Bancs Centrals estan treballant en el desenvolupament de monedes digitals, però alguns països, com la Xina, tenen el procés de proves molt avançat. El gegant asiàtic ja té 261 milions de persones que fan ús del iuan digital, e-CNY, amb el que es van efectuar pagaments de més de 280.000 euros diaris durant els Jocs Olímpics d’hivern de Pequín.

En aquest context, el Banc Central Europeu (BCE) no es vol quedar enrere i està desenvolupant la seva pròpia moneda electrònica. L’euro digital, gestionat i supervisat pel BCE, el podran utilitzar tan ciutadans com empreses, però no substituirà als diners en efectiu, sinó que els complementarà. La Comissió Europea preveu que la regulació estigui llesta a principis del 2023 i que la moneda entri en funcionament el 2025.

Altres països com Suècia, Uruguai i els Estats Units també estan experimentant amb monedes digitals centralitzades. Una tendència que guanya força perquè molts bancs centrals es plantegen emetre una moneda digital pròpia per evitar que la seva moneda física perdi terreny.

Tanmateix, al potencial que tenen les monedes digitals per a impulsar la innovació de nous productes, processos i serveis que es poden incorporar als models de negocis, s’hi suma el vessant econòmic i geopolític. És a dir, tot un conjunt d’interessos de diversos actors que fan fàcil de predir que l’auge de les monedes digitals ha arribat per quedar-se.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

El futur de la banca és ara

4min lectura

Cada vegada són més les empreses que fusionen

Economia

L’euro digital

4min lectura

Els diners digitals han arribat per quedar-se encara que per a molts siguin un gran

Economia

El cor de l’economia

3min lectura

A 11Onze volem que la gent es formi per empoderar-se econòmicament.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    El oroblema es que la monetary digital emesa pels bancs central tenent el perill que mitjançant elles,els governs I bancs poden exercir
    més control encara del que ja tenim
    Altra cosa es la cripto

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga says:
      Silvia

      Ja se sap Alícia, sempre buscant la manera de tenir més control. Ja veurem com acaba tot plegat.

      Fa 1 any
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Daniela SimónDaniela Simón says:
  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Crec q la moneda física tendirà a desaparèixer i s’imposarà la difital

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      Sembla que tot apunta a això, Manuel. Gràcies per comentar!

      Fa 2 anys
  5. Jesus Manuel Nuňez TizadoJesus Manuel Nuňez Tizado says:
    Jesus Manuel

    Bona notícia

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      A veure cap a on anirem en referència a aquest tema. Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 2 anys
  6. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Vaja, quina notícia, seria una autèntica revolució digital😯

Deixa una resposta

App Store Google Play