L’euro digital, el final dels diners físics?
Els diners digitals han arribat per quedar-se encara que per a molts siguin un gran desconegut. Podria significar això la fi dels diners físics tal com els coneixem?
Cada cop estem més acostumats a pagar per mitjans electrònics, perquè és fàcil, còmode i no necessites portar efectiu a sobre. Ja hem sentit a parlar de les criptomonedes, bitcoins i de les criptodivises. Per aquest motiu, Europa no es vol quedar enrere i crearà la seva pròpia moneda digital, com ja han fet països com la Xina, Suècia o l’Uruguai.
Segons el Banc Central Europeu (BCE), aquesta moneda digital podria arribar d’aquí a uns 4 o 5 anys.
L’euro digital és el que coneixem com una moneda electrònica gestionada i supervisada pel BCE que tant la podran utilitzar els ciutadans com les empreses per pagar, i que no substituirà en cap manera els diners en efectiu, sinó que els complementarà. És el que es coneix com una moneda digital emesa per un banc central, és a dir, una CBDC (Central Bank Digital Currency).
El que sí que és clar és que l’euro digital no serà una criptomoneda, ni un criptoactiu, ha dit el BCE, ja que compta amb el suport de l’Eurozona i seguirà sent la moneda de tots els estats membres.
Quan el podrem utilitzar?
Encara no està fixada una data de llançament, l’únic que sabem és que possiblement serà operatiu d’aquí a 4 o 5 anys aproximadament. En qualsevol cas, crear un tipus de moneda com aquesta, digital, segura, accessible i eficient comporta temps. Recentment el BCE va fer una enquesta pública a la població per veure quin era l’interès sobre la necessitat de crear aquesta moneda digital, la qual va indicar que hi ha una necessitat i una demanda real.
I quins avantatges tindrà?
Seria una alternativa als diners en efectiu en situacions extremes, com ara catàstrofes, en les quals no es pugui utilitzar l’efectiu i en les quals els mitjans de pagament tradicionals, com ara els TPV, no funcionin. Permetria efectuar pagaments més segurs i més ràpids sense intermediaris. També promouria la innovació financera, així com la inclusió en el món de les finances dels països en vies de desenvolupament, cosa que ara els és difícil.
Quina diferència hi ha entre l’euro digital i les criptomonedes?
Les criptomonedes no són diners del Banc Central, per tant, la principal diferència és que els preus de les criptomonedes són volàtils i estan recolzades per empreses o inversors privats.
Amb la posada en marxa de l’euro digital, el BCE estaria blindant l’euro, i permetria als ciutadans utilitzar aquesta forma de pagament de manera segura. Però no tot són bones notícies. Quan utilitzem l’euro digital s’elimina la privacitat que ara tenim amb els diners físics.
La competència de l’euro digital
Una bona part dels Bancs Centrals estan treballant en el desenvolupament de monedes digitals, però hi ha alguns països que ja tenen el procés molt més avançat. En podem destacar tres: d’una banda la Xina, de la qual es desconeix la data de posada en marxa de la moneda digital, anomenada eYuan, però s’estan fent proves del funcionament d’aquesta moneda en transaccions al detall. D’altra banda, l’e-Krona, que és la criptomoneda de Suècia i que el Banc Central ja ha començat a provar. I també l’e-Peso, del qual es va fer una prova pilot l’any 2017 per poder analitzar-ne la idoneïtat.
Segons Christine Lagarde, directora del Banc Central Europeu, l’euro digital és un mitjà de pagament en estudi i del qual es podria fer una prova pilot aquest any 2021, tot i que la seva entrada en funcionament encara es farà esperar. Sigui com sigui, l’entrada de la moneda digital suposaria una autèntica revolució de l’economia tal com la coneixem.
11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.
Trobo q igual q l’or té una funció única, els diners físics també. Espero q com l’or, els diners físics continuen vigents per molt de temps.
Veurem que passa, Jordi….
Bo, pero la pela es la pela
I tant! Per això, a La Plaça, podem guanyar peles. Gràcies, Josep!
Ben definit
Gràcies, Ricard!
No veig quina és la diferència entre l’euro digital i pagar en euros per mitjans digitals (targeta, Bizum, transferències, …).
Dieu “Seria una alternativa als diners en efectiu en situacions extremes, com ara catàstrofes, en les quals no es pugui utilitzar l’efectiu i en les quals els mitjans de pagament tradicionals, com ara els TPV, no funcionin”, però en cas de ‘catàstrofe’ també pot quedar inutilitzada la infraestructura informàtica o de comunicacions necessaria per a utilitzar l’euro digital.
Podeu aclarir que aporta l’euro digital a la operativa normal en euros per mitjans digitals?
Gràcies.
Hola David, l’Euro digital crec que és cash, podria substituir als bitllets i monedes d’Euro actuals.
És a dir, que podries tenir euros digitals sense necessitat d’obrir cap compte a cap banc. Com l’efectiu actual, però en format digital.
L’euro digital encara està en una fase molt incipient (https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2021/html/ecb.pr210714~d99198ea23.es.html), però aquests avantatges són els que detalla el mateix BCE, tot i que, com dius, en funció de la magnitud de la catàstrofe, l’afectació a aquest euro digital també podria ser important (només cal pensar en una “apagada” energètica generalitzada).
Quant a la diferència amb les transaccions digitals de tota mena, recomano molt la sèrie El Diner (https://www.11onze.cat/aprendre/serie-el-diner/el-diner/), especialment els capítols 01 La doble moneda, 03 La conversió monetària i 05 La creació monetària.
Està clar que amb el tems tot te que cambiar, no podem dependre sempre del matix i dels mateixos .
Sí, Manel; tot canvia, i més que canviarà! Gràcies per la teva reflexió.
M’he hauré de apuntar a econòmiques…
👌
Molt interessant i desitjant que el possin en marxa i no dependre tant dels bancs espanyols.
Sí; aquest seria sens dubte un valor afegit. Gràcies, Jesús!
Article aclaridor…Gràcies
Gràcies, Francesc pel teu comentari!
Doncs benvingut el diner digital!
Gràcies pel teu comentari Miquel, ens veiem per La Plaça
Exposició molt interessant. Gràcies per la informació. Adaptem-nos als nous canvis.
Moltes gràcies pel teu comentari, Pere
Que tinguis molt bon dia, ens veiem per La Plaça!
Quina és la diferéncia dons entre la Moneda escriptural (privada) o secundaria (es a dir, la que utilitzem al fer una transfeéncia o pagar amb tarjeta) i aquest nova moneda “euro Digital”???
Bon dia, Joan, t’he fet un petit recull del que diu el nostre article sobre el que preguntes, espero haver-te ajudat: “L’euro digital és el que coneixem com una moneda electrònica gestionada i supervisada pel BCE que tant la podran utilitzar els ciutadans com les empreses per pagar, i que no substituirà en cap manera els diners en efectiu, sinó que els complementarà. Seria una alternativa als diners en efectiu en situacions extremes, com ara catàstrofes, en les quals no es pugui utilitzar l’efectiu i en les quals els mitjans de pagament tradicionals, com ara els TPV, no funcionin”.
Que tinguis molt bon dia, ens veiem per La Plaça!
Molt bo 👍
Moltes gràcies pel teu comentari Josep!
Bon dia,
Ho tinc clar que la moneda física acabarà desapareixent, i que amb el mòbil ho farem tot
Aquest serà el futur Miquel, gràcies pel teu comentari!
Molt bon article!!
Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!
Ben explicat. Són coses que s´han d´anar absorbint de mica en mica. Una cosa és adaptar-se al que hi ha i una altra entendre-ho
Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè. Que tinguis molt bon dia, ens veiem per la Plaça!
super!
Molt interessant!
Celebrem que t’hagi agradat!
👍
M’inicio al tema del diner digital. Va bé llegir, gràcies.
Será un bon que l’euro digital, ja que poder assegura més estabilitat que les criptomonedes
Segurament Alicia. Per altra banda, pensa que les criptomonedes no estan regulades
No sé si és cert, pero vaig llegir ja fa alguns mesos ,que a Suissa ,moltes empreses paguen entre elles ,en monedes virtuals que ells mateixos s,han inventat. De tota manera la vostra expicació m,ha interessat. Gràcies.
Com a curiositat, Carme, tinc entès que el cantó suís de Zug accepta, des del febrer d’enguany, el pagament d’impostos amb bitcoin, fins a un import de 100.000 CHF.
Gràcies per la teva aportació, Carme! Salutacions!
Bon argument
Gràcies Joan, desitjo que t’hagi agradat aquest article. Recorda que tens molts més a la secció Magazine. Una salutació i ens veiem a la Plaça.
No és certa l’afirmació que totes les criptomonedes siguin volàtils, hi han moltes StableCoins, monedes referenciades a una moneda fiat, sobre les que s’està edificant tot un nou model econòmic.
Si, Joan, és veritat el que dius…, però tot essent així, això no està garantit al cent per cent… M’imagino que és aquesta la interpretació que li volia donar el redactor de l’article… Ningú sap exactament que passaria amb les criptomonedes si hi hagués un daltabaix com el que va succeir l’any 2.007 amb les hipoteques brossa als EEUU, salvant les diferències, clar…
Que interessant. Bon matís