L’euro digital, el final dels diners físics?

Els diners digitals han arribat per quedar-se encara que per a molts siguin un gran desconegut. Podria significar això la fi dels diners físics tal com els coneixem?

 

Cada cop estem més acostumats a pagar per mitjans electrònics, perquè és fàcil, còmode i no necessites portar efectiu a sobre. Ja hem sentit a parlar de les criptomonedes, bitcoins i de les criptodivises. Per aquest motiu, Europa no es vol quedar enrere i crearà la seva pròpia moneda digital, com ja han fet països com la Xina, Suècia o l’Uruguai.

Segons el Banc Central Europeu (BCE), aquesta moneda digital podria arribar d’aquí a uns 4 o 5 anys.
L’euro digital és el que coneixem com una moneda electrònica gestionada i supervisada pel BCE que tant la podran utilitzar els ciutadans com les empreses per pagar, i que no substituirà en cap manera els diners en efectiu, sinó que els complementarà. És el que es coneix com una moneda digital emesa per un banc central, és a dir, una CBDC (Central Bank Digital Currency).
El que sí que és clar és que l’euro digital no serà una criptomoneda, ni un criptoactiu, ha dit el BCE, ja que compta amb el suport de l’Eurozona i seguirà sent la moneda de tots els estats membres.

 • Quan el podrem utilitzar?

Encara no està fixada una data de llançament, l’únic que sabem és que possiblement serà operatiu d’aquí a 4 o 5 anys aproximadament. En qualsevol cas, crear un tipus de moneda com aquesta, digital, segura, accessible i eficient comporta temps. Recentment el BCE va fer una enquesta pública a la població per veure quin era l’interès sobre la necessitat de crear aquesta moneda digital, la qual va indicar que hi ha una necessitat i una demanda real.

 • I quins avantatges tindrà?

Seria una alternativa als diners en efectiu en situacions extremes, com ara catàstrofes, en les quals no es pugui utilitzar l’efectiu i en les quals els mitjans de pagament tradicionals, com ara els TPV, no funcionin. Permetria efectuar pagaments més segurs i més ràpids sense intermediaris. També promouria la innovació financera, així com la inclusió en el món de les finances dels països en vies de desenvolupament, cosa que ara els és difícil.

 • Quina diferència hi ha entre l’euro digital i les criptomonedes?

Les criptomonedes no són diners del Banc Central, per tant, la principal diferència és que els preus de les criptomonedes són volàtils i estan recolzades per empreses o inversors privats.
Amb la posada en marxa de l’euro digital, el BCE estaria blindant l’euro, i permetria als ciutadans utilitzar aquesta forma de pagament de manera segura. Però no tot són bones notícies. Quan utilitzem l’euro digital s’elimina la privacitat que ara tenim amb els diners físics.

 • La competència de l’euro digital

Una bona part dels Bancs Centrals estan treballant en el desenvolupament de monedes digitals, però hi ha alguns països que ja tenen el procés molt més avançat. En podem destacar tres: d’una banda la Xina, de la qual es desconeix la data de posada en marxa de la moneda digital, anomenada eYuan, però s’estan fent proves del funcionament d’aquesta moneda en transaccions al detall. D’altra banda, l’e-Krona, que és la criptomoneda de Suècia i que el Banc Central ja ha començat a provar. I també l’e-Peso, del qual es va fer una prova pilot l’any 2017 per poder analitzar-ne la idoneïtat.

Segons Christine Lagarde, directora del Banc Central Europeu, l’euro digital és un mitjà de pagament en estudi i del qual es podria fer una prova pilot aquest any 2021, tot i que la seva entrada en funcionament encara es farà esperar. Sigui com sigui, l’entrada de la moneda digital suposaria una autèntica revolució de l’economia tal com la coneixem.

Equip Editorial Equip Editorial
 1. Cristòfol Soler i CladeraCristòfol Soler i Cladera says:
  Cristòfol

  Molt interessant!

 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Meritxell CornudellaMeritxell Cornudella says:
  Meritxell

  M’inicio al tema del diner digital. Va bé llegir, gràcies.

 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  alicia

  Será un bon que l’euro digital, ja que poder assegura més estabilitat que les criptomonedes

  • Aitor CanudasAitor Canudas says:
   Aitor

   Segurament Alicia. Per altra banda, pensa que les criptomonedes no estan regulades

   Fa 3 mesos
 5. Carme Dalmau PlanasCarme Dalmau Planas says:
  Carme

  No sé si és cert, pero vaig llegir ja fa alguns mesos ,que a Suissa ,moltes empreses paguen entre elles ,en monedes virtuals que ells mateixos s,han inventat. De tota manera la vostra expicació m,ha interessat. Gràcies.

  • Albert Chic GiménezAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Com a curiositat, Carme, tinc entès que el cantó suís de Zug accepta, des del febrer d’enguany, el pagament d’impostos amb bitcoin, fins a un import de 100.000 CHF.

   Fa 3 mesos
  • Marifé FariñasMarifé Fariñas says:
   Marifé

   Gràcies per la teva aportació, Carme! Salutacions!

   Fa 3 mesos
 6. Joan BringuesJoan Bringues says:
  • David LópezDavid López says:
   David

   Gràcies Joan, desitjo que t’hagi agradat aquest article. Recorda que tens molts més a la secció Magazine. Una salutació i ens veiem a la Plaça.

   Fa 5 mesos
 7. Joan Jou i BuchJoan Jou i Buch says:
  Joan

  No és certa l’afirmació que totes les criptomonedes siguin volàtils, hi han moltes StableCoins, monedes referenciades a una moneda fiat, sobre les que s’està edificant tot un nou model econòmic.

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Si, Joan, és veritat el que dius…, però tot essent així, això no està garantit al cent per cent… M’imagino que és aquesta la interpretació que li volia donar el redactor de l’article… Ningú sap exactament que passaria amb les criptomonedes si hi hagués un daltabaix com el que va succeir l’any 2.007 amb les hipoteques brossa als EEUU, salvant les diferències, clar…

   Fa 5 mesos
  • laura bunyollaura bunyol says:
   laura

   Que interessant. Bon matís

   Fa 5 mesos

Deixa una resposta