Fusió nuclear: ara sí, l’energia del futur?

La fusió nuclear fa molts anys que promet ser la font d’energia del futur, pràcticament inesgotable, més segura i neta que la fissió de les actuals centrals. Una promesa que es va allargant contínuament, però les últimes fites de la ciència sembla que estan assentant les bases perquè el mite es converteixi en realitat. 

 

Encara que tant la fissió com la fusió nuclear són reaccions nuclears que alliberen l’energia emmagatzemada en el nucli d’un àtom, el procés de generació d’energia és diferent. En la fissió nuclear se separa un nucli pesant en nuclis més petits, mentre que en la fusió nuclear es combinen nuclis lleugers per crear-ne un de més gran i pesat.

A diferència de la fissió, el procés de fusió nuclear també té lloc de forma natural. El Sol és l’exemple més conegut. Es tracta d’una reacció nuclear on dos nuclis carregats positivament s’integren, i vencen les forces electroestàtiques de repulsió, que requereix quantitats ínfimes de combustible, però grans quantitats d’energia, temperatures elevadíssimes i alts nivells de pressió perquè aquest procés tingui lloc.

Uns factors que, fins ara, han impossibilitat la seva producció i explotació comercial. És per això, que encara falten anys perquè l’electricitat produïda amb fusió nuclear sigui una realitat. Tanmateix, és una energia més segura que la de les centrals actuals, que genera menys residus radioactius, i que és pràcticament inesgotable. Motius pels quals els projectes per avançar el coneixement i la viabilitat de la fusió nuclear continuen aflorant.

 

La Xina, Europa, i els Estats Units, al capdavant

A principis d’any, el gegant asiàtic anunciava que científics de la instal·lació de recerca a Anhui van aconseguir generar una temperatura de 70 milions de graus durant 17 minuts i 36 segons en el seu reactor de fusió nuclear, conegut com el ‘sol artificial xinès’, establint un nou rècord mundial. L’objectiu és aconseguir mantenir aquestes temperatures extremes durant el major temps possible i de manera estable. Una fita que encara queda lluny de l’horitzó comercial pràctic, però que avança de manera continuada.

Europa ha apostat fortament per la recerca en fusió nuclear amb el projecte conegut com a International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). Una obra faraònica per construir l’experiment de fusió nuclear més gran del món amb un tokamak a Cadarache, al sud de França. Un projecte que compta amb la col·laboració de 35 països, incloent-hi empreses espanyoles, i que s’afegirà als èxits de la recerca dels científics del reactor Joint European Torus (JET), situat a la població de Culham, Regne Unit, i que actualment és el més gran del món.

Per altra banda, el gener passat, científics del Lawrence Livermore National Laboratory de Califòrnia van aconseguir que una reacció de fusió generés més energia de la necessària perquè es produís, amb l’afegit que la calor generada retroalimentava el procés. Un petit pas en termes absoluts, però, tanmateix, un pas més cap a la viabilitat comercial de l’energia de fusió, que subratlla la necessitat d’intensificar la col·laboració entre països i indústria si volem que aquesta eterna energia del futur esdevingui, algun dia, l’energia del present.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Què està passant amb l’energia mundial?

5min lectura

El preu de la llum i del gas està batent rècords.

Sostenibilitat

Hidrogen verd, una alternativa real?

4min lectura

L’hidrogen verd es presenta com el combustible del futur, i

Sostenibilitat

Bons verds

4min lectura

L’emissió de bons verds, orientats a finançar projectes sostenibles, segueix a l’alçaEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Moltes gràcies per mantindre’ns informats sobre l’energia nuclear!

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   A vosaltres per ser-hi… Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

   Fa 2 anys
 2. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Molt interessant.

 3. Josep Maria Vilaregut SolerJosep Maria Vilaregut Soler says:
  Josep Maria

  Crec que no és el camí per dues raons fonamentals 1-Per que encara genera residus radioctius, encara que siguin menys, crec que hem d’apstar per el zero. 2-No ens la podem fer a casa, per tant mai serà nostre, per tan mai ens podrem “empoderar”. Per tan continuarem sent esclaus de grans corporacions. És la meva opinió

 4. Daniela SimónDaniela Simón says:
 5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 6. Carles MarsalCarles Marsal says:
  Carles

  Molt interessant 👌

 7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 8. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Gràcies per l’article. Un cop verificat que és possible la fusió nuclear seria lògic que els esforços conjunts es dirigissin a la investigació i desenvolupament d’aquesta energia, i més a la vista de que les alternatives actuals, l’energia verda, més aviat semblen pedaços i tampoc no està demostrat que siguin tan verdes, tret de l’ hidrogen del futur. Però es clar, l’ etiqueta verda està molt valorada, mou milions.

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies per trobar interessant el nostre article, Mercè. I moltes gràcies també per la teva reflexió, que tinguis molt bon dissabte!

   Fa 2 anys
 9. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Tan de bo no trigui i esperant ,cosa que veig dificil,la ma oculta del pider no se la faci seva per comerciar i enriquir-se
  Gràcies per aquest article més que interessant

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies per mostrar interès en el nostre article, Alícia. Ens veiem per la Plaça!

   Fa 2 anys
 10. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Enriquir els coneixements la millor manera d’esdevenir responsables

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc. Ens veiem per la Plaça!

   Fa 2 anys
 11. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  La energia és molt important. Bon article.

 12. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Interesant article 👍

Deixa una resposta

App Store Google Play