Hidrogen verd, una alternativa real?

L’hidrogen verd es presenta com el combustible del futur, i promet subministrar energia neutra en carboni. No obstant això, no és la primera vegada que l’hidrogen és aclamat com l’energia del futur per després topar amb l’elevat cost de producció i les dificultats amb el transport i l’emmagatzematge, que n’alenteixen la introducció al mercat. Ha arribat el seu moment?

 

L’hidrogen produït a partir de combustibles fòssils, generalment mitjançant el procés de reformat amb gas natural, es fa servir principalment en la indústria química i de refinatge, i la seva producció és responsable de l’emissió de 830 milions de tones de diòxid de carboni a l’any. Tanmateix, és menys tòxic i es dispersa més fàcilment que el gas natural.

Mentre que l’hidrogen verd evitarà en gran part aquesta contaminació, encara queden inconvenients a resoldre. Actualment, l’emmagatzematge d’hidrogen requereix una pressió extremadament alta i, per tant, és massa car i ineficient per al seu ús generalitzat en la indústria de l’automoció.

La Xina, conegut com el gegant asiàtic i principal productor mundial d’hidrogen elaborat a partir d’hidrocarburs, i altres països com Austràlia, l’Aràbia Saudita, Alemanya, Espanya i Xile comencen a fer la transició cap a l’hidrogen verd amb projectes multimilionaris que fan pensar que l’hidrogen verd ha arribat per a quedar-se.

 

Què és l’hidrogen verd?

Tot i que l’hidrogen és l’element químic més abundant a l’univers, i el tercer en la superfície de la Terra, després de l’oxigen i el silici, no és pròpiament una forma d’energia primària, sinó un compost químic, que existeix en combinació amb altres elements, i que pot tenir usos energètics.

Així com l’hidrogen convencional que s’obté d’hidrocarburs requereix grans quantitats d’energia i és un procés costós, el verd, també conegut com a hidrogen renovable o e-hydrogen, es genera a partir d’electricitat procedent d’energies renovables, a través d’un procés anomenat electròlisi de l’aigua. L’electròlisi és un procés químic que fa servir l’electricitat per separar l’hidrogen de l’oxigen que hi ha en l’aigua.

Que no emeti gasos contaminats en produir-se el fa 100% sostenible, però les despeses de producció són més elevades que amb l’hidrogen tradicional. Malgrat això, experts en energia preveuen que el preu de producció d’hidrogen verd baixi considerablement els pròxims anys fins a equiparar-se al de l’hidrogen produït a partir d’hidrocarburs.

 

La Unió Europea no es vol quedar enrere

Europa vol evitar que el lideratge que té en l’hidrogen verd es perdi a favor de la Xina, com va passar amb els panells solars. En aquest sentit, ha posat en marxa un pla d’industrialització emmarcat dins del projecte Horizon Europe, per impulsar i accelerar la recerca i el desenvolupament de l’hidrogen verd amb una inversió inicial de 2.000 milions d’euros.

L’objectiu del projecte és ampliar els electrolitzadors d’hidrogen ecològics, que es fan servir per dividir l’aigua en hidrogen i, d’aquesta manera, reduir el cost d’una tecnologia que avui és massa cara per a competir en el mercat. La meta és construir clústers d’hidrogen desplegats per tota Europa, i reunir infraestructures relacionades amb l’hidrogen, tal com s’ha fet amb la xarxa elèctrica.

La introducció de noves fonts d’energia renovable els pròxims anys serà crucial per al medi ambient. Ja podem donar la benvinguda, el comú de les persones i el planeta, a la competició geopolítica entre les grans potències econòmiques globals per liderar aquesta nova font d’energia.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Cotxes d’hidrogen

6min lectura

És possible que un cotxe no només no contamini, sinó que purifiqui l’ambient?

Sostenibilitat

Els mercats de carboni combaten la pol·lució

4min lectura

Segons Greenpeace, el canvi climàtic és el mal del nostre

Sostenibilitat

Bons verds

4min lectura

L’emissió de bons verds, orientats a finançar projectes sostenibles, segueix a l’alça



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Tot el que sigui 100% sostenible, no contamine, no generi residus i els costos de producció no siguin cap bestiesa, benvingut sigui!#AixíSí

  2. Josep Maria Vilaregut SolerJosep Maria Vilaregut Soler says:
    Josep Maria

    Segur que l’hidrògen tindrà molt pes en el futur, però crec que s’hi estan invertin diners des de governs i grans empreses per anar substituint paulatinament la dependència fòssil, però ho fan per que no els hi queda un altre remei, i em fa por que es converteixi en el mateix oligopoli que tenim ara però “verd”, alguna cosa hi haurem guanyat. Però penso que som cadascun de nosaltres que ens hem d’enpoderar prodoint la nostra pròpia energia km zero, serem menys depenents d’ ells

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Exactament, no ho sabem, senzillament perquè es parla molt poc de l’hidrogen. Segurament que el més costos serà produir-lo a l’estat necessari perquè faci de combustible i transportar-lo… En pots estar ben segur que els estats i governs no voldran pas perdre la font d’ingressos, que tenen amb el petroli, i alguna cosa s’inventaran perquè hàgim de pagar l’hidrogen i l’electricitat pels vehicles, amb els corresponents impostos, com la benzina. Moltes gràcies pel teu comentari, Josep Maria!!!

      Fa 3 anys
  3. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Fora bo que s’uneixin esforços per triar una bona alternativa a les actuals, sigui hidrogen o altre. El que s’ha de vigilar que, com altres vegades, per interessos geopolítics es promocionin altres iniciatives menys òptimes.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, això estaria molt bé, però no té per què ser només una opció, n`hi poden haver més d’una o dues… Moltes gràcies pel teu comentari, Pere!!!

      Fa 3 anys
  4. Daniela SimónDaniela Simón says:
  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  6. Jaume JosaJaume Josa says:
    Jaume

    Felicitats per compartir articles en temes tan punters. Queda molt per avançar la tecnologia encara. El e-hydrogen sembla que té un gran futur com eina per emmagatzemar el sobrant d’energia renovable (hidràulica, eòlica i solar), com a substitut de les actuals nuclears i centrals de cicle combinat, que cremen gas natural (un combustible fòssil a evitar). També se li esbrina un futur que promet per transport marítim i de camions en grans distàncies. En canvi, el futur pinta força pobre pels turismes.

    • Sergi Colell Vázquez says:

      A tu, Jaume per llegir-nos! Els nostres companys d’editorial fan un treball excel·lent

      Fa 3 anys
  7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  8. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Una molt bona noticia,hidrogen verd cal estar amatents i pensar que fora una molt bona inversió

    • Sergi Colell Vázquez says:

      Esperem que si, però encara haurem d’esperar uns anys per saber la resposta.

      Fa 3 anys
  9. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Ja s’està trigant a implantar aquesta nova font d’energia.

  10. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Article interessant. Cal veure-les venir, anticipar-se als problemes. Recomanable clicar l’ enllaç 830 milions.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Doncs, sí; sembla que l’e-hidrogen pot ser una energia tan neta i renovable com l’energia solar. Vejam si no ens quedem enrere aquest cop!
      Gràcies per comentar-ho, Mercè!

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play