Bons verds, una inversió mediambiental

L’emissió de bons verds, orientats a finançar projectes sostenibles, segueix a l’alça després de tancar el 2020 amb xifres històriques de 270.000 milions de dòlars. La Comissió Europea i països com l’Estat espanyol se sumen a aquesta tendència d’inversió.

 

Els anomenats bons verds són instruments de renda fixa que estan orientats exclusivament a finançar o refinançar projectes mediambientals o vinculats amb el canvi climàtic. Així, fomenten l’eficiència energètica, la reducció de la contaminació, la protecció d’ecosistemes o la gestió de l’aigua neta; promouen una agricultura, pesca i silvicultura sostenible; i, fins i tot, mitiguen el canvi climàtic, amb els anomenats bons climàtics.

Després de nou anys de creixement consecutiu en el sector, el mercat de bons verds va tancar el 2020 amb un total de 270.000 milions de dòlars emesos i un volum d’un bilió de dòlars acumulats. El Banc Mundial és el principal emissor d’aquests bons, i en el darrer any ha emès bons per valor de 14.400 milions de dòlars i en 22 divises diferents, que s’han destinat a 111 projectes d’arreu del món, sobretot enfocats a energies renovables (33%), transport net (27%) i agricultura (15%).

 

Bons al servei de la comunitat

A través dels bons verds, els inversors atorguen finançament a empreses, projectes, fins i tot a governs, que volen aprofitar els mercats de capital de deute per a oferir solucions sostenibles i globals per a la comunitat. Per a assegurar aquesta finalitat ecològica, l’Associació Internacional de Mercats de Capital (ICMA) actualitza periòdicament els principis GBP (Green Bonds Principles [Principis dels bons verds]) que han de complir tots aquests bons. Tot i que és una guia voluntària, s’anima a tots els actors a fer-la servir per a afavorir la transparència del sector i el coneixement del producte i del mercat per part dels agents implicats.

Climate Bonds Initiative és una organització sense ànim de lucre i un dels principals organismes d’aquest sector, que s’encarrega de desenvolupar i mobilitzar el mercat de bons de 100 bilions de dòlars. Amb la intenció d’aplanar el terreny per a tots els actors implicats en el sector, treballen a través d’un codi obert enfocat, especialment, a protegir els inversors, facilitar l’entrada de governs al mercat i dotar dels coneixements i les eines necessàries a totes les organitzacions que hi participen.

Una aposta mundial per l’economia sostenible

El 2008 el Banc Mundial emetia els primers bons verds, i poc temps després s’iniciava el fons de bons verds de l’entitat. La Comissió Europea s’hi unia també el 2018 amb la creació d’un pla de finançament sostenible, i des d’aleshores la tendència europea ha seguit a l’alça. Aquest octubre, la Comissió inicia el pla NextGenerationEU que preveu emetre 250.000 milions d’euros en bons verds fins al 2026, una fita que situarà Europa com l’emissor de bons verds més gran del món.

A escala estatal, molts governs se sumen a la tendència d’emissió de bons verds. L’Estat espanyol, per exemple, ha dut a terme la primera emissió aquest mateix any per un valor de 5.000 milions d’euros a un termini de 20 anys. La demanda per part dels inversors ha superat els 60.000 milions d’euros, una xifra fins ara mai vista en l’emissió de bons verds governamentals a Europa i que ha permès emetre els cupons a un 1%, amb una rendibilitat de l’1,034%. Un altre exemple és Alemanya, que es va iniciar en el sector dels bons verds el setembre de l’any passat amb un termini de deu anys, i que enguany ha llançat la primera línia de bons a 30 anys per valor de 6.000 milions d’euros.

El creixement d’aquest sector, el compromís per part d’empreses i administració i l’alta demanda per part dels inversors pronostiquen que el creixement d’aquest sector segueixi augmentant en els pròxims anys. D’aquesta manera, el desenvolupament de les economies i la preservació mediambiental s’uneixen a una tendència econòmica on el benefici esdevé global.

 

Si vols conèixer opcions superiors per rendibilitzar els teus diners entra a Fons Garantits. Des d’11Onze Recomana et proposem les millors opcions del mercat.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Economia sostenible, què és?

6min lectura

L’economia sostenible busca augmentar el benestar social tot

Economia

Desdolarització: una tendència a l’alça

4min lectura

L’hegemonia del dòlar com a moneda de referència en el

Invertir

ETF, la nova tendència d’inversió

3min lectura

Us apropem un nou concepte financer: els ETF o fons cotitzats.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bon tipus d’inversió, es genial👏👏👏

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Vicenç ClascàVicenç Clascà says:
    Vicenç

    Interessant.

  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Trobo mes que interessant i si ho entès be3que hi hagi aquest tipus d’inversio lligat a la preservació mediambiental

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Rotundament, sí i lliga perfectament, a més, amb els principis d’11Onze.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play