Què està passant amb l’energia mundial?

El preu de la llum i del gas està batent rècords. La gasolina i el carbó són cada vegada més cars. I tot plegat es tradueix en una manca de distribució de matèries primeres. Els experts segueixen alertant d’una crisi energètica sense precedents. 

 

Què està passant amb l’energia del món? Dia sí dia també, es parla dels increments en la factura de la llum, del preu de la gasolina i del conflicte del gas. Repassem els motius que fan pensar als economistes que ens encaminem cap a una recessió.

Estem a la mercè del canvi climàtic. Els fenòmens meteorològics són cada vegada més extrems i els climatòlegs temen les seves conseqüències. Per la seva banda, els líders mundials afronten la sortida de la crisi pandèmica amb la necessitat d’implementar una transició cap a les energies renovables que no faci trontollar la recuperació econòmica mundial.

L’especulació geopolítica del gas

El gas fa temps que és un maldecap per a Europa. Mentre que el centre-nord es proveeix amb el gas de Rússia, l’Estat espanyol, Portugal o Itàlia es proveeixen amb el gas d’Algèria. Malgrat que Moscou ha assegurat que seguirà proporcionant gas als seus clients, el temor que no ho faci per motius geopolítics ja va disparar un 500% el preu el 2020.

A més, el projecte del gasoducte Nord Stream 2, que uneix Rússia i Alemanya, està cada vegada més qüestionat. Historiadors de tendència conservadora i neoliberal com Karl Schögel lamenten que Europa no hagi calibrat prou bé les conseqüències que té dependre de Rússia.

Els socis europeus comencen a veure amb bons ulls la proposta del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per fer un front comú i comprar el gas de forma conjunta, ja què les alternatives són molt pitjors: sobre la taula hi ha la possibilitat fins i tot de reactivar l’energia nuclear. Així les coses, les empreses elèctriques, com ha passat a l’Estat espanyol, aprofiten la situació, entre altres motius, per a fer oligopoli i batre rècords amb el preu de la llum.

 

La gasolina, disparada; el carbó, sota mínims

Per si no n’hi havia poc, a la crisi del gas i l’especulació de les elèctriques, s’hi sumen dos factors més: l’oportunisme dels grans magnats del petroli i una descarbonització feta a mitges. D’una banda, ara que l’economia desperta, per fi, de la letàrgia de la pandèmia, la gran organització del sector petrolier, l’OPEP, ha provocat un increment desmesurat del valor de l’or negre com no s’havia vist des del 2014.

Per altra banda, la Xina fa temps que va començar a acaparar carbó. El país asiàtic no vol deixar de créixer per sobre de la resta, malgrat que té en marxa un pla de descarbonització que ha deixat les reserves tan buides com no les tenia des del 2017. Per això, està disposada a comprar carbó a qualsevol preu, i el seu valor s’ha disparat. Fa anys que les empreses energètiques lluiten per trobar nous recursos davant l’abandonament progressiu del carbó per motius mediambientals, però no s’ha invertit prou de pressa per a compensar-ho.

 

L’energia neta, una transició a mitges

De fet, gran part del problema amb l’energia, avisen els experts, s’explica perquè el món globalitzat ha fet una transició cap a les energies renovables a mitges i amb una mala previsió. Per això, molts economistes consideren que aquestes crisis energètiques globals poden ser força habituals durant la pròxima dècada, fins que la descarbonització no sigui una realitat.

Organismes internacionals, com la Internacional Energy Agency (IEA), neguen la relació entre una cosa i l’altra, però els experts consideren que, per exemple, la Unió Europea no ha tingut prou present que, ara per ara, el 80% del consum primari d’energia procedeix encara dels combustibles fòssils, i que l’energia de les renovables no es pot emmagatzemar, de moment.

 

L’efecte dòmino: la temuda inflació

Per tot plegat, l’efecte cadena no s’ha fet esperar. El preu de l’alumini, el zinc o el coure ha arribat en els últims mesos a màxims històrics perquè els metalls s’extreuen en fàbriques i foneries que estan a mig gas per culpa de la crisi energètica. El mateix passa amb la fabricació de ceràmica, vidre o ciment, que pot afectar principalment al sector de la construcció.

Al seu torn, les cadenes de subministraments es troben restringides per la pressió alcista del preu de la gasolina. Una cosa rere l’altra frena la producció i, en conseqüència, apugen els preus de totes les matèries primeres. La temuda inflació amenaça les optimistes perspectives de creixement després de la pandèmia. I la resposta, com sempre, exigeix construir un món comú. N’estarem a l’altura?

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

Davant la crisi que ve, diversifica l’estalvi

6min lectura

El reconegut economista Robert Kiyosaki ha pronosticat “una

Tecnologia

L’obsolescència programada

5min lectura

La vida útil dels productes s’escurça cada vegada més i

Sostenibilitat

Cotxes d’hidrogen, l’alternativa definitiva?

6min lectura

És possible que un cotxe no només no contamini, sinó que



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bona informació, espere’m que la energia elèctrica d’autoconsum es generi cadascú a casa seva i de manera sostenible

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    La geopolítica mou els fils del món. Tan del comerç de productes bàsics com de l´energia. Sigui del color que sigui l´energia, el problema és no ser autosuficient, estar exposat sempre a xantatges -Només cal fixar-se en el mapa dels gasoductes-arribant a acords que només els que signen saben. Amb aquests sistemes els comuns mortals som titelles. I la Xina acaparant carbó, que es pot emmagatzemar. Tenen clar el concepte d’autosuficiència.
    Em sembla que Catalunya hi para poca atenció

    Fa 2 anys
    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Veurem com anirem respecte d’aquest tema en els anys vinents, sobretot per l’esgotament del petroli que ha de ser substituït per les noves energies, hidrogen, electricitat…. Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!

      Fa 2 anys
  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    La pandemia els hi anat molt beaquesta crisi serà devastadora i tot per a poder tenir uns pocs el poder que sempre han tingut

    • Sergi Colell Vázquez says:

      Sembla que desgraciadament serà així. Moltes gràcies pel comentari!

      Fa 2 anys
  5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Veient la crisi que s’apropa, malgrat l’escalfament global, he quedat glaçat

  6. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  7. Anònim says:

    🤦‍♀️ Ho tením “clar”

  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play