Una fincom per fer sostenible l’economia

Darrerament sentim expressions com “producte Km 0”, “digitalització” i “sostenibilitat”. Però, què tenen a veure amb l’economia catalana? Com poden les empreses engegar estratègies sostenibles que ajudin els consumidors a escollir millor els productes que compren?

 

El Departament de Medi Ambient defineix els productes “km 0”, o “de proximitat”, com aquells que s’han produït a menys de 100 quilòmetres de distància, que són de temporada, ecològics (no fan servir productes químics ni tampoc tòxics en la seva elaboració) i protegeixen el medi ambient. Com ja hem experimentat, la pandèmia de la Covid-19 ha ajudat a engegar o accelerar diferents iniciatives per ajudar als petits productors agroalimentaris locals. La Generalitat ho ha fet gràcies al projecte Prodeca, una web promotora d’aliments catalans. 

La producció de proximitat, però, no és l’única manera d’ajudar els consumidors. També ho pot ser que l’empresa enceti un procés de digitalització, Segons dades del 2020, el 35% de les empreses catalanes va transformar-se digitalment durant la pandèmia. Els principals sectors que ho van fer van ser els serveis, el comerç i la indústria. La digitalització ha ajudat aquestes empreses a millorar en estalvi, eficiència i productivitat.

Tanmateix, l’economia sostenible va més enllà de consumir productes de proximitat i de digitalitzar les empreses. Per una banda, ajuda a la conscienciació, amb campanyes socials que interpel·len la ciutadania, que inciten a comprar marques respectuoses amb el medi ambient i apostar pel reciclatge, i pel comerç just i de segona mà. L’economia sostenible també impulsa canvis en l’economia familiar, com ara l’estalvi de les llars i la reducció del consum de l’energia. De fet, els petits canvis individuals contribueixen sovint molt més que els grans canvis.

Una entitat financera pot contribuir al canvi?

Així és com l’economia sostenible s’expandeix en molts sectors diferents, des del vitivinícola fins a la construcció. L’aposta genera models de negoci que incorporen l’economia circular, per reduir el màxim el malbaratament de recursos. A 11Onze també volem contribuir al canvi. Però com ho pot fer una entitat financera com la nostra? 

A 11Onze volem fomentar una economia sostenible a partir de les necessitat reals i especifíques de cada persona que viu en la comunitat. Per això, 11Onze pot ajudar a crear sostenibilitat social. Moltes empreses parteixen d’una economia sostenible sense pensar en els clients, però és important incorporar la vessant social de la comunitat per completar el concepte d’economia sostenible.

Els nostres clients són el centre de tota la proposta i, per tant, cal que el què oferim ajuda en les seves finances, a escollir millor les seves opcions, en definitiva, a millorar financera i econòmicament. Així, ens proposem ajudar els nostres clients a triar opcions més sostenibles i a ensenyar com l’economia de l’abundància deixa participar a tothom, des de la responsabilitat. Ho fem amb transparència i senzillesa. Al final, cal que la sostenibilitat tingui sentit des de l’eficiència econòmica, des de la responsabilitat individual i col·lectiva i des de la consciència que els recursos naturals cal protegir-los i valorar-los.

Totes aquestes accions, per petites que semblin, tenen molt impacte. De fet, cada vegada més ens adonem de la importància del compartir. El fet de compartir, llogar, reutilitzar, reparar i reciclar allarga el cicle de vida dels productes. Usar més que no pas posseir és la màxima de tots aquests moviments i tendències cap a una economia més sostenible.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

La revolució bancària

5min lectura

Fem un petit volteig pels inicis de la banca a Catalunya

Economia

L’euro digital, el final dels diners físics?

4min lectura

Els diners digitals han arribat per quedar-se encara que per a molts siguin un gran desconegut

Economia

Sucursals en retrocés, la nova banca

7min lectura

Més de 20.000 sucursals bancàries han tancat a Espanya des de 2008



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Pensé que la economia sostenible va lligada a que sigui circular, és a dir que no hi ha sostenibilitat si l’economia no es circular. Però totes dues necessiten d’una Fincom que les lligue bé, que les posi en practica d’alguna manera, amb iniciatives emprenedores que poc a poc vagin cresquent i es vagin seguint per si necessiten quelcom cosa que els hi poguem donar o llegar o contribuir per a que es puguin reinventar els cops que faci falta. Som-hi!!💪

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Josep GimbernatJosep Gimbernat says:
    Josep

    Com ja ha dit en Josep, jo també he viscut alguna experiencia anterior amb l’anomenada banca ètica i no varen ser gaire satisfactòries… deixem-ho així. Desitjo que questa vegada sí que ompliu vosaltres les expectatives posades. Estem alertes.

  4. Manel LopezManel Lopez says:
    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Entre tots ho aconseguirem!, gràcies pel teu comentari Manel, ens veiem per La Plaça

      Fa 3 anys
  5. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  7. Esther CanovasEsther Canovas says:
    Esther

    Gracies, cal retornar al model on tot era mes natural, mes social i mes sostenible

  8. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    M’agrada aprendre a usar no a posseir, que com a banc es vulgui ser sostenible des de l’eficiència econòmica i contribuir mitjançant la comunitat a ajudar aprendre de manera individual tot allò que farà l’economia més sostenible i a l’abast de tothom
    Gràcies Angel bon article

    • Càrol RafalesCarolina Rafales says:
      Càrol

      Gràcies a tu, Alícia! Ens alegra saber que opines com nosaltres!

      Fa 3 anys
  9. Josep GimbernatJosep Gimbernat says:
    Josep

    Sincerament, vist unes quantes experiències anteriors respecte a la banca ètica, desitjo i espero que el vostre projecte realment acabi sent el que dieu que voleu fer. Si es així compteu amb el meu recolzament.

    • Joan BenedictoJoan Benedicto says:
      Joan

      Moltes gràcies pel suport Josep. Posarem esforç perquè aquest projecte surti bé!

      Fa 3 anys
  10. Enlil Orion Gonzalez MunzonEnlil Orion Gonzalez Munzon says:
    Enlil Orion

    <3 🙂

  11. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    No te gaire a veure amb el banc en sí, però vull remarcar que si parlem de l’ economia del país, del conjunt de Catalunya, quan anem a gaudir dels meravellosos paratges que tenim, pensem que per a mantenir-los es necessita que les persones que viuen en els pobles es puguin guanyar la vida. Hi ha botigues que depenen del que hi comprem a molt estirar durant tres mesos, no només la verdura, el pa, la carn i els ous, sinó també els productes envasats. Cal comprar-los allà, no passar primer pel super i carregar el cotxe. No és economia digital, però sí de país. Descentrelitzem-lo, tots hi guanyarem. No tindrem productes ecològics ni km.0 si no hi ha pagesos. I no hi haurà pagesos si en eks pobles no hi ha serveis. I no hi haurà serveis si han de plegar perquè no es fan servir

    • David LópezDavid López says:
      David

      A més, la qualitat dels productes que es venen en aquests pobles, no té res a veure, amb el que es pot comprar als grans establiments. És el gran valor afegit que tenen els productes, km 0.
      I una altra cosa afegiria, no es pot tenir una experiència completa del lloc que visitem, si no tastem la seva gastronomia o fem ús dels seus serveis.

      Fa 3 anys
  12. Vicente Amoretty MarquezVicente Amoretty Marquez says:
    Vicente

    Molt bon article Angel, crec que la conscienciació és l’objectiu prioritari per portar a bon port l’economia i sociabilitat de la nostra gent.

  13. L11ms2021# Mayol SànchezL11ms2021# Mayol Sànchez says:
    L11ms2021#

    Bon article,cal que tots plegats ens mentalitzem per sumar i dur el Pais endavant

  14. Angel AreanAngel Arean says:
    Angel

    Tant de bo! Arribeu en un moment estratègic. Estarem atents… 💪

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Gràcies, Àngel! El teu comentari ens esperona a tirar endavant encara amb més entusiasme.

      Fa 3 anys
  15. Càrol RafalesCarolina Rafales says:
    Càrol

    Hi ha més informació sobre la Banca Comunitària en aquest enllaç: https://comunitat.11onze.cat/aprendre/economia/la-banca-comunitaria/

  16. Jordi CollJordi Coll Planas says:
    Jordi

    La nova banca serà tot un èxit per la nostra societat

Deixa una resposta

App Store Google Play