La revolució bancària

Sigui per la pandèmia arran de la covid-19, o pel fet de reinventar-se quant a serveis amb la relació amb els clients, els bancs revolucionen aquest 2021, donant la volta a la banca que coneixem avui dia. A banda de les 10 tendències que poden canviar en la indústria bancària aquest any, a raó de l’expert Alan McIntyre, fem un petit volteig pels inicis de la banca a Catalunya, perquè per entendre la revolució, és interessant entendre els inicis de la banca a casa nostra.

 

Amb el ritme frenètic de vida que portem actualment, moltes vegades ens oblidem del moment del canvi dels fets més importants, on donem per fet que la vida sempre ha sigut com la coneixem o la sabem fer anar. En el cas dels bancs, podem dir que des del primer banc que va tenir Catalunya a l’edat mitjana, anomenat “Taula de canvi de Barcelona”, que consistia en uns taulons al carrer, on es comptaven diners, es feien operacions bancàries i on també es feien pagaments i cobraments. Des d’aquesta taula de canvi, creada el 1401 gràcies al Consell de Cent de Barcelona i  batejada  també com el primer banc públic d’Europa, el món bancari ha donat moltes voltes. Però per quin motiu, a 11Onze, parlem d’història? Doncs, senzillament, perquè per entendre el món actual, hem d’entendre l’inici de les coses, i si Catalunya va fer un canvi en la relació bancària després de la pesta de 1348, perquè no fer una revolució bancària amb la relació amb els nous clients  que a més s’ha transformat, arran de la pandèmia patida el 2020?

Però, què vol dir una revolució? El diccionari de l’Institut d’estudis catalans, defineix “revolució” com: “Un canvi total, radical.” Per fer real aquest canvi, la mirada revolucionària se centra en la necessitat de les persones. Cal adaptar-nos a la nova manera de viure en  societat, on anem deixant de fer servir els diners en metàl·lic, i per tant, el client ja no busca un caixer a cada cantonada ni tampoc busca haver de desplaçar-se a la seva oficina bancària. El client cerca una bona atenció que alhora sigui  ràpida i es vehiculi a través d’una bona operativa web i mòbil.

L’expert Alan McIntyre, de la consultora de serveis tecnològics Accenture, ha fet a la mateixa pàgina web d’Accenture, la seva llista anual amb les 10 tendències més probables d’afectar a la indústria bancària aquest 2021.

La primera d’aquesta llista de la revolució bancària de McIntyre, ens diu que anem amb tots els recursos possibles, o no facis cap intent per iniciar el projecte; aquesta tendència podem relacionar-la molt amb el context de canvi que necessita ara mateix la societat després de la pandèmia d’aquest passat 2020, on molts sectors s’han vist obligats a regenerar-se o morir. La segona tendència McIntyre és aquesta nova normalitat, tan escoltada als mitjans aquest últim any, la lliguem amb el món bancari com una nova estandardització de la banca tradicional a la banca del futur. La tercera inclinació de McIntyre es defineix com la nova era de les aplicacions bancàries, on els bancs finalitzaran la manera en interaccionar amb els clients com ho han fet fins ara, i seran més que serveis bancaris dintre de les seves app, oferint nous ventalls d’oportunitat als clients. En quart lloc d’aquesta famosa llista bancària, tenim la tendència de la transparència radical d’un banc, on es comparteix tota la informació que el client necessita, aquí trobem un valor afegit: El client té el poder de pensar per si mateix amb la informació que rep del seu banc, això li dóna l’oportunitat de decidir ell mateix com i què fer amb el seu capital.

La cinquena tendència de McIntyre, ens recorda que s’ha d’estar reconegut no com a ser el millor en alguna cosa, sinó en ser els únics de fer possible el canvi dins el món bancari; ser els innovadors. En sisè lloc, McIntyre ens avança que l’efectiu deixarà de ser el punt principal de les operacions, donant més importància a un món que ja tenim interioritzat, el dels pagaments digitals. Com a setena tendència, diu que la banca s’embarca en la sostenibilitat per un món que reconeix les conseqüències macroeconòmiques del canvi climàtic. La vuitena tendència de McIntyre es defineix com la incertesa en les regulacions nord-americanes després del període d’eleccions del 2021, la qual pot tenir impacte directe en les gestions econòmiques internacionals. En novè lloc, trobem la importància del regulador digital., i com a última tendència de McIntyre, trobem que els entorns digitals bancaris esdevindran molt més oberts i segurs, deixant enrere els entorns arcaics i tancats típics del món bancari desgastat.

Cal esperar i veure com aquestes tendències de McIntyre van agafant realitat. Mentrestant, cal veure el camí que agafa cada banca en aquesta revolució bancària, i veure fins a quin punt es realitza aquest canvi en la relació amb els nous clients.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Tot el que cal saber sobre la nova banca

4min lectura

Encara et preguntes què és, ben bé, una fintech?

Economia

Les fintech, el futur de la banca és ara

4min lectura

Cada vegada són més les empreses que fusionen

Economia

L’onada digital que canviarà la banca

6min lectura

Digital Banking o banca digital és un terme que es refereix a la



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Som i serem!!Seguim!

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. J.Carles PlanasJ.Carles Planas says:
    Josep Carles

    Molt interessant

  4. Santi AlbertSanti Albert says:
    Santi

    Molt interessant!

  5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    El camí cap a on apunta El Canut respon als punts que es refereix l’article. Crec que La Plaça pot servir per aprofondir els nostres coneixement i per tant empoderar-nos fent també “comprensible la transparència”

  6. Manel LopezManel Lopez says:
    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies pel teu comentari Manel, ens veiem per La Plaça

      Fa 2 anys
  7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    👏👏👏👏

  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  9. Esther CanovasEsther Canovas says:
    Esther

    Un banc huma

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Tan necessari en els temps que corren. Gràcies pel teu comentari Esther. Ens veiem per la Plaça

      Fa 3 anys
  10. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    es un apart tan i tan important ser i estar al costat de les persones
    es allò que fins i tot la banc atradicional ha deixat de banda

    • Núria Rambla Vilamitjana says:

      Totalment d’acord Alicia, nosaltres fem una banca diferent, una banca que no deixa a les persones de costat. Gaudeix de la plaça i així ens coneixem tots millor!

      Fa 3 anys
  11. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    11Onze BancCatalà posa les bases per a cumplir les 10 tendències de l’ anomenada revolució bancària. No en va Catalunya va tenir la primera Taula de Canvi o banc Públic d’ Europa. Qui ho té del nèixer mai ho deixa

    • Miquel Àngel Burgos Fradeja says:

      Ben dit, Mercè. Això és el que vol 11Onze Banc. Ressuscitar aquest esperit tan català de fer el que s’ha de fer en tot moment, malgrat que a alguns no agradi. Gràcies i benvinguda.

      Fa 3 anys
  12. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Clar i didàctic 👍

    • Miquel Àngel Burgos Fradeja says:

      Gràcies per la teva opinió, Alícia, com sempre. Ens alegra que t’agradi.

      Fa 3 anys
  13. James SeneJames Sene says:
  14. Jordi CollJordi Coll Planas says:
    Jordi

    Un banc per a les persones

Deixa una resposta

App Store Google Play