Estem a les portes d’un nou ordre mundial?

Els imperis sorgeixen i desapareixen de manera predictible, seguint pautes establertes que s’han repetit al llarg de la història. Aquests indicadors econòmics i geopolítics, que podem identificar també avui, no són res més que el preludi d’un canvi de paradigma. 

 

Ray Dalio és un reconegut inversor nord-americà i fundador de la firma Bridgewater Associates que ha dedicat la seva carrera a analitzar tendències i cicles econòmics al llarg de la història. També és un prolífic autor de llibres sobre economia on explica les idees i raonaments que han marcat la seva reeixida trajectòria professional i que l’han convertit en una veu influent en el món de les finances. A través de les seves reflexions ens recorda que cap sistema és immutable i que els canvis econòmics, socials i polítics poden transformar l’ordre mundial establert. 

Segons la seva teoria, els imperis sorgeixen quan un país esdevé una superpotència econòmica i militar, aconseguint una hegemonia mundial i establint la seva moneda com a referència internacional. No obstant això, a mesura que aquesta hegemonia s’enfronta a desafiaments interns i externs, l’imperi comença a declinar en un procés que descriu com un cicle natural de creixement i declivi. 

La intenció dels seus estudis és analitzar el període històric més llarg possible per a trobar patrons de canvi econòmic i social que ens puguin ajudar a entendre per què els imperis fracassen. De manera que polítics, empresaris i la resta de la població, tinguin a la seva disposició valuoses pistes per preparar-se per un canvi de paradigma que és inevitable, ja que segons sosté Dalio, “la història es repeteix en un Gran Cicle arquetípic” que tard o d’hora es consumarà.

 

 

Quan la càrrega del deute públic es fa insostenible

 

Dalio identifica diverses causes que contribueixen al declivi dels imperis. Una d’elles és l’augment de les desigualtats econòmiques i socials. A mesura que la desigualtat creix, la cohesió social es veu minada, generant tensions internes que debiliten l’imperi. A més, l’excés de deute públic i privat, així com les polítiques monetàries inadequades, poden portar a crisis financeres i a un declivi econòmic general.

De la mateixa manera, el cèlebre inversor apunta que històricament les grans potències han tingut la seva moneda com a referència internacional, però a mesura que les seves economies perdien pes global – sovint per una manca de confiança en les seves polítiques econòmiques i monetàries – la moneda de reserva també perdia la seva preeminència.

Aplicant-ho al context actual, assenyala que el principal motiu pel qual el dòlar està en perill és degut al gran dèficit fiscal que pateixen els Estats Units. Això ha generat un endeutament massiu, el qual és sostenible mentre el món continuï confiant en la capacitat dels Estats Units per pagar les seves obligacions. Tanmateix, si la confiança minva, els inversors i els països que ara compren el seu deute podrien buscar altres alternatives per diversificar les seves reserves monetàries.

El fundador de Bridgewater argumenta que això ja podria estar passant perquè els EUA es troba en les últimes fases d’una crisi de deute i creu que al Govern li resultarà difícil trobar suficients compradors per als nous bons emesos: “Estem al principi d’una crisi de deute molt clàssica de finals del gran cicle, quan es produeix una bretxa entre l’oferta i la demanda, és a dir, quan es crea massa deute i també hi ha escassetat de compradors”.

 

 

La Xina desafia l’hegemonia de Washington

 

En aquest context de desconfiança en l’habilitat del govern dels EUA per controlar la seva despesa, les noves potències emergents intenten reduir la seva dependència del dòlar mitjançant un procés de desdolarització que desvincula les seves economies del sistema monetari internacional dominat pels Estats Units i diversificant les seves reserves en valors segurs com l’or.

El grup dels BRICS està treballant en la seva pròpia moneda. Xina és el gran impulsor d’una divisa que, a diferència del dòlar o de l’euro, podria estar recolzada per l’or i altres matèries primeres. Un escenari que segueix el patró de declivi imperial que Dalio ha observat al llarg de la història i que avisa que: “Tot això que ha començat com una guerra comercial i econòmica podria desembocar en un conflicte armat”.

Es tracta d’un escenari que no és gens descartable tenint en compte els nombrosos exemples passats on la retòrica bel·ligerant dels Estats Units ha vingut acompanyada de sancions econòmiques i accions militars contra qualsevol altre actor global que amenaci la seva hegemonia. L’escalada de tensions amb la Xina per part de l’administració nord-americana sembla seguir el mateix patró que ha culminat en un conflicte armat, de facto, entre els Estats Units i Rússia al continent Europeu. I és que com afirma Dalio, “les potències dominants no cauen sense lluitar”.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Economia

Qui comprarà el deute dels Estats Units?

5min lectura

La Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar...

Economia

El principi de la fi de la supremacia del dòlar?

7min lectura

Les noves potències emergents intenten reduir...

Economia

La desdolarització dispara les compres d’or

4min lectura

Els bancs centrals compren quantitats rècord d’or...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. CAROLINA RODERO ORPINELLCAROLINA RODERO ORPINELL says:
    CAROLINA

    Canvi de lideratge m’encanta, però el lider que ve no sé si m’agrada massa

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, tot hauria de ser més consensuat, amb un ordre i del gust de tots els països, però malauradament mai serà així, i qui tingui la paella pel mànec, voldrà exercir pressions i xantatges als altres… Moltes gràcies pel teu comentari, Carolina!!!

      Fa 6 mesos
  2. Roger Horta CallejaRoger Horta Calleja says:
    Roger

    El que ja ens explicava Alexandre Deulofeu el segle passat amb “La matemàtica de la història”

    • Jordi FerréJordi Ferré says:
      Jordi

      Segons tinc entès, els del Club Bilderberg estan a favor de que Catalunya sigui una nació perque volen una Europa Federal segons els seus interessos.

      Fa 10 mesos
    • M. Carme AlugesM. Carme Aluges says:
      M. Carme

      També va predir la desfeta de l’imperi español al 2029. Espero que no hàgim d’esperar tant.

      Fa 11 mesos
    • AlbertAlbert says:
      Albert

      És cert, Roger! Quina visió la d’en Deulofeu! Gràcies per comentar-ho.

      Fa 11 mesos
  3. Guillem Maura RayoGuillem Maura Rayo says:
    Guillem

    Canvi de lideratge mundial, gràcies

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Veurem com anirà tot plegat…. Moltes gràcies pel teu comentari, Guillem!!!

      Fa 11 mesos
  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play