La desdolarització dispara les compres d’or

Els bancs centrals compren quantitats rècord d’or mentre redueixen dràsticament les seves reserves en dòlars. La crisi bancària, la volatilitat dels mercats i la tensió geopolítica fan trontollar el sistema monetari global posant en perill l’hegemonia del dòlar. 

 

No és cap secret que el valor a l’alça de l’or es nodreix de les males notícies i la incertesa econòmica. El risc de contagi de la crisi bancària dels Estats Units i la volatilitat dels mercats davant d’una possible recessió han provocat que la cotització d’aquest metall preciós es revalori un 10% des del mes de gener.

Fins aquí res de nou, la demanda i el preu de l’or s’acosten a cotes històriques sempre que els diners busquen refugi en valors segurs com els metalls preciosos. I és que segons un informe del Consell Mundial de l’Or (WGC), els bancs centrals han mantingut un ritme constant de compra d’or durant el primer trimestre de 2023, afegint gairebé 230 tones d’or a les seves reserves nacionals, la qual cosa suposa un augment del 176% respecte a les compres efectuades en el mateix període de l’any anterior.

En aquest cas, però, la febre de l’or ve en part donada per una ocurrència que pot significar un canvi de paradigma de l’ordre mundial. Estem parlant de la desdolarització, un procés que implica una reducció de la dependència del dòlar com a divisa per fer transaccions comercials internacionals i com a moneda de reserva. El consens entre els analistes geopolítics i econòmics és que la fi del regnat del dòlar com a divisa de reserva internacional no és una qüestió de si passarà, sinó de quan passarà.

 

Creixent demanda d’actius tangibles

Seria injust atribuir a un sol factor l’augment de les compres d’or, però no es pot negar que el retorn a les monedes fiduciàries sostingudes per actius tangibles com els metalls preciosos està a l’ordre del dia. Des de les monedes digitals emeses per alguns bancs centrals fins a un futur sistema financer quàntic, l’or es consolida com el valor refugi per excel·lència i antídot a la pèrdua de confiança en les divises fiat actuals.

Segons l’FMI, la quota de mercat del dòlar estatunidenc com a moneda de reserva mundial ha caigut del 66% del 2003 al 58,4% a la fi del quart trimestre d’aquest any. Una tendència a la baixa que s’està accelerant a marxes forçades gràcies a les sancions econòmiques i que contrasta amb un augment exponencial de les reserves d’or dels bancs centrals. 

En aquest context, i a diferència d’altres ocasions, és important tenir en compte que aquest increment de la demanda d’or no ve únicament donada per petits i grans inversors que volen protegir-se contra la inflació i la baixada dels tipus d’interès, sinó que està liderada pels bancs centrals que actualment ja representen el 33% del mercat global. 

Aquesta diversificació cap a l’or, especialment esperonada per grans economies emergents que formen part del grup dels BRICS, sembla confirmar que el sistema financer internacional es troba davant d’un procés de transformació radical que si bé és massa aviat per saber si significarà un retorn al patró or, fa preveure una demanda continuada d’aquest metall preciós i altres actius tangibles.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Finances

L’or al centre del Sistema Financer Quàntic

3min lectura

El Sistema Financer Quàntic (QFS) introduirà un nou...

Economia

La futura moneda dels BRICS

5min lectura

El grup dels BRICS, que agrupa a les dues grans economies...

Economia

Rècord de compres d’or dels bancs centrals

4min lectura

La demanda d’or assolia màxims històrics al llarg...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play