Les dades clau del mercat de l’or
Quin volum té el mercat de l’or? Quines són les claus de l’oferta d’aquest metall preciós? Com està evolucionant la seva demanda? Descobreix les dades fonamentals d’un mercat en expansió.
L’or no és el metall preciós més car del món, un privilegi que li correspon al rodi, però la humanitat l’ha utilitzat durant segles com a moneda i reserva de valor. Es calcula que al llarg de la història s’han extret més de 200.000 tones d’or. Encara que sembla una quantitat ingent, tot aquest or pràcticament cap en tres piscines olímpiques.
Malgrat la relativa escassetat, el ritme d’extracció s’ha intensificat molt en les últimes dècades, ja que dos terços del total s’han extret des de 1950. En l’actualitat, el ritme de la producció minera permet afegir unes 3.500 tones d’or cada any al total, segons el World Gold Council, la qual cosa suposa un increment anual de reserves pròxim al 2%.
Tres quartes parts de l’oferta d’or prové d’explotacions mineres escampades per gairebé tot el món. Cap país assoleix el 10% de la producció mundial, la qual cosa contribueix a reduir la volatilitat del preu en relació amb altres matèries primeres com el liti, la producció del qual està molt més concentrada. A més, el reciclatge d’or provinent de joies i aparells tecnològics, que suposa una quarta part de l’oferta, també ajuda a estabilitzar els preus en moments d’elevada demanda.
Dotze bilions en or
De tot l’or del mercat, valorat en uns 12 bilions d’euros, prop de la meitat (46%) s’ha utilitzat en joieria, dues cinquenes parts ha acabat en el sistema financer, ja sigui en els dipòsits dels bancs centrals (17%), en forma de lingots i monedes d’inversió (21%) o com ETF recolzats per or físic (2%), i la resta es reparteix entre aplicacions industrials i altres usos secundaris.
De totes maneres, la configuració de la demanda ha canviat molt en els últims anys. El principal destí de l’or en l’actualitat ja és la inversió (38%), seguida de la joieria (37%), les reserves dels bancs centrals (18%) i els dispositius tecnològics (7%).
Els països emergents, encapçalats per la Xina i l’Índia, ja representen al voltant del 75% de la demanda mundial anual d’or, mentre que la resta correspon als països desenvolupats.
L’enorme grandària del mercat financer de l’or, que frega els cinc bilions d’euros, li atorga una considerable estabilitat. Ni tan sols les grans compres i vendes realitzades pels bancs centrals i els inversors institucionals solen tenir un impacte important en l’oscil·lació de preus.
La voracitat dels bancs centrals
Els responsables de gestionar les reserves dels bancs centrals tenen la missió d’invertir grans sumes de diners en actius financers. I, encara que les estratègies d’inversió de cadascun admet matisos, tots segueixen els principis de seguretat, liquiditat i rendibilitat, unes qualitats associades a l’or.
D’aquí ve que aquest metall preciós hagi estat un dels actius de reserva tradicionals per als bancs centrals. Segons l’FMI, a la fi de 2022, aquestes institucions atresoraven més 35.000 tones d’or. El valor aproximat de tot aquest or és de 2 bilions d’euros, per la qual cosa es tracta del tercer actiu més rellevant per als bancs centrals, després de les seves reserves de dòlars i euros.
La demanda d’or per part d’aquestes institucions s’ha intensificat des de l’any 2010. No obstant això, el pes de les reserves d’or dins de les seves carteres varia considerablement entre elles. En el cas dels bancs centrals dels països desenvolupats, s’estima que l’or suposa el 21% dels seus actius, mentre que als països emergents només equival al 10%.
Un 1% dels actius financers mundials
Malgrat la voracitat dels bancs centrals en el mercat de l’or durant els últims anys, les seves reserves d’or continuen sent inferiors a les que estan en mans dels inversors en forma de lingots, monedes i ETF, el valor dels quals ascendeix a 3 bilions de dòlars.
De mitjana, s’estima que l’or suposa poc més d’un 1% de les carteres d’inversió en el món, si bé el World Gold Council ha conclòs que els inversors podrien beneficiar-se enormement si aquest percentatge se situés entre el 2 i el 10%, en funció del seu perfil.
Cal no oblidar que, a més de la seguretat, una de les grans virtuts de l’or és la seva liquiditat, que no té res a envejar a la d’altres actius importants. En els últims cinc anys el volum diari mitjà d’operacions amb or gairebé va assolir els 150.000 milions d’euros, xifra superior a la del Dow Jones Industrial Average.
Protegir els estalvis amb or físic ha estat una de les principals aportacions d’11Onze a la seva comunitat i, ara, s’amplia el ventall de productes. Per això, davant de la volatilitat de l’encara alta inflació i de la crisi de confiança creixent en el sistema bancari, l’or torna a reforçar-se com a valor refugi. Descobreix l’Or Llavor a Preciosos 11Onze.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Jo gràcies a vosaltres, he pogut invertir en or patrimoni (inversió a llarg plaç) i or llavor (a curt termini).
Gràcies per pensar en la comunitat
Moltes gràcies a tu, Manel, per ser-hi i per seguir-nos, i també per fer-nos cas i acceptar els nostres consells.
Gràcies!
Gràcies a tu, Joan!!!
M’han comentat que l’or encara ha de pujar més de preu del que està ara. Això sembla la febre de l’or.
De fet, l’or sempre ha tingut una línia ascendent, però això no treu de que sigui una inversió a mig / llarg, termini. Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!