Per què el preu de l’or està en màxims històrics?

La cotització de l’or supera la cota dels 2.000 dòlars per unça per sisè dia consecutiu en un context de desacceleració econòmica dels Estats Units i pèrdua de valor del dòlar. La crisi bancària i la por a una recessió econòmica tornen a posar al valor refugi per excel·lència en el punt de mira dels inversors.

 

El preu de l’or s’ha vist impulsat fins a màxims històrics pel debilitament del dòlar després que les dades d’inflació dels Estats Units del mes de març no arribessin als nivells esperats. La inflació interanual es va quedar en el 5%, enfront del 5,2% que s’esperava, la qual cosa va provocar moviments baixistes en el mercat de divises i una disminució dels rendiments dels bons del Tresor davant de les expectatives d’una pausa en les pujades dels tipus d’interès.

El desplom de l’activitat manufacturera dels Estats Units —el nivell més baix en els últims tres anys— i les condicions creditícies més estrictes han estat els altres dos factors que han contribuït al baix rendiment dels bons del Tresor. Irònic, després que molts depositants retiressin els diners dels seus comptes a causa dels baixos interessos que pagaven els bancs, per treure’n més rendiment invertint en bons del Tresor. Això explica, en gran part, la fugida de capital cap a valors més segurs com els metalls preciosos.

Així mateix, la preocupació pel contagi de la crisi bancària, la volatilitat dels mercats financers i la incertesa geopolítica han accentuat encara més l’interès per l’or, no només dels inversors, sinó de governs i bancs centrals que aquest any ja han registrat unes xifres de compres netes que no es veien des de fa més d’una dècada. Unes dades que segueixen la tendència del 2022, quan es va assolir una xifra rècord de 1.136 tones, la quantitat més elevada en els últims cinquanta-cinc anys.

Aquesta escalada de la demanda d’or també s’està veient reflectida en la previsió de les quantitats de monedes d’or que encunyaran les cases de monedes mundials. Concretament, a l’Estat Espanyol, la Fábrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT) anunciava el mes de febrer passat que el Consell de Ministres havia autoritzat la compra de 40 milions d’euros en or per la producció de monedes d’inversió i col·leccionisme, multiplicant per quatre la quantitat de les dues emissions anteriors.

 

Quina tendència seguirà la cotització de l’or?

Encara que en el context econòmic actual l’or es confirma com una de les millors opcions per protegir els nostres estalvis al llarg d’aquest any, quines són les previsions de cotització a mitjà i llarg termini? Deixant de banda la possible volatilitat puntual, continuarà pujant de preu de l’or? Quines previsions fan els experts?

Primer de tot, cal tenir en compte que el preu dels metalls preciosos està influenciat per una sèrie de factors com l’oferta i la demanda o el context econòmic i geopolític. Així mateix, a diferència les accions o els bons, els metalls preciosos no generen ingressos passius, però són considerats un valor segur en temps d’incertesa econòmica. Per tant, el futur de la seva cotització dependrà d’aquesta premissa.

Els analistes d’UBS apunten que “l’or té tendència a pujar quan el dòlar estatunidenc s’afebleix, i el risc a la baixa per a la divisa americana ha augmentat juntament amb la valoració del mercat monetari de les retallades de tipus de la Reserva Federal”. Tot i que és previsible que hi hagi una certa volatilitat a curt termini, preveuen que “el metall preciós arribi als 2.100 dòlars a finals d’any, i els 2.200 dòlars el març de 2024.”

Paral·lelament, els assessors del Bank of America coincideixen amb UBS, preveient que l’or podria revalorar-se un 10% més aquest 2023. Tanmateix, alguns experts són molt més optimistes: Robert Kiyosaki, conegut inversor i guru de les finances, ha pronosticat 3.800 dòlars l’unça d’or per a finals de 2023, i Juerg Kiener, president executiu de Swiss Àsia Capital, creu que el preu de l’or podria arribar als 4.000 dòlars l’unça a finals d’aquest any. Per tant, sembla evident que tot i que no sabem quina serà la pròxima crisi, analistes i la tendència a l’alça de l’or fan pronosticar que s’acosta el mal temps.

 

Protegir els estalvis amb or físic ha estat una de les principals aportacions d’11Onze a la seva comunitat i, ara, s’amplia el ventall de productes. Per això, davant de la volatilitat, de l’encara alta inflació i de la crisi de confiança creixent en el sistema bancari, l’or torna a reforçar-se com a valor refugi. Descobreix l’Or Llavor a Preciosos 11Onze.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

L’Estat preveu una demanda massiva de monedes d’or

3min lectura

El passat 21 de febrer la Fábrica Nacional de Moneda...

Economia

Una inflació desbocada malgrat les aparences

5min lectura

El descens de la inflació interanual al març no...

Economia

Rècord de compres d’or dels bancs centrals

4min lectura

La demanda d’or assolia màxims històrics...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Gràcies per oferir-nos aquests productes, per fer front a la inflació i els temps tan convolsos q estàn per venir

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Moltes gràcies per les teves paraules cap a nosaltres, Manel. De ben segur que ens donen un gran suport, i volem continuar en la mateixa línia, oferint informació interessant, neutre, transparent, sense cap tipus de parcialitat, i mirant de poder em-poderar a tots els integrants d’aquesta gran comunitat, que és La Plaça.

      Fa 6 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play