La demanda d’or es dispara en 2022

La demanda d’or en el món va augmentar un 18% l’any 2022 i es va situar en 4.741 tones, la xifra més elevada en més d’una dècada. Les ingents compres d’or per part dels bancs centrals van ser decisives per incrementar la demanda anual fins a pràcticament els nivells rècord de 2011.

 

La demanda d’or, sense comptar els mercats OTC o extraborsaris, va situar-se l’any 2022 en les 4.741 tones, la qual cosa suposa un augment del 18% respecte a 2021 i pràcticament la mateixa quantitat que en 2011, un any amb una demanda rècord.

El fort increment anual es va veure impulsat per l’extraordinària demanda dels bancs centrals, la més gran en els últims 55 anys, i un quart trimestre molt actiu malgrat la pujada de preus. Així ho indica un informe del Consell Mundial de l’Or sobre el comerç d’aquest metall preciós al llarg de 2022.

 

La febre dels bancs centrals per l’or

En la segona meitat de l’any, els bancs centrals van acaparar or a un ritme frenètic. Alguns analistes atribueixen aquesta febre per l’or a la voluntat de diversificar les seves reserves i reduir la dependència del dòlar. Les més de 800 tones adquirides des de juliol van elevar la demanda anual d’aquest sector a 1.136 tones.

Es tracta d’una xifra rècord en els últims 55 anys i que més que dobla les 450 tones de 2021. L’augment de preu tampoc va ser un obstacle perquè la demanda es disparés en l’últim trimestre fins a les 417 tones.

Aquestes dades tornen a posar de manifest el canvi de política dels bancs centrals, en particular els d’Europa, respecte al que feien en les dècades de 1990 i 2000, quan l’habitual era que venguessin centenars de tones d’or a l’any. Amb la crisi financera de 2008-09, els bancs europeus van deixar de vendre’n i un nombre creixent d’economies emergents han passat a fer compres significatives.

Bancs centrals com els de Turquia, la Xina, Egipte o Qatar van declarar haver comprat or l’any passat, tot i que el Consell Mundial de l’Or adverteix que uns dos terços de l’or comprat no es van comunicar públicament. De fet, només una quarta part de les compres dels bancs centrals en el quart trimestre es van comunicar a l’FMI.

Les compres notificades l’any 2022 van estar encapçalades per Turquia, amb gairebé 400 tones. Entre els bancs centrals que no van publicar regularment informació sobre els canvis en les seves reserves d’or es troba el de Rússia.

 

Menys joieria i més inversió

Com és habitual, el consum d’or per a joieria va ser el de major volum, amb 2.086 tones, tot i que va experimentar una caiguda del 3% respecte a l’any anterior. Gran part d’aquest descens es va concentrar en el quart trimestre, a causa de la pujada del preu de l’or.

L’increment de preus també va afectar la demanda d’or per al sector tecnològic, que, a més, es va veure llastrat per la deteriorament de la conjuntura econòmica mundial. La forta caiguda del quart trimestre va propiciar un descens anual del 7%, fins a les 309 tones.

Pel que fa a la demanda d’inversió, va arribar a les 1.107 tones, un 10% més que l’any anterior. La demanda de lingots i monedes d’or es va situar en les 1.217 tones, un 2%, més que en 2021, encara que cal descomptar d’aquesta quantitat la caiguda de les tinences d’ETF d’or (-110 tones). És clar que l’elevada inflació va incentivar les compres dels inversors minoristes.

 

Demanda anual d’or

Repunt del preu

L’any 2022 es va registrar una mitjana anual rècord del preu de l’or en la cotització PM de la London Bullion Market Association de 1.800 dòlars per unça. Així mateix, el preu va tancar l’any amb un guany marginal, malgrat la pressió baixista per la fortalesa del dòlar i la pujada dels tipus d’interès.

Tot i que el preu mitjà del quart trimestre va ser lleugerament inferior tant en termes intertrimestrals com interanuals, al fort repunt de novembre li va seguir una recuperació continuada al llarg de les últimes setmanes de l’any.

Els preus de l’or havien caigut des del seu màxim històric al març, quan va arribar a superar els 2.000 dòlars per unça, fins una mica més de 1.600 dòlars en el penúltim mes de l’any, ja que la pujada dels tipus d’interès va provocar vendes per part d’alguns fons d’inversió. No obstant això, la demanda dels bancs centrals i dels inversors minoristes va aturar la caiguda i va establir les bases per a una forta pujada.

De fet, el dinamisme de la inversió minorista va elevar la demanda de lingots i monedes en 2022 al nivell més alt dels últims nou anys. El fort creixement a Europa, Turquia i Orient Mitjà va compensar la brusca desacceleració a la Xina, on la demanda es va veure afectada per la crisi de la COVID-19.

 

L’oferta també creix

L’any 2022, l’oferta total d’or va augmentar un 2% i va arribar a les 4.755 tones. D’aquesta manera es va posar fi a dos anys de descensos successius, gràcies als modestos augments registrats en tots els segments.

Tres quartes parts del total corresponen a la producció minera, que va assolir les 3.612 tones. Es tracta de la quantitat més gran en els últims quatre anys després d’experimentar un creixement de l’1% respecte a 2021. Quant a l’oferta de reciclatge, només va registrar guanys marginals al llarg de 2022 malgrat les fortes pujades de preus en moneda local en molts mercats.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Invertir

La demanda d’or assoleix màxims

4min lectura

Les compres d’or dels bancs centrals es disparen.

Economia

Estem tornant al patró or?

2min lectura

Estan comprant grans quantitats d’or.

Estalvis

L’or

4min lectura

L'economia tendeix a descarbonizarse a marxes forçades.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Carles MarsalCarles Marsal says:

Deixa una resposta

App Store Google Play