Per què els bancs centrals estan comprant tant or?
Els bancs centrals de tot el món han estat comprant quantitats rècord d’or des de principis de 2022. El ritme i la regularitat amb què aquestes entitats financeres estatals estan acumulant or no té precedents. Què hi ha al darrere d’aquesta nova febre de l’or?
No és cap secret que l’or és un actiu refugi estratègic que exerceix un paper clau en la diversificació de les carteres d’inversió. Al llarg de la història s’ha consolidat com el dipòsit de valor per excel·lència precisament perquè manté o augmenta el seu preu durant períodes d’incertesa econòmica.
Dit això, en els darrers anys, i especialment des del 2022, el preu i la demanda d’or han assolit màxims històrics i no donen senyals de decaure. Aquesta tendència a l’alça s’ha vist impulsada per l’acumulació d’or per part dels bancs centrals, que han estat comprant quantitats rècord del metall daurat i el continuen acaparant a un ritme frenètic.
Segons dades del Consell Mundial de l’Or (WGC), durant el primer trimestre d’aquest any els bancs centrals van afegir 290 tones a les seves reserves, un 1% més interanual i un 69% més que la mitjana trimestral dels darrers cinc anys. Es tracta de l’inici d’any més fort de la sèrie històrica del WGC, que es remunta a l’any 2000.
De venedors nets a compradors nets
Després del desmantellament del patró or durant la dècada dels 70, segons el qual el valor de les divises està sostingut per la seva convertibilitat a l’or, aquest metall preciós va perdre gran part de l’interès dels bancs centrals i el seu lloc en el centre del sistema monetari internacional.
Cinquanta anys més tard, la crisi financera global del 2008 va significar un canvi de paradigma quant a la percepció de l’or com a valor refugi per part d’aquestes institucions financeres estatals. L’eclosió del “quantitative easing” (QE) o expansió quantitativa que té com a objectiu augmentar l’oferta de diners a través d’establir tipus d’interès més baixos, essencialment una política monetària d’imprimir més diners, va preocupar als bancs centrals que tenien grans quantitats de reserves en dòlars i bons del tresor.
En aquest context, diversificar les seves reserves amb la compra d’or era una obvietat, convertint-los en compradors nets des de 2009 després de dècades de ser-ne venedors. Així i tot, aquest ressorgiment en l’interès per l’acumulació d’or s’ha vist accelerat significativament en els darrers tres anys
Riscos geopolítics en un món multipolar
L’or ofereix una alternativa estable a les polítiques monetàries expansives han alimentat la creixent desconfiança en les divises fiduciàries i que han devaluat el seu preu, però també és un actiu clau pels països que busquen reduir la seva dependència del dòlar nord-americà mitjançant el procés de desdolarització.
Es tracta d’una tendència que està guanyant força degut a la militarització del dòlar i del sistema monetari internacional a través de les sancions econòmiques imposades pels Estats Units a qualsevol país que representi una amenaça a la seva hegemonia. Aquesta estratègia de desdolarització és particularment evident en països com Rússia i la Xina, que han augmentat significativament les seves reserves d’or en els últims anys, especialment d’ençà que els EUA i els seus estats clientelars a la UE congelessin més de 300.000 milions d’euros en actius del banc central rus.
L’augment de les reserves d’or també reflecteix canvis en l’equilibri de poder econòmic global. A mesura que les economies emergents guanyen pes en l’escena internacional, estan buscant maneres de consolidar la seva posició i estabilitzar les seves divises davant de la inestabilitat dels mercats o, com va ser el cas de Rússia, on la convertibilitat temporal del ruble a l’or a un preu fix va esdevenir una eina clau per recuperar i estabilitzar el valor del ruble després de la caiguda experimentada per les sancions.
És evident que les conseqüències d’aquestes tensions geopolítiques i unes polítiques monetàries que alimenten un deute desbocat i devaluen les divises poden ser desastroses per a l’economia global. Per tant, no és d’estranyar que els bancs centrals i molts inversors considerin l’or com a l’única alternativa segura per protegir el seu capital.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Excel·lent article!!
Moltes gràcies, Jacint, celebrem que t’hagi agradat!