El valor de l’or davant la incertesa econòmica

Tot i que els grans organismes econòmics internacionals tracten de llançar un missatge tranquil·litzador sobre el control de la inflació, l’experiència del Regne Unit en els anys setanta genera seriosos dubtes. L’or es mostra com una opció interessant per a protegir-se de la depreciació dels diners davant un cicle de “mercats baixistes” que podria allargar-se en el temps.

 

La inflació porta mesos superant àmpliament les optimistes previsions dels grans organismes econòmics internacionals. La crua realitat fa que una vegada i una altra aquestes institucions es vegin obligades a recalcular les seves previsions a l’alça.

Totes coincideixen a l’hora de llançar un missatge tranquil·litzador. El mantra és que els percentatges descontrolats d’enguany tendiran a moderar-se l’any vinent i que ja en 2024 es recuperarà una taxa pròxima al 2 % desitjat. A això hauria de contribuir decisivament la pujada dels tipus d’interès dels grans bancs centrals.

L’últim a apuntar en aquesta direcció és el Fons Monetari Internacional, que preveu en un informe que la contenció dels salaris evitarà una perillosa espiral inflacionària.

 

Aprendre del passat

No obstant això, alguns economistes adverteixen que existeixen paral·lelismes entre la situació actual i l’estagflació viscuda al Regne Unit fa mig segle. Des de 1970, el Govern britànic havia estat dopant l’economia amb uns pressupostos expansius i una rebaixa dels tipus d’interès. Com a conseqüència, la inflació es va anar disparant fins a situar-se en el 9,1 % l’any 1973, un percentatge similar a l’actual.

Igual que ara, els tipus d’interès havien començat a pujar. Entre juny i novembre de 1973 van passar del 7,5 % al 1 3%, la qual cosa va provocar l’esclat de la bombolla immobiliària i la consegüent crisi bancària. A més, entre maig de 1972 i gener de 1975, el principal índex borsari va perdre un 74 % del seu valor. La sobtada aturada de l’economia no va evitar que la inflació es descontrolés: va assolir un 16 % l’any 1974 i un 24,2 % l’any 1975.

La gran inquietud és que la història es repeteixi. El mal és que ara el diferencial entre la taxa d’inflació i els tipus d’interès és molt més gran que llavors, per la qual cosa la correcció de la política monetària podria tenir un efecte molt més demolidor sobre l’economia. La contracció global del crèdit bancari serà greu i moltes empreses es tornaran insolvents.

Davant les actuals taxes d’inflació, el lògic seria que els tipus d’interès i el cost del deute públic es disparessin. I, previsiblement, els bancs centrals faran el que sempre han fet en el passat per afrontar aquest tipus de crisi: imprimir més bitllets, amb la qual cosa es reduirà encara més el seu valor real.

 

L’or, valor refugi

L’augment dels tipus d’interès a principis dels anys setanta no va ser un obstacle per a la revaloració de l’or: va passar de menys de 18 lliures esterlines per unça quan els tipus d’interès eren del 6 % a més de 40 lliures quan van pujar al 13 % al novembre de 1974. I és que, com va dir el fundador de J. P. Morgan, en realitat “l’or és diners, tota la resta és crèdit”.

Des de la suspensió dels acords de Bretton Woods l’any 1971, que va suposar abandonar el patró oro, la massa monetària en el món s’ha multiplicat per més de 30, la qual cosa equival a la seva devaluació. De fet, les llars de classe mitjana amb un sol sou eren comuns abans de 1970 i ara són una utopia. Comprar un habitatge o fins i tot un cotxe sense endeutar-se s’ha convertit en un privilegi només a l’abast d’alguns rics.

En canvi, l’or ha recorregut el camí contrari al de la massa monetària i el seu valor s’ha multiplicat per 38. De fet, des de desembre de 2015, l’or s’ha revaloritzat més d’un 40 % respecte a l’euro.

 

Recomanat pel major ‘hedge fund’

D’aquí ve que no sorprengui la recomanació de Bridgewater Associates, el major ‘hedge fund’ del món, d’adquirir or físic tot i que bastants inversors veuen en l’actual depreciació de molts altres actius financers una oportunitat de compra.

La raó per apostar per l’or que esgrimeix Rebecca Patterson, cap d’estratègia d’inversió en Bridgewater, és la necessitat de protegir-se d’una fase de “mercats baixistes” que es mantindrà en el temps. En conseqüència, la lògica de comprar actius en la fase de contracció econòmica, quan els preus estan baixos, per a vendre poc després quan l’economia s’expandeixi i tornin a pujar podria no ser vàlida en aquesta ocasió.

A més, tant l’economia xinesa com l’índia estan recuperant la seva fam històrica per l’or, la qual cosa contribuirà a la pujada del preu d’aquest metall a curt termini.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

El col·lapse de la lliura provoca la febre de l’or

5min lectura

El Banc d’Anglaterra s’ha vist obligat a intervenir d’urgència el

Invertir

Or físic o or digital

3min lectura

Davant la situació excepcional en què ens trobem, cada vegada més inversors intenten

Economia

Or rus, as sota la màniga

5min lectura

L’embat de sancions econòmiques contra Rússia per



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Cristian Palau BatistaCristian Palau Batista says:
    Cristian

    Bon article… i de nou, seguim aprenent que ens cal.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Moltes gràcies, Cristian! I sí, és veritat, l’empoderament i el coneixement és bàsic i fonamental per l’època que estem vivint. És del tot fonamental per poder prendre bones decisions en l’àmbit econòmic i financer i també tenir el coneixement necessari per saber exactament a on som i cap allà a on anem… Moltes gràcies pel teu comentari, Cristian!!!

      Fa 5 mesos
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    L’or es el valor refugi més preciat, que més costa d’obtenir. La paciència a llarg termini es la clau ⏳️

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      És així mateix, Jordi. Com més temps guardes el teu or i esperes a vendre’l, més s’haurà re-valoritzat i més hi guanyaràs. Això sempre ha sigut així i continuarà essent així, per aquesta raó invertir en Or sempre ha sigut una inversió a mig / llarg termini, i que pot donar una molt bona plusvàlua. Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

      Fa 5 mesos
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies per oferir el que puguem tenir accés a invertir en allò que molts bancs centrals ja ho estan fent i a mans plenes

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      De fet sempre ha sigut així, perquè els bancs, centrals o no, sempre han comprat Or, el qual el tenen ben guardat a les seves cambres de seguretat… Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

      Fa 5 mesos
  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. Roser TorrasRoser Torras says:
    Roser

    Molta propaganda d’un or que dou incapaços de garantir. Des de primers de juliol que l’estic esperant i res. Tot son correus de disculpa però res. El que no entemc es. com continueu ofertint una cosa que no podeu garanntitzar.

    • Jordi MorenoJordi Moreno says:
      Jordi

      Hola jo vaig sol.licitar-ne i no he tingut cap problema, tingues per segur que si algú pot garantitzar-te la comanda es l’equip d’11onze, i que si encara no tens l’or es perqué no hi ha disponible, en quan hi hagi, el tindràs. Encara que no ho semble estàs en bones mans. Tranquilitat

      Fa 1 any
    • Mireia Cano says:

      Hola Roser, som conscients que la teva experiència no ha sigut la desitjada degut a alguns imprevistos que ens han capgirat una mica els plans. Davant d’això hem intentat mantenir la nostra essència i explicar-vos sempre la situació amb la màxima transparència, tot i que en aquest cas no fossin precisament les bones notícies que volíem sentir. Ja saps que ens tens aquí per resoldre qualsevol dubte. Gràcies, de nou, per la comprensió.

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play