El col·lapse de la lliura provoca la febre de l’or

El Banc d’Anglaterra s’ha vist obligat a intervenir d’urgència el mercat del deute per intentar frenar la caiguda de la lliura esterlina i calmar els inversors. Tanmateix, l’enfonsament de la moneda nacional ha disparat la demanda d’or, deixant alguns distribuïdors sense existències de monedes i lingots.

 

El caos econòmic en el qual es troba el Regne Unit s’ha vist reflectit en una deterioració gradual de la divisa nacional i de l’estabilitat del deute sobirà del país. Liz Truss, la nova primera ministra britànica que va agafar el relleu de Boris Johnson, va anunciar un paquet d’estímuls fiscals a fi de reactivar l’economia.

Es tracta d’un pla de govern que es preveu tindrà un cost d’uns 160.000 milions d’euros en els pròxims cinc anys, i que presenta tota una sèrie de rebaixes fiscals per generar més renda disponible amb l’objectiu de reactivar el consum i l’activitat econòmica. Encara que aquest programa econòmic podria contribuir a evitar una recessió, pot generar més pressió inflacionista a una economia que està patint una inflació desbocada del 10% i en perill d’estagflació, és a dir, una alta inflació, baixa productivitat i un atur alt.

Així ho va entendre el Fons Monetari Internacional (FMI), que va criticar durament la baixada d’impostos proposada per l’administració de Liz Truss, argumentant que el pla de govern podria incrementar la desigualtat i elevar els preus, contrarestant la política monetària del Banc d’Anglaterra per frenar la inflació.

 

Càstig a la lliura i als bons governamentals

La manca de concreció en com es finançaria aquesta rebaixada d’impostos, així com la contradicció de la política fiscal i monetària, en la que el govern i el banc central semblen anar en camins oposats, ha creat una incertesa entre els inversors que ha provocat la davallada de la lliura esterlina i un encariment de la prima de risc.

Un context d’incertesa econòmica que també estem veient en altres països, on els actius sobirans i de divises perden valor a favor de valors refugi com l’or o monedes més estables com el dòlar. Aquest escenari és especialment complicat en països com el Regne Unit, amb una balança comercial deficitària, que importen molt més del que exporten i, per tant, una devaluació de la moneda incrementa la pressió inflacionària.

L’anunci del Banc d’Anglaterra que comprarà deute públic britànic, Bons del Tresor, fins a un valor de 72.500 milions d’euros, ha calmat temporalment els mercats i ha frenat la caiguda de la lliura davant el pànic generat per les mesures anunciades pel govern. Així i tot, és una mesura per fer front a la crisi més immediata que durarà fins al 14 d’octubre, però que no garanteix l’estabilitat financera del Regne Unit, tot i la marxa enrere d’última hora anunciada pel govern de Truss.

 

Increment exponencial de la compra d’or físic

El tsunami de males notícies en els mercats de bons i divises britànics ha fet augmentar l’atractiu de valors refugi com els metalls preciosos. Distribuïdors d’or han vist com es doblava la demanda fins al punt d’esgotar les existències de monedes i lingots. El públic britànic ha seguit la mateixa pauta que vàrem veure a Rússia quan es va enfonsar el ruble i es van disparar les compres d’or físic.

Mentre que divises com la lliura esterlina o l’euro continuen perdent valor respecte al dòlar, les dades de l’evolució de l’or durant aquest 2022 confirmen, no només la seva protecció inflacionària, sinó que també l’estableixen com a l’antídot perfecte per combatre la davallada de valors en les divises.

Tot i la puntual tendència a la baixa experimentada pel valor de l’or durant uns mesos, esperonada per l’increment dels tipus d’interès, en el còmput dels primers deu mesos de l’any veiem que el seu valor ha pujat un 6,44%. Dit d’altra manera, una compra de 10.000 € en or al gener 2022, ara tindria un valor de 10.644 €, mentre que els mateixos 10.000 € al banc haurien perdut 900 € a causa de la inflació.

La creixent incertesa econòmica global i la incapacitat dels governs i bancs centrals per fer front a una gran crisi que sembla inevitable, fa pensar que Rússia i el Regne Unit no seran els últims països on una gran part de la població no se’n refia de les promeses dels polítics i s’empodera per assegurar els seus estalvis amb un valor tangible.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Invertir

Or físic o or digital

3min lectura

Davant la situació excepcional en què ens trobem, cada vegada més inversors intenten

Estalvis

Diversifica l’estalvi

6min lectura

El reconegut economista Robert Kiyosaki ha pronosticat “una crisi històrica”.

Economia

El govern em pot embargar els estalvis?

5min lectura

El nou projecte de Llei de Seguretat Nacional obre laEquip Editorial Equip Editorial
 1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Les crisis estatals es van succeint i l’or es converteix amb el patro sibstituint el dolar

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Tal qual, sempre acostuma a ser així, però s’ha de tenir en compte que la inversió en Or és a mig o llarg termini, mai a curt termini. Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

   Fa 9 mesos
 2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Molt bon article.

 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Bon article. M’ha agradat

 5. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  El raconet d’or, el raconet dels catalans. El raconet del seny.

  • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
   Xavier

   Ara només cal que ens puguem administrar aquest raconet en tots els sentits.

   Fa 2 anys
 6. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Vaja, sembla que hi ha un degoteig de crisis estatals on va començar a Rusia, ara passa pel Regne unit, veurem quin es el pròxim estat, però ni la crisi de Rusia ni la del Regne Unit s’han resolt sinó que han aplicat com parxes temporals, vamos que tornaran a caure pel que han dit els entessos📉

  • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
   Xavier

   Efectivament, i a més són crisis que es van repetint al llarg del temps. Potser cal canviar el sistema de base.

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play