Or físic o or digital: quin escullo i per què?
Davant la situació excepcional en què ens trobem, cada vegada més inversors intenten llançar-se a la compra d’or per protegir els seus estalvis de la inestabilitat i la inflació. Però això implica que acabem tenint lingots d’or guardats a casa? Hi ha alternatives a l’or físic? Ens en fa cinc cèntims l’agent 11Onze Amadeu Vilaginés.
Històricament, l’or ha jugat un paper molt important en les economies de moltes nacions. Tot i que ja no és una forma primària de moneda, la compra d’or i altres metalls preciosos continua sent una inversió sòlida a llarg termini. Segur que has sentit a parlar de persones que compren lingots d’or i els amaguen sota el llit o en una caixa forta. Però, més enllà d’aquesta imatge tan cinematogràfica, val la pena guardar l’or a casa?
“Aquestes pors no ens hauria de suposar cap impediment, ja que en l’actualitat hi ha moltes empreses que s’encarreguen d’emmagatzemar i custodiar l’or dels particulars”, detalla Vilaginés. Les seves cambres cuirassades, molt més modernes i segures que les caixes fortes que puguem tenir a casa, ens asseguren una millor protecció. “També podem comprar monedes d’or, en lloc de lingots, que són més fàcils d’amagar. I sobretot, és important no deixar tot l’or en un sol indret”, defensa l’agent 11Onze.
Similituds i diferències
Si no ens veiem amb cor de comprar or físic, hi ha alternatives. “L’or físic és tangible, mentre que l’or digital no deixa de ser un actiu financer que reflecteix la cotització del preu de l’or”, resumeix Vilaginés. Normalment, diu, es tracta d’un ETF, és a dir, un fons cotitzat: si el preu de l’or puja, aleshores el valor de l’ETF puja, i a la inversa.
“En essència, ve a ser el mateix l’or físic que el digital. És a dir, jo puc comprar un lingot d’or el 2020 i, si el 2022 ha pujat de preu, el puc vendre i aconseguir la plusvàlua. També hauria pogut, per contra, comprar una participació el 2020 en un ETF lligat al preu de l’or i el 2022 vendre’l i obtenir els beneficis”, argumenta.
Així doncs, quines són les diferències entre l’or físic i el digital? “Per començar, la propietat. Quan compres or físic, ets propietari del metall, mentre que invertint en un ETF el que tens és un dret o una opció”, desgrana l’agent. A més, el valor de l’or és intrínsec i no pot suspendre pagaments, mentre que els actius financers sí que poden.
Hi ha també el problema de l’emmagatzematge i la liquiditat. “L’or digital no necessita cap mena d’emmagatzematge i, un cop decidim vendre’l, és tan senzill com pitjar un botó. L’inconvenient de l’or físic és que pot presentar més dificultats de liquiditat que l’actiu financer, ja que has de trobar un comprador per al teu lingot i, a més, haurem de tenir en compte els costos d’emmagatzematge”, detalla Vilaginés. Acaba de veure el vídeo de sota per saber-ho tot sobre l’or físic i el digital!
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Jo sòc mès d’or fìsic🥇
Molt be
👏
👌
Gràcies Amadeu. És important això que dius al final, de la tranquilitat…
Aclarit, seguirem amb el tema.
Jo ja he fet el pas, per adquirir or físic. Gràcies