El Tribunal Suprem ratifica la mort del Model 720

El gener passat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va anul·lar el Model 720, i aquesta setmana el Suprem ha obligat Hisenda a retornar una multa per béns a l’estranger, tombant definitivament els seus efectes en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

 

Recordem que el Model 720 es va introduir el 2012, just després d’implementar l’amnistia fiscal, quan el llavors ministre d’Hisenda del Partit Popular, Cristóbal Montoro, va voler augmentar la recaptació de l’Estat en plena crisi financera, assegurant-se que no s’escapava ni un sol euro. El temps ha demostrat que no va ser una mesura efectiva pels afins al seu partit o part de la reialesa espanyola.

La normativa exigia als ciutadans residents a Espanya informar sobre els seus béns a l’estranger que superessin els 50.000 euros. Tanmateix, establia elevades multes que podien arribar fins al 150% de l’import a declarar, si aquesta informació es presentava fora de termini davant l’Agència Tributària.

 

Garrotada de la justícia europea

El gener de 2022, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va tombar la normativa al complet, tant el mecanisme de fons, com les elevades multes, en considerar que les restriccions a la lliure circulació de capitals implantades pel Model 720 eren desproporcionades.

Per altra banda, la sentència anul·lava la pràctica de la no prescripció, que Hisenda venia imputant de manera sistemàtica a tots els béns declarats, sense valorar si els fets havien prescrit pel termini de prescripció en l’àmbit fiscal, actualment establert en 4 anys, de manera que es determinaven quotes a ingressar.

D’aquesta manera, la sentència conclou que els contribuents que havien declarat béns a l’estranger mitjançant el Model 720 no han d’ingressar els deutes dels exercicis prescrits, i que les sancions aplicades són il·legals. És precisament en aquest punt, en el que el Tribunal Suprem s’ha basat per a impedir a Hisenda imputar com a guany patrimonial no justificat els béns a l’estranger continguts en la declaració per no tenir termini de prescripció.

 

El Suprem aplica la sentència del TJUE

Així s’ha vist reflectit en una sentència del darrer 20 de juny a la sala del contenciós, que estima el recurs presentat per dos contribuents contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura que els condemnava per declarar, fora de termini, béns immobles a l’estranger. Un fet significatiu perquè anul·la, per primera vegada, una sanció del Model 720, per desproporcionada.

Per tant, la Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa dona la raó als particulars, i anul·la la resolució del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura, ordenant que se’ls retornin els diners, més els interessos corresponents. El tribunal pretén, així, establir la proporcionalitat entre la gravetat del fet comès i el saldo dels comptes corrents no declarats pel contribuent.

Amb aquesta sentència, s’obre la porta a tots aquells contribuents sancionats que, no estant conformes amb les desproporcionades sancions imposades per l’Agència Tributària, han recorregut de manera sistemàtica l’aplicació de les mateixes i que ara podrien veure reduït el seu import de manera significativa.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Quants diners puc tenir a l’estranger?

4min lectura

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha tombat la norma

Economia

El govern em pot embargar els estalvis?

5min lectura

El nou projecte de Llei de Seguretat Nacional obre la

Finances

T’ajudem contra les traves financeres

4min lectura

A 11Onze protegim tots els clients que se sentenEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
  Miquel

  Gràcies info!!

 3. Pere SorianoPere Soriano says:
  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   A tu per seguir-nos i confiar en nosaltres, Pere. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys
 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Gràcies per aquesta informació

 5. Carles MarsalCarles Marsal says:
  Carles

  Tota la informació és bona.
  Gràcies

  • Mireia Cano says:

   Gràcies Carles, per a nosaltres és important poder-vos informar de tot i amb rigor. 😊

   Fa 2 anys
 6. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
  Josep

  Els diners en el compte d’11Onze són dipositats en entitats financeres no espanyoles, què passa si un d’aquests països, on hi ha els comptes d’11Onze, surt de l’Eurozona? En quina moneda funcionarien aleshores els comptes d’11Onze en aquest país? Seguirien en Euros?

  • James SeneJames Sene says:
   James

   SÍ Seguirien en Euros. De fet podries tenir comptes a Espanya en Yens or Dollars etc…la devisa es independent del país on tens el compte. 🙏🏿

   Fa 2 anys
 7. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play