El Tribunal Suprem ratifica la mort del Model 720
El gener passat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va anul·lar el Model 720, i aquesta setmana el Suprem ha obligat Hisenda a retornar una multa per béns a l’estranger, tombant definitivament els seus efectes en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
Recordem que el Model 720 es va introduir el 2012, just després d’implementar l’amnistia fiscal, quan el llavors ministre d’Hisenda del Partit Popular, Cristóbal Montoro, va voler augmentar la recaptació de l’Estat en plena crisi financera, assegurant-se que no s’escapava ni un sol euro. El temps ha demostrat que no va ser una mesura efectiva pels afins al seu partit o part de la reialesa espanyola.
La normativa exigia als ciutadans residents a Espanya informar sobre els seus béns a l’estranger que superessin els 50.000 euros. Tanmateix, establia elevades multes que podien arribar fins al 150% de l’import a declarar, si aquesta informació es presentava fora de termini davant l’Agència Tributària.
Garrotada de la justícia europea
El gener de 2022, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va tombar la normativa al complet, tant el mecanisme de fons, com les elevades multes, en considerar que les restriccions a la lliure circulació de capitals implantades pel Model 720 eren desproporcionades.
Per altra banda, la sentència anul·lava la pràctica de la no prescripció, que Hisenda venia imputant de manera sistemàtica a tots els béns declarats, sense valorar si els fets havien prescrit pel termini de prescripció en l’àmbit fiscal, actualment establert en 4 anys, de manera que es determinaven quotes a ingressar.
D’aquesta manera, la sentència conclou que els contribuents que havien declarat béns a l’estranger mitjançant el Model 720 no han d’ingressar els deutes dels exercicis prescrits, i que les sancions aplicades són il·legals. És precisament en aquest punt, en el que el Tribunal Suprem s’ha basat per a impedir a Hisenda imputar com a guany patrimonial no justificat els béns a l’estranger continguts en la declaració per no tenir termini de prescripció.
El Suprem aplica la sentència del TJUE
Així s’ha vist reflectit en una sentència del darrer 20 de juny a la sala del contenciós, que estima el recurs presentat per dos contribuents contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura que els condemnava per declarar, fora de termini, béns immobles a l’estranger. Un fet significatiu perquè anul·la, per primera vegada, una sanció del Model 720, per desproporcionada.
Per tant, la Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa dona la raó als particulars, i anul·la la resolució del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura, ordenant que se’ls retornin els diners, més els interessos corresponents. El tribunal pretén, així, establir la proporcionalitat entre la gravetat del fet comès i el saldo dels comptes corrents no declarats pel contribuent.
Amb aquesta sentència, s’obre la porta a tots aquells contribuents sancionats que, no estant conformes amb les desproporcionades sancions imposades per l’Agència Tributària, han recorregut de manera sistemàtica l’aplicació de les mateixes i que ara podrien veure reduït el seu import de manera significativa.
11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
gràciess
Gràcies a tu, Joan!!!
Gràcies info!!
Per a això estem, Miquel! Gràcies a tu per ser-hi!
Gràcies.
A tu per seguir-nos i confiar en nosaltres, Pere. Moltes gràcies pel teu comentari!!!
Gràcies per aquesta informació
A tu Alicia per seguir-nos!
Tota la informació és bona.
Gràcies
Gràcies Carles, per a nosaltres és important poder-vos informar de tot i amb rigor. 😊
Els diners en el compte d’11Onze són dipositats en entitats financeres no espanyoles, què passa si un d’aquests països, on hi ha els comptes d’11Onze, surt de l’Eurozona? En quina moneda funcionarien aleshores els comptes d’11Onze en aquest país? Seguirien en Euros?
SÍ Seguirien en Euros. De fet podries tenir comptes a Espanya en Yens or Dollars etc…la devisa es independent del país on tens el compte. 🙏🏿
👍
Gràcies, Manel!!!