“Les sancions perjudiquen enormement a Europa”

Les conseqüències negatives de l’estira-i-arronsa geopolític entre els grans poders globals, esperonat pel conflicte a Ucraïna, són evidents. Podem fer alguna cosa des de Catalunya per ser rellevants en aquest nou món multipolar? Com ens pot ajudar a tenir la nostra pròpia veu la descentralització de les finances? Xavi Viñolas, Content Manager d’11Onze, ens ho explica en un nou episodi de l’Estat de la Nació.

 

El conflicte a Ucraïna ha posat de manifest com l’aventurisme geopolític entre les superpotències mundials pot tenir efectes molt negatius per la nostra economia. El poder econòmic de la Unió Europea hauria d’atorgar-li una capacitat de negociació equiparable al que tenen els Estats Units i la Xina, però realment és així? Viñolas ho qüestiona: “La Unió Europea és un poder global que podria parlar de tu a tu amb la Xina i els Estats Units, però no ho està fent”.

Les sancions econòmiques imposades pels Estats Units a Rússia, l’Iran i la Xina en les últimes dècades han tingut conseqüències negatives per a les economies dels països membres de la Unió Europea. Tanmateix, les últimes represàlies econòmiques contra Rússia posen en qüestió el ‘cui bono’ que hi ha darrere els interessos econòmics dels actors involucrats en aquest conflicte. 

Com apunta Viñolas, “aquestes sancions econòmiques beneficien enormement als Estats Units i perjudiquen enormement a Europa. Teòricament, som aliats dels Estats Units, però a la pràctica som països clientelars”.

Sobirania tecnològica i descentralització de les finances

Tot i els esforços de la Comissió Europea en establir un pla estratègic per assolir la sobirania digital d’Europa, el vell continent segueix supeditat als dos gegants tecnològics, els Estats Units i la Xina. La revolució de les noves tecnologies aplicades al món financer està descentralitzant un sector que semblava immutable. Les finances enllaçades (Embedded Finance) han fet possible que empreses i marques que no són bancs puguin oferir serveis financers a un públic generalment jove i cansat dels abusos de la banca tradicional.

Catalunya, com a principal ‘hub’ de start-ups del sud d’Europa, pot jugar un paper clau en la descentralització financera i explotar aquest potencial per treure el cap en el tauler d’escacs geopolític. Com diu Viñolas, “Som un ‘hub’ tecnològic de start-ups, i potser ho podríem aprofitar”.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Tecnologia

És factible la sobirania digital d’Europa?

4min lectura

En l’àmbit de les tecnologies i la revolució digital, Europa està

Economia

Vivim realment en una democràcia?

2min lectura

La democràcia representativa és el sistema més estès als

Economia

Catalunya, gran ‘hub’ emprenedor

5min lectura

Les dades avalen la fama d’emprenedors que tenim els



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Gràcies Xavier per aquesta explicació 👍

  3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Mica en mica. Desitjo i crec que El Canut pot contribuir cada cop més en aquesta descentralització.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Esperem que així sigui, Francesc. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 2 anys
  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  5. James SeneJames Sene says:
    James

    Brilliant! Gràcies com sempre Xavi. Un mestre de geopolítica.👌🏿

Deixa una resposta

App Store Google Play