Vivim realment en una democràcia?

La democràcia representativa és el sistema més estès als països capitalistes de lliure mercat. Com encaixa amb el concepte clàssic de democràcia? Com hauria de funcionar la democràcia directa?

 

Els partits polítics celebren congressos que la major part de la ciutadania, que no n’és militant, mira amb estranyesa. Allà es decideixen les línies i objectius d’aquell partit polític. A partir d’aleshores, aquells polítics intentaran servir els objectius que s’han marcat, sempre adaptant-se a la situació del moment i intentant, per damunt de tot, salvaguardar el partit.

Això passa amb tots els partits, siguin del color que siguin, i la bunquerització partidista sovint acaba diluint el mandat representatiu inicial d’aquells polítics. Perquè, la idea original de la democràcia actual era aquesta: una democràcia representativa en la qual els electors escullen uns polítics que han de representar els seus ideals (els dels electors). Sobre el paper té sentit, però la realitat és més complexa. Els representants formen en realitat part d’un engranatge ple d’interessos de lobbies i del mateix partit, fet que fa que l’ideal representatiu quedi cada vegada més lluny.

Històricament hi ha hagut altres formes de democràcia. La democràcia directa que s’aplicava a l’antiga Grècia i durant quatre segles a la República de Roma n’és la més coneguda, i permetia a la ciutadania proposar o revocar lleis. Actualment, el més similar a aquest model són els casos de Suïssa, Liechtenstein o alguns estats dels Estats Units com Califòrnia.

És possible, per tant, gestionar la cosa pública d’una altra manera? Es pot millorar o, com deia Churchill, ens hem de conformar amb el menys dolent dels sistemes possibles? Al capítol 9 d’El Diner, repassem el concepte clàssic de democràcia i les principals formes de govern, així com l’evolució històrica del model democràtic. Et convidem a recuperar-lo.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

El cor de l’economia: com es mou el diner?

3min lectura

A 11Onze volem que la gent es formi per empoderar-se...

11Onze

El Diner: la sèrie d’animació

2min lectura

11Onze consolida la seva aposta per l’alfabetització...

Cultura

L’actualitat del sistema extractiu

14min lectura

Com ja havia succeït amb la resolució de passats conflictes...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Cristian Palau BatistaCristian Palau Batista says:
  Cristian

  Molt bon article i vídeo resum… ho compartiré… la qüestió al tinter: canviem això. Treballem per fer-ho.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Serà complicat i difícil canviar aquest model de democràcia que tenim… A nivell particular enviaria als partits a pastar fang i potser seria millor fixar-nos en la persona, i si la persona no fa allò que diu que farà, doncs al carrer i a posar-n’hi una altra. Moltes gràcies pel teu comentari, Cristian!!!

   Fa 6 mesos
 2. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  El ciutadà ha de voler empoderar-se.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Estaria bé, és una molt bona opció, Pere, i moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 1 any
 3. montse cabanasmontse cabanas says:
  montse

  A aquestes alçades, i en aquest país, la paraula fa riure.

 4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  La democràcia representativa comporta un allunyament del votant respecte de l’obra de govern. Per contrarestar aquesta situació cal que les persones exercim i quan no poguem també exigir els nostres drets. Aquesta força és la que crec que trobaré en les meves finances al Canut

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   No ens foten ni cas i tampoc podem exigir res de res a tota aquesta patranya de polítics que hi ha, i és que el sistema està molt ben estudiat per a que puguin fer el que vulguin i sense haver de donar cap tipus d’explicació al respecte. Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

   Fa 1 any
 5. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  Josep

  Democracia……..🤣🤣🤣🤣

 6. Faust CardielFaust Cardiel says:
  Faust

  Vull més, més… això es molt interessant !!!!

 7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Aquesta es la realitat que tenim ,i entenc que amb 11Onze podrem començar a fer coses per tal que el poder no estigui unicament amb mans d’uns pocs

 8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 9. Sergi HuescaSergi Huesca says:
  Sergi

  Molt bó el video!!!!

 10. Carles Mesegué riusCarles Mesegué rius says:
  Carles

  Un dels millors vídeos fins ara. Endavant!!

 11. Daniel CreusDaniel Creus says:

  Democràcia representativa? A Espanya? Ho dubto molt, a l’igual que dieu vosaltres al vídeo. Qui va votar per tenir un rei? Molt ben explicat, i el millor, la pregunta final…què podem fer?

 12. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Val la pena mirar o tornar a mirar el vídeo El Diner – Capítol 9: La democràcia representativa

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies per la teva recomanació Mercè. Ens veiem per La Plaça!

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play