¿Vivimos realmente en una democracia?
La democracia representativa es el sistema más extendido en los países capitalistas de libre mercado. ¿Cómo encaja con el concepto clásico de democracia? ¿Cómo debería funcionar la democracia directa?
Los partidos políticos celebran congresos que la mayor parte de la ciudadanía, que no es militante, mira con extrañeza. En ellos se deciden las líneas y objetivos de aquel partido político. A partir de entonces, esos mismos políticos intentarán conseguir los objetivos que se han marcado, siempre adaptándose a la situación del momento e intentando, por encima de todo, salvaguardar el partido.
Esto pasa con todos los partidos, sean del color que sean, y la bunkerización partidista a menudo acaba diluyendo el mandato representativo inicial de esos políticos. Porque, la idea original de la democracia actual era esta: una democracia representativa en la que los electores escogen a unos políticos que tienen que representar sus ideales (los de los electores). Sobre el papel tiene sentido, pero la realidad es más compleja. Los representantes forman en realidad parte de un engranaje lleno de intereses de lobbies y del mismo partido, hecho que hace que el ideal representativo quede cada vez más lejos.
Históricamente, ha habido otras formas de democracia. La democracia directa que se aplicaba en la antigua Grecia y durante cuatro siglos en la República de Roma es la más conocida, y permitía a la ciudadanía proponer o revocar leyes. Actualmente, lo más similar a este modelo son los casos de Suiza, Liechtenstein o algunos estados de los Estados Unidos como California.
¿Es posible, por lo tanto, gestionar la cosa pública de otro modo? ¿Se puede mejorar o, como decía Churchill, nos tenemos que conformar con el menos malo de los sistemas posibles? En el capítulo 9 de El Diner, repasamos el concepto clásico de democracia y las principales formas de gobierno, así como la evolución histórica del modelo democrático. Te invitamos a recuperarlo.
Molt bon article i vídeo resum… ho compartiré… la qüestió al tinter: canviem això. Treballem per fer-ho.
Serà complicat i difícil canviar aquest model de democràcia que tenim… A nivell particular enviaria als partits a pastar fang i potser seria millor fixar-nos en la persona, i si la persona no fa allò que diu que farà, doncs al carrer i a posar-n’hi una altra. Moltes gràcies pel teu comentari, Cristian!!!
El ciutadà ha de voler empoderar-se.
Estaria bé, és una molt bona opció, Pere, i moltes gràcies pel teu comentari!!!
A aquestes alçades, i en aquest país, la paraula fa riure.
Gràcies pel teu comentari Montse!
La democràcia representativa comporta un allunyament del votant respecte de l’obra de govern. Per contrarestar aquesta situació cal que les persones exercim i quan no poguem també exigir els nostres drets. Aquesta força és la que crec que trobaré en les meves finances al Canut
No ens foten ni cas i tampoc podem exigir res de res a tota aquesta patranya de polítics que hi ha, i és que el sistema està molt ben estudiat per a que puguin fer el que vulguin i sense haver de donar cap tipus d’explicació al respecte. Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!
Democracia……..🤣🤣🤣🤣
Gràcies pel teu comentari Josep, ens veiem per La Plaça
Vull més, més… això es molt interessant !!!!
Estigues Atent Faust, que venen cosetes, sempre, a La Plaça!
Aquesta es la realitat que tenim ,i entenc que amb 11Onze podrem començar a fer coses per tal que el poder no estigui unicament amb mans d’uns pocs
Ben entès Alicia!
👌
Gràcies, Joan!!!
Molt bó el video!!!!
Gràcies Sergi, Seguim
Un dels millors vídeos fins ara. Endavant!!
A mi també m’ha agradat molt!
Democràcia representativa? A Espanya? Ho dubto molt, a l’igual que dieu vosaltres al vídeo. Qui va votar per tenir un rei? Molt ben explicat, i el millor, la pregunta final…què podem fer?
Bona reflexió Daniel!
Val la pena mirar o tornar a mirar el vídeo El Diner – Capítol 9: La democràcia representativa
Moltes gràcies per la teva recomanació Mercè. Ens veiem per La Plaça!