Les sancions acceleren la repatriació d’or

Un sondeig d’Invesco sobre bancs centrals i fons sobirans publicat aquest dilluns confirma que cada vegada més països estan repatriant les seves reserves d’or com a protecció contra les sancions econòmiques d’Occident.

 

La tendència d’acumular or davant la incertesa econòmica i geopolítica no és nova. Al llarg del darrer any s’han anat repetint les notícies sobre les compres rècord d’or per part dels bancs centrals que busquen diversificar les seves reserves per protegir-se de la volatilitat dels mercats financers, una inflació desbocada i les tensions geopolítiques provocades pel conflicte a Ucraïna.

Segons dades publicades el passat mes d’abril pel Consell Mundial de l’Or (WGC), els bancs centrals registraven unes compres netes de 125 tones d’or a finals de febrer d’aquest any. Es tracta d’una xifra que, en termes interanuals, no es veia des del 2010 i que segueix la tendència a l’alça experimentada durant el 2022, acabant l’any amb una quantitat rècord de 1.136 tones d’or venudes. 

La caiguda dels mercats financers durant l’any passat i la por a una possible gran recessió van generar pèrdues generalitzades, però la congelació de gairebé la meitat de les reserves d’or i divises de Rússia per valor de 640.000 milions de dòlars per part d’Occident a causa del conflicte a Ucraïna sembla haver estat clau a provocar un canvi de política en les estratègies d’inversió d’actors governamentals, esperonant la repatriació de reserves d’or per part dels bancs centrals.

 

El nostre or al nostre país

 

Aquesta és la conclusió d’una enquesta feta per Invesco, una empresa global de gestió d’actius, a 85 fons sobirans i 57 bancs centrals. L’estudi mostra que gairebé el 60% de les entitats consultades estan preocupades pel precedent de les sancions contra Rússia i consideren que aquests fets han provocat que l’or sigui un actiu més atractiu, mentre que el 68% manté les reserves a les seves arques en comparació amb el 50% del 2020.

El representant d’un banc central citat de manera anònima declarava: “Teníem or a Londres, però ara l’hem transferit de nou al nostre propi país per a mantenir-lo com un actiu de refugi i tenir-lo fora de perill”. Robert Ringrow, cap d’institucions oficials a Invesco que va supervisar l’informe, confirmava que aquest és el mantra que s’ha vist en l’últim any: “Si l’or és meu, llavors el vull al meu país”

Les sancions econòmiques que sovint acompanyen a les tensions geopolítiques també són la principal causa de la creixent desdolarització. Tot i que la majoria dels bancs centrals i entitats consultades a l’estudi encara no veuen una alternativa real al dòlar com a moneda de reserva mundial, no és casualitat que mentre que la quota de mercat del dòlar estatunidenc ha caigut fins al 58,4% a la fi del quart trimestre d’aquest any, la demanda d’or està assolint màxims històrics.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Economia

Rècord de compres d’or dels bancs centrals

4min lectura

La demanda d’or assolia màxims històrics al llarg de...

Economia

Or rus, as sota la màniga

5min lectura

L’embat de sancions econòmiques contra Rússia...

Economia

La desdolarització dispara les compres d’or

4min lectura

Els bancs centrals compren quantitats rècord d’or...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  2. Anna RibesAnna Ribes says:
    Anna

    Un article molt interessant. Gràcies per compartir.

  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Article interessant. Gràcies

  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Pel prestigi que té l’or en el decurs de la història ja val la pena confiar-hi com inversió.
    Una tia meva, quan li regalaven una joia d’or la sospesava amb la mà. Si pesava poc arrufava el nas!
    Gràcies 11onze per fer-nos comerciants d’or. 😉

  6. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Una inversió a mig, llarg plaç.
    Gràcies, per oferir-nos aquest producte.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Tal qual, Manel, a mig / llarg, termini, i de com a mínim tres anys, per veure el què…. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play