El salari: la sal que ens dona el treball
Cada gener, després dels tiberis nadalencs, tornem a la rutina laboral, a guanyar-nos el pa, com es diu comunament. Però això del salari, d’on ve? Per què intercanviem temps per diners amb el nostre treball? Ens ho explica l’agent 11Onze Míriam Frías.
El salari ve de la paraula llatina “salarium”, que vol dir “sal”. Ens hem de remuntar a l’època de l’Imperi Romà per entendre per què als ingressos que obtenim cada mes pel treball se’ls anomena salari. La Via Salària era la ruta comercial per on es transportaven carregaments de sal i als treballadors que treballaven allà se’ls pagava en sal. Vet aquí l’origen.
La sal, o l’or blanc, va convertir-se en una moneda de canvi, perquè era de gran valor per a la conservació dels aliments i, fins i tot, com a remei per curar les ferides. Per què va adquirir la sal tanta importància i què més es podia comprar amb aquesta sal preuada? Acaba de veure el vídeo de sota!
A estat molt bé.
Celebrem que t’hagi agradat, Joaquim!!!
Molt bé. Gràcies.
Celebrem que t’hagi agradat, Pere!!!
Salari…no en sabia l’origen. Interessant, i els comentaris també.
Celebrem que t’hagi agradat, Pere!!!
👍
Gràcies, Manel!!!
Gràcies per aquesta informació i tan ben explicada
Celebrem que t’hagi agradat, Alícia!!!
Ok 👍
Gràcies, Josep!!!
👌🏿 Miriam
👍
👌
Gràcies, Joan!!!
Bona informació.
La sal també és un aliment important en l’alimentació del bestiar que pastura pels prats de l’alt Pirineu. Les vaques i ovelles en necesiten un suplement. Els pagesos i ramaders del Pallars Sobirà, durant l’hivern, fan uns salers de fusta preciosos. A l’estiu, anar a portar la sal al bestiar a l’alta muntanya és una de les seves feines imprescindibles.
Fantàstic Mercè! Hem après de la Míriam i també de la teva aportació, que bo és enriquir-nos constantment. Moltíssimes gràcies.