Automatització del treball: m’haig de preocupar?

Els economistes fan previsions de cap on portarà l’economia l’automatització del treball, però si d’una cosa podem estar segurs és que la tendència no fa més que guanyar força. Analitzem els canvis que venen i com ens hi podem adaptar per assegurar el nostre futur laboral.

 

La tecnologia continua avançant a un ritme vertiginós i, com vam aprendre de l’última Revolució Industrial, l’automatització de processos en el món laboral comporta la destrucció de llocs treball. Segons l’estudi de Randstad ‘Flexibility at work, Abrazando el cambio’, a l’Estat espanyol el 52% dels llocs de treball actuals corre el risc d’automatitzar-se, parcialment o totalment, en la pròxima dècada. Però també poden sorgir noves oportunitats pels que saben aprofitar aquesta inevitable metamorfosi ocupacional. 

L’arribada de l’anomenada Quarta Revolució Industrial ens ha d’esperonar a pensar en noves maneres d’aportar valor en el nostre lloc de treball abans que aquesta automatització o intel·ligència artificial assumeixi les nostres tasques. L’efecte final de l’automatització pot ser i ha de ser una cosa molt positiva per la gran majoria de la població. Sobretot si com a societat entenem que, mentre molts treballadors senten com una amenaça real la inseguretat econòmica, també ens permet adaptar-nos a aquesta transició i a la nova realitat tecnològica.

Eficiència i rendibilitat

Transferir les tasques de producció de mans humanes a un conjunt tecnològic optimitza la producció en massa, redueix els costos de producció i l’ús de recursos i, alhora, incrementa la rendibilitat. No només el teixit industrial augmentarà les tasques que destina a l’automatització, sinó que també se’n beneficiaran sectors tecnològics de l’administració, les finances o la logística. 

I això és clau, perquè, quan parlem de pèrdua de llocs de treball, els experts afirmen que són les tasques, i no les professions en si mateixes, les que la tecnologia està automatitzant. És a dir, aquestes tecnologies no tenen per què substituir a les persones, però sí a les tasques que són menys valorades o que requereixen menys habilitats, competències o coneixements professionals.

Educació i formació continuada

La importància d’adquirir competències digitals és, òbviament, una necessitat que no podem desestimar si ens hem d’adaptar a aquest nou escenari laboral dominat per les noves tecnologies, però no podem oblidar que això implica una formació continuada i en constant actualització.

Una de les coses que hem après arran de la pandèmia de la Covid-19 és la importància de moltes professions de serveis essencials, sanitàries o de l’àmbit de l’educació, on el factor humà no és fàcilment substituïble per la tecnologia, com tampoc ho són feines que requereixen habilitats com la creativitat o la capacitat de comunicació. Aquests són sectors de l’economia que difícilment es veuran afectats d’una manera significant per l’automatització, almenys en un futur pròxim. 

Resta per veure com la tecnologia, la intel·ligència artificial i l’automatització transformen l’economia en general, i, sobretot, com serà el procés d’adaptació de les generacions que no han nascut en un món digital. Però el que és segur és que l’automatització de processos i tasques que, fins fa ben poc, semblava inversemblant que no les poguéssim fer els humans, no només ja ha arribat, sinó que es quedarà per formar part del nostre dia a dia.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Tecnologia

Monitoratge, puc ser acomiadat per un algoritme?

5min lectura

Aquests canvis també modifiquen la nostra vida...

Management

La feina del futur: 56 aptituds per prosperar

3min lectura

Com serà la feina del futur i quines habilitats ens...

11Onze

Aprendre més per dependre menys

1min lectura

Encetem una nova tanda de cursos a la secció Aprendre...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
  Joaquin

  Els temps canvien…..

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Doncs sí, amb pocs anys no es nota massa, però quan passen vuit o deu anys, ja hi ha coses que poden ser força diferents… Moltes gràcies pel teu comentari, Joaquim!!!

   Fa 2 anys
 3. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
  Ricard

  Molt Ben explicat

 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Com s’ha dit en la formació s’automatitzen activitats no professions

  • Silvia Granado says:

   Així és Alicia! Per sort els professionals són difícils d’automatitzar!

   Fa 3 anys
 5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 6. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Deu ser com tot. La responsabilitat social depèn de qui posa en pràctica l’invent , si analitza o no les conseqüències, i la pèrdua lògica de llocs de treball ja va passar amb la revolució industrial. Esperem que l’enginy crei noves professions, de fet ja està passant. n´hi ha que fa 30 anys es consideraven innecessàries, sense futur, i ara triomfen,

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies, Mercè. Molt contents que t’agradin els temes que tractem a la Plaça, com aquest de l’automatització del treball. Que tinguis molt bon dilluns, ens veiem per la Plaça.

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play