Què és el dret a la desconnexió digital?

El teletreball, popularitzat pel confinament, sovint ve acompanyat de jornades laborals que s’allarguen fins a hores intempestives i que no sempre delimiten clarament entre l’horari de feina i el de la vida personal. La llei recull els drets dels treballadors i estableix les obligacions de les empreses, però podem desconnectar realment?

 

El Parlament Europeu reclama que el dret a la desconnexió digital hauria de ser un dret fonamental de la Unió Europea (UE), i així ho especifica en una Resolució aprovada el 21 de gener. Mentre que en l’àmbit estatal aquest dret està recollit a l’article 88 de la Llei Orgànica 3/2018 de Protecció de Dades i Garantia de Drets Digitals, a l’article 20 bis de l’Estatut dels Treballadors, i també a l’article 18 del Reial decret llei 28/2020 del treball a distància.

Val la pena recordar que els treballadors a distància tenen els mateixos drets que els presencials, i que l’horari laboral i flexibilitat de l’empresa pot dependre del que estigui establert en la negociació col·lectiva, però que aquesta regulació està pensada perquè no estiguem obligats a respondre correus electrònics, trucades o missatgeria instantània relacionats amb la feina durant el nostre temps de descans o període de vacances.

Per altra banda, les empreses tenen l’obligació de disposar d’un registre de la jornada laboral, independentment de la seva mida, i de garantir l’exercici d’aquest dret mitjançant una política interna i uns protocols que estableixin les directives a seguir per tota la plantilla. Acaba de descobrir com protegir el teu dret al descans al vídeo de sota!

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Tecnologia

Monitoratge, puc ser acomiadat per un algoritme?

5min lectura

Els sistemes digitals que fan ús de la intel·ligència artificial...

Finances

La digitalització: el repte més gran de les PIMES

5min lectura

L’acceleració de la digitalització ha estat un dels reptes més...

Management

Nòmades digitals: fer del món la teva oficina

4min lectura

Cansat de treballar des de casa? Fes-te nòmada digital...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Pere SorianoPere Soriano says:
  Pere

  Bona exposició. Cal marcar que drets i dures s’han d’exigir en les hores establertes, a banda cada un pot oferir una atenció, lliurament, quan cregui convenient, però mai ser requerida o exigida. El saber fer i la confiança farà el treball i la vida més agradable.

  • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
   Càrol

   Estic totalment d’acord amb tu, Pere! Gràcies per la teva aportació!

   Fa 2 anys
 3. Anònim says:

  El que es cert , es que la majoria de caps no sap el qie es la desconesio digital.

  • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
   Càrol

   Esperem que no, Manel, vols dir que no hi ha gent, siguin caps o no, que ho respecta? M’agradaria creure que sí.

   Fa 2 anys
 4. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
 5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Conèixer drets i deures per utilitzar el teletreball és bàsic per no caure en el parany que representa “l’estic a casa, jo m’ho faig”

  • Mònica Cornudella says:

   Totalment d’acord, Francesc. Gràcies per la teva reflexió. Bon Any Nou!

   Fa 2 anys
 6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Es tan important complir els deures com exercir els nostres drets,el teletreball es un gran avenç i com nova manera de treballar cal encara temps per fer un ús correcte

 7. Laura Bunyol Bartrina says:

  Sempre cal remarcar els nostres drets, per tal de poder complir-los. Gràcies

 8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play