Prepara’t per la pròxima gran recessió

Tot i que les previsions d’una imminent recessió global, esperada des del 2022, encara no s’han fet realitat, tard o d’hora es completarà l’inevitable cicle econòmic. Jeffrey Christian, respectat analista financer de CPM Group, explica com podem reduir les inversions de risc i protegir els nostres estalvis amb actius més sòlids.

 

Mitja Europa està estancada o en contracció econòmica i el PIB dels països de l’eurozona ha caigut un 0,1% en el tercer trimestre de l’any, deixant-los a tocar d’una recessió. La pujada dels tipus d’interès per tractar de contenir les tensions inflacionistes poden no ser suficients si continua pujant el preu del petroli per la inestabilitat geopolítica a l’Orient Mitjà.

Per altra banda, la sòlida activitat econòmica del tercer trimestre als Estats Units s’ha sostingut gràcies al creixement de la despesa en consum, tot i que prevalen les elevades taxes d’interès. Aquesta despesa s’ha mantingut amb un augment de l’endeutament en crèdits al consum, especialment pel que fa a l’ús de les targetes de crèdit, les quals han vist incrementant els impagaments, generant preocupació que aquesta situació es pugui estendre a altres instruments de deute.

Pel que fa a Espanya, la inflació ha pujat un 3,5%, per sota del 3,8% que s’esperava, segons les dades publicades la setmana passada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La inflació no repunta d’acord amb les prediccions perquè la pujada dels preus de l’energia s’ha vist compensada per un menor demanda interna. Tanmateix, es refreda l’economia espanyola, amb un creixement del 0.3%, respecte al 0.4% registrat al mes anterior, tot i que aguanta millor que moltes economies de la resta de la Unió Europea.

Queda per veure si la resiliència d’aquestes economies és tal que els vaticinis d’una recessió esperada des de 2022 s’esvaeixen cada vegada més i s’aconsegueix un aterratge econòmic suau, o si simplement s’allarga el que és inevitable un o dos anys més. Sigui com sigui, i deixant de banda la fiabilitat de les prediccions catastrofistes més immediates, hi ha alguns passos que podem seguir per protegir les nostres inversions i estalvis davant de la incertesa econòmica actual.

Redueix el deute, desfes-te de les inversions poc fiables i compra or

Jeffrey Christian és un reconegut analista i assessor dels mercats de metalls preciosos i matèries primeres. Ha prestat serveis d’assessorament al Banc Mundial, les Nacions Unides, el Fons Monetari Internacional i a nombrosos governs. De la mateixa manera, a través de la seva empresa, CPM Group, regularment fa presentacions a inversors sobre previsions dels mercats financers, especialment pel que fa a l’evolució del valor dels metalls preciosos.

El gurú de les finances deixa clar que, “encara que ara no estem en recessió i el món no s’enfonsa, hi haurà recessions en el futur i una d’elles podria arribar aviat”. Així és la naturalesa del cicle econòmic. Per fer-hi front, afirma que és essencial reduir o eliminar l’endeutament. De la mateixa manera destaca la importància d’acumular efectiu, donat que les crisis i recessions també poden ser oportunitats de negoci gràcies a la baixada de preus generalitzada en diferents sectors de l’economia.

Christian aconsella “mantenir una part significativa del nostre patrimoni, tal vegada un 20 – 25% en or, o or i plata”. L’or té la capacitat de reduir la volatilitat general de la cartera, la qual cosa sol ser sinònim de reducció del risc d’inversió, i és considerat tradicionalment com el millor actiu per protegir-se de la inflació. A més, les compres d’or durant els últims tres anys han tingut un rendiment estel·lar amb màxims històrics pels inversors i han vist una pujada del 40% del seu valor.

En el mateix context, ens vol fer entendre que tot i que podem mantenir accions en valors que, a priori, poden semblar immunes a una recessió, “quan la marea baixa, tots els vaixells s’enfonsen”. A l’hora de sanejar la nostra cartera d’inversions cal recordar que, “en el passat, l’or s’ha recuperat més de pressa que les accions”, apunta l’assessor. I el més important, aquests són els mateixos consells que va donar el 2006, i es van mostrar efectius davant de la crisi financera del 2008.

Protegeix-te de les crisis econòmiques amb el valor refugi per excel·lència: l’or. Si vols que els teus estalvis tinguin valor el dia de demà, Or Patrimoni.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

El col·lapse bancari s’anunciarà un divendres

6min lectura

Un altre banc dels Estats Units ha fet fallida,...

Economia

Per a un futur brillant, Or Patrimoni

4min lectura

La demanda d’or creix un 176% el primer trimestre...

Finances

Els dipòsits bancaris

2min lectura

La tímida reacció de la banca espanyola a reflectir...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play