Els orígens de la festivitat de Sant Esteve
D’on ve la tradició de celebrar Sant Esteve i per què és una festa tan arrelada a casa nostra? Sílvia Garriga, agent 11Onze, ens explica l’origen d’aquesta festivitat, tant en l’àmbit vacacional com en el gastronòmic.
Per Nadal cada ovella al seu corral i per Sant Esteve cadascú a casa seva. Aquesta dita popular situa la celebració de la festa de Sant Esteve immediatament després de la festivitat cristiana que celebra el naixement de Jesús que correspon al 25 de desembre. Una tradició singular del calendari català que ens lliga amb el nostre passat carolingi dels segles VIII i IX.
A diferència de la resta de la península Ibèrica cristiana, que es regia pels gots i tenia per referència el bisbat de Toledo, durant el segle IX Catalunya estava sota la protecció de l’imperi carolingi, fundat per Carlemany, i depenia del bisbat de Narbona.
Com explica Sílvia Garriga, “La concepció familiar dels carolingis era molt extensa, entenien la família com un clan, i això feia que, per Nadal i altres festivitats importants, tota la família s’havia de trobar a la casa pairal d’origen”. És a dir, sempre que hi havia alguna festivitat important, calia desplaçar-se a la casa pairal, per lluny que estigués.
A l’edat mitjana els desplaçaments solien ser llargs
Originàriament, el dia de Sant Esteve no era ben bé una festivitat, sinó un dia en què no es treballava perquè es feia servir per desplaçar-se. La precarietat logística i de mitjans, característica de l’edat mitjana, allargava els desplaçaments i, per tant, el temps que la gent necessitava per tornar a casa.
“Sovint era necessari tot un dia per tornar a casa. I aquesta tradició ha perdurat fins al dia d’avui, tot i que, evidentment, ha agafat un altre caire”, apunta Garriga. Una tradició també arrelada a altres països europeus que comparteixen un passat carolingi.
Per altra banda, la tradició de farcir els canelons del dia de Sant Esteve amb les restes de l’escudella i carn d’olla del dia de Nadal va arribar a Barcelona dels cuiners italians de la burgesia catalana o d’altres cuiners forans que treballaven a les fondes de la ciutat durant del segle IX. Tot i que sembla ser, que això d’aprofitar el menjar sobrant del dia anterior, és un costum eminentment català.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Sempre s’aprenen coses noves
Cert, sempre va bé saber el perquè i el com de tot plegat, tan si és d’una festivitat, com d’uns canelons…, i moltes gràcies pel teu comentari!!!
Molt interessant aquest article, ara ja sé una mica més sobre l’origen d’aquest menjar tan bo
Perfecte, Joan. D’això es tracta, d’aportar valor i coneixement a La Plaça!
M’agradat saber de l’origen de les reunions familiars tan extenses
Sí, sempre va bé conèixer… Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!