Octubre de 2017: què van fer els bancs catalans?

Banco Sabadell i CaixaBank van néixer a Catalunya, però el 2017 ja tenien més del 70% del negoci fora del país que els va fer prosperar. Molta gent ho va descobrir quan l’octubre de 2017 les dues entitats van traslladar la seva seu, com a resposta al moviment independentista.

 

El 1844 va néixer La Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona, que més endavant donaria lloc a La Caixa. El 1881 la burgesia industrial sabadellenca va crear Banc Sabadell. Les dues entitats van néixer i créixer a Catalunya fins a convertir-se en actors molt rellevants en el sistema financer espanyol. L’octubre de 2017 les dues entitats van traslladar les seves seus socials fora de Catalunya, com a reacció al moviment social independentista i el referèndum de l’1 d’octubre. Però quin sentit tenia tot plegat?

 

Les raons per marxar de Catalunya

La principal raó per abandonar als catalans va ser que “la gent no tenia clar que el banc continués en la zona euro” si mantenia la seva seu a Barcelona, segons va explicar l’aleshores president de CaixaBank, Jordi Gual, el febrer de 2020 en la comissió del Parlament sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Una excusa feble, perquè la llicència bancària depèn del Banc d’Espanya, tinguis la seu a Barcelona, a València, a París o a qualsevol altre lloc.

Hi ha molts bancs estrangers que operen a Espanya, només cal tramitar la llicència i que el Banc d’Espanya l’autoritzi. Per tant, en el cas que Catalunya s’hagués independitzat, els bancs catalans haurien seguit operant sota el paraigua del Banc d’Espanya a no ser que aquest hagués cancel·lat la llicència. Evidentment, això seria molt difícil de fer perquè realment sí que crearia desconfiança en el sistema financer espanyol i en el mateix Banc d’Espanya.

Un motiu clar per entendre el trasllat dels dos bancs fora de Catalunya i comprendre que, de fet, el Banc d’Espanya mai els hauria retirat la llicència, és que l’any 2017 cap dels dos bancs era català. Banc Sabadell concentrava aleshores només el 29% del seu negoci a Catalunya. I CaixaBank encara menys, el 22%. És evident que el Banc d’Espanya no retiraria la llicència per operar a Espanya de dos bancs amb més del 70% d’actius a l’estat espanyol (excloent Catalunya).

 

Entitats fetes pels catalans

La resposta transversal de la societat catalana el 3 d’octubre va ser determinant. El 5 d’octubre Banc Sabadell anunciava el trasllat del seu domicili social a Alacant, aprofitant que ja comptava amb instal·lacions allí. Es convertia en la primera gran empresa de l’Ibex a marxar de Catalunya. L’endemà era CaixaBank la que aprovava el seu trasllat a València, aprofitant les instal·lacions que tenia del Banc de València, i la Fundació La Caixa se n’anava a Palma de Mallorca.

El moviment va ser interpretat com una pressió indissimulada dels dos bancs a la ciutadania catalana que els havia fet grans. Però la realitat és que l’únic que van fer les dues entitats és moure’s seguint el seu model de negoci. Catalunya representava menys del 30% del volum del Sabadell i CaixaBank. L’octubre del 2017 ja no eren bancs catalans treballant per als catalans, és una idea falsa que la ciutadania ho va descobrir de manera traumàtica aquell octubre de fa 5 anys. CaixaBank i Banc Sabadell ja eren grans corporacions financeres amb més negoci fora de Catalunya que a dins, per tant, van seguir els seus interessos.

A finals d’octubre, la cotització de CaixaBank era de 192.717 milions d’euros en dipòsits i Banc Sabadell, 98.654 milions d’euros. Quant al seu valor en Borsa, la recuperació va costar mesos: no va ser fins a principis de 2018 quan tant CaixaBank com Banc Sabadell van recuperar la seva valoració prèvia al referèndum d’independència. En el cas de CaixaBank, tornava a situar-se per sobre dels 25.000 milions d’euros i Banc Sabadell pujava per sobre dels 10.000 milions d’euros.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

“La banca estalvia diners”

2min lectura

La digitalització dels serveis financers ha vingut

11Check

La suposada inclusió de CaixaBank

5min lectura

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia

11Check

El Banco de Sabadell va molt bé

5min lectura

Des del fallit intent de fusió entre el Banco Sabadell i el



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Santiago VázquezSantiago Vázquez says:
    Santiago

    Queda molt clar que el diner no entén de pàtries i que només va a la seva i no es casa amb ningú!!!

    • Lara de Castro says:

      I tant, els diners són autònoms que no es casen amb ningú. Gràcies per seguir-nos Santiago

      Fa 2 anys
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Carles MarsalCarles Marsal says:
  4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Una anàlisi profunda d’una situació que entenc millor després. de llegir aquest article

  5. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Interessant article, la veritat farà de nosaltres un poble lliure, cal possar llum a la foscor, gràcies 11onze!

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Gràcies Miquel, el coneixement sempre ens farà “lliures” si més no, més conscients!

      Fa 2 anys
  6. Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
    Oriol

    Es pot dir més alt, però no més clar! Les torres no sempre es mantenen dretes! Gràcies 11Onze!

  7. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article, per sort tenim 11Onze q mira per la seva comunitat i per tant pel país. 😘

  8. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Excellent article ,caixabank I sabadell els bancs no catalans
    que enganyats que ens tenien,tan com caixa d’engyniers que també li va anar de poc de traslladar la seu
    Com podem veure només hi ga un banc català I que treballa per als catalans 11Onze

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Gràcies Alícia, en el món dels negocis a vegades impera massa el “sentit comú” aquell de tancar la porta i mirar cap a l’altra banda.

      Fa 2 anys
  9. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Si, si, pobres….que es van sentir coaccionats…i ara també els estan coaccionant per a que no tornin a catalunya….quina barra que tenen, així premien el centenari del banc als treballadors que van alçar el banc, emportant-se la sede i el pagament d’impostos fora de catalunya i passant olímpicament dels treballadors sense pujar el salari després de la pujada de la inflació. 🤦‍♂️

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Poca memòria i pocavergonyes! Al final, els valors fundacionals són els que primen. I els accionistes també!

      Fa 2 anys
  10. James SeneJames Sene says:
    James

    👌🏿🙏🏿

  11. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Bon article, podria ser el principi d’ una sèrie per explicar quins interessos mouen aquests bancs que molts catalans sentimentalment encara consideren del país, perquè és clar, pobres, Espanya els va pressionar

Deixa una resposta

App Store Google Play