11Onze Check: El Banco de Sabadell va molt bé

Des del fallit intent de fusió entre el Banco Sabadell i el BBVA, que pretenia reduir despeses per fer front al daltabaix borsari dels últims anys, els dos bancs estan competint per justificar la decisió de continuar en solitari amb un relat que sembla tret d’una obra de literatura fantàstica. Una estratègia de màrqueting perfectament legítima, però que en cap cas justifica que els mitjans d’informació repeteixin la mateixa propaganda sense cap mena de filtre. Analitzem la notícia publicada per ‘La Razón’ amb el Mètode del Biaix.

 

La venda de la filial que el BBVA tenia als Estats Units va aportar al banc 9.600 milions de capital. Aquesta infusió de liquiditat, en un moment de baix rendiment de la capitalització del mercat durant el qual era molt difícil l’ampliació de capital, va revifar la possibilitat d’una fusió entre les dues entitats que finalment s’ha posposat indefinidament.

Això no obstant, la tendència cap a una consolidació bancària en forma d’oligopoli, o fins i tot de duopoli, per part de la banca tradicional espanyola sembla inevitable. L’esclat de la bombolla immobiliària del 2008 va ser la punta de llança d’una cadena de crisis, principalment causades per la desregulació del sistema financer, que han anat colpejant els bancs sistèmics, i que ha acabat pagant el contribuent, que, per altra banda, també és la part més perjudicada en aquest procés de consolidació.

Així mateix, les noves tecnologies han fet possible l’entrada amb força de les fintech al món financer, fins ara dominat per la banca tradicional, erosionant encara més la seva quota de mercat, especialment per part de les noves generacions. El resultat és que aquestes entitats estan sotmeses a una pressió asfixiant en preus, tant en crèdits com en plataformes de pagament, així com en captació de dipòsits. Un escenari que juntament amb la fuga de clients cansats de les comissions abusives es pot compensar a curt termini amb retallades de personal i el tancament massiu d’oficines i caixers. 

En aquest context, i davant la necessitat de tranquil·litzar els inversors, s’entenen les declaracions de César González Bueno, conseller delegat del Banco Sabadell, assegurant que la bona evolució de l’entitat dona la raó a la decisió seguir en solitari. Tanmateix, les dades no sempre són positives, amb caigudes en la producció hipotecària respecte al primer trimestre del 2021 i en les comissions per utilització de les targetes, així com en la davallada de la quota de mercat, que ha perdut fins a 14 punts bàsics.

A 11Onze Check tenim en compte tots aquests factors a l’hora d’analitzar com l’article de ‘La Razón’ presenta la informació sobre els resultats positius del Banco Sabadell, i arribem a la conclusió que té un biaix d’un 60%.

FONTS

L’article es limita a publicar la informació donada pel Banco Sabadell, suposadament a la nota de premsa. Tanmateix, les xifres publicades es presenten sense la font d’on surt la informació i sense cap referència. També es publiquen les declaracions de César González Bueno, CEO, i de Leopoldo Alvear, director financer, és a dir, només sentim la veu de la banca.  

 

ENDOGÀMIA

No hi ha cap veu alternativa al comunicat oficial del Banco Sabadell. A més, es donen per bones afirmacions de la banca sense contrastar les dades, que no sempre són bones. Així com tampoc s’ofereix cap mena de context amb els problemes que té l’entitat en millorar la rendibilitat, tot i que és el banc que ha acomiadat a més persones en proporció a la seva plantilla.

 

INTENCIÓ

Malgrat que l’article és clarament un infocomercial disfressat de notícia que s’ha repetit a diversos mitjans afins a la banca, no està de més qüestionar els motius que hi ha darrere la necessitat d’aquestes notícies positives. S’intenta calmar als inversors preocupats pels tancaments de comptes massius o per la baixa rendibilitat? Estan intentant tapar la fragilitat del Banco Sabadell?

 

MOTIU COMERCIAL

La vinculació del Banco Sabadell amb el Grupo Planeta, propietari de ‘La Razón’, no és cap secret. Existeix, per tant, un clar conflicte d’interessos que explicaria per què el diari sembla partícip d’una campanya mediàtica del Banco Sabadell amb la intenció de donar una imatge positiva de l’entitat bancària.

 

BOIRA

La informació és boirosa perquè l’article parla dels bons resultats de la gestió comercial que ha fet el Banco Sabadell en un format de notícia, quan realment no es tracta ni d’una notícia, ni de tan bona feina quan realment s’analitzen les dades oficials.

 

VOLUNTAT DE SERVEI

No hi ha cap dubte que l’article no està pensat per servir l’interès públic, sinó per fer de megàfon del relat de l’entitat bancària i, per tant, servir als seus interessos.

Si voleu conèixer el Mètode del Biaix que hem seguit per contrastar aquesta informació, el trobareu aquí. Si voleu enviar-nos una informació econòmica per verificar, podeu fer-ho escrivint-nos a [email protected].

 

Si vols conèixer opcions superiors per rendibilitzar els teus diners entra a Fons Garantits. Des d’11Onze Recomana et proposem les millors opcions del mercat.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Check

La banca es queixa. Té raó?

6min lectura

El 21 de juny de 2020 el Consell Europeu va aprovar un paquet

11Check

La suposada inclusió de CaixaBank

5min lectura

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia

11Check

Reposar caixers amb diners públics?

5min lectura

La Diputació de Barcelona ha anunciat que, per tal de frenarEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi

  Caixes del sabadell tancades.i ara com a nens petits a donar pel piiiiiii.

 2. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Bona informació. S’agraeix.

 3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Gràcies per l’informació i l’avaluació feta amb el mètode biaix.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   No es mereixen, Alícia, i agrair-te, com sempre, el teu comentari.

   Fa 2 anys
 4. Eduard

  Marc, el tema de l’or no va per aquí… Em sabries dir un parell o dos de serveis que ara per ara Caixa Enginyers no ofereix en front de Banc Sabadell, CaixaBank, Santander, BBVA?

  • Marc PadrósMarc Padrós says:
   Marc

   Doncs en el cas de Parlem en concret, diria que va ser pel tema de la gestió de la sortida a borsa. Però no sabria dir-te rès més.

   Fa 2 anys
  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Agraïm el teu comentari, Eduard… Ja que va dirigit al Marc, esperarem a veure si ell et contesta…

   Fa 2 anys
 5. Eduard

  D’acord, Jordi… Tanmateix, a l’hora d’escollir banc, per què no vareu tenir en compte, per exemple, a Caixa d’Enginyers o bé a Caixa Guissona?

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Doncs no tinc la resposta a aquesta pregunta, Eduard, però segur que més endavant podrem prescindir dels bancs tradicionals… Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys
  • Marc PadrósMarc Padrós says:
   Marc

   Em sona que Parlem també es veu obligada a treballar amb el Sabadell per algun tema concret, perquè hi ha determinats serveis que una caixa Guisson o una caixa d’enginyers no poden oferir, i desde el desconeixement, tot té pinta que el tema de l’or va per aquí. Des del meu punt de vista, quan s’han d’utilitzar bancs estrangers per força major, millor bancs del Regne de València que bancs espanyols.

   Fa 2 anys
 6. Eduard

  Bon vespre… Està molt bé que ens feu obrir els ulls sobre les mentides que la banca, en aquest cas el Sabadell, intenta fer-nos empassar amb l’ajut inestimable de la premsa afí, en aquest cas “La Razón” (pamflet pútrid de la ultradreta cavernària espanyola). Tanmateix, en la primera ronda d’inversió en or, en la que vaig participar, a l’hora de transferir el muntant que volia invertir a l’empresa GO4IT, SLU (subsidiaria d’11Onze Holding SCA), l’IBAN, que consta en el document de compravenda d’or, és, ves per on, del Banc de Sabadell.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Cert, és així mateix… Tots esperem que vagi passant una mica el temps, prou perquè 11Onze vagi traient nous productes financers, i d’una vegada per totes poder deixar enrere a la banca tradicional, i ves per on que això tant us passa a vosaltres, els clients, com també a nosaltres, 11Onze. Moltes gràcies pel teu comentari, Eduard!!!

   Fa 2 anys
 7. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per aquest article.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que t’hagi agradat, Manel, i moltes gràcies pel teu comentari.

   Fa 2 anys
 8. Pere SorianoPere Soriano says:
 9. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Em sembla que per molts clients que en el fons encara pensen que és un banc català -no és tan mediàtic i apedragable com Caixabankia – si que és un secret la vinculació del Banco Sabadell i el grup Planeta, propietari de la Razón.
  Gràcies per la informació,
  Bona secció El Biaix.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Sí, el sistema no para de dir mentides i d’enganyar-nos… Molt probablement diuen tot això per arribar a tancar una futura venda amb un preu d’accions no tan baix com el que els hi oferia el Bilbao Vizcaya. Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!

   Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play