11Onze Check: reposar caixers amb diners públics?

La Diputació de Barcelona ha anunciat que, per tal de frenar l’exclusió financera de les zones rurals, causada pel tancament massiu d’oficines bancàries, licitarà un servei a la banca perquè instal·li caixers automàtics als municipis de menys de 5.000 habitants. A 11Onze Check analitzem la notícia publicada per ‘Nació Digital’ amb el Mètode del Biaix, i ens preguntem si és ètic pagar amb diners públics una licitació que donarà encara més beneficis als bancs per reposar els caixers que han suprimit.

 

L’inexorable tancament d’oficines bancàries per part de la banca espanyola està perfilant un nou escenari on els caixers automàtics es troben en un procés d’extinció. Els nuclis urbans, però especialment les zones rurals, veuen amb impotència com la clausura de sucursals i la pèrdua de serveis bancaris avança sense fre. Aquesta minvant densitat de la xarxa bancària està agreujant l’exclusió financera d’una bona part de la població, sobretot la gent gran, que se sent estigmatitzada i menyspreada pels bancs tradicionals.

Les queixes dels usuaris van esperonar al Banc d’Espanya i al govern de l’Estat a instar als bancs a trobar solucions alternatives per garantir l’accés als diners en efectiu, que, no obstant això, s’han mostrat insuficients. Tanmateix, els municipis afectats fan el que poden. Alguns han decidit tirar pel dret i tocar la butxaca als bancs. Al Vendrell, l’ajuntament apujarà els impostos als bancs que no atenguin presencialment als avis.

L’ajuntament de Móra la Nova ha decidit no contractar cap més servei amb el BBVA, en resposta a la disminució dels serveis del banc cap als seus clients. “No pot ser que els bancs cada vegada desatenguin més a aquelles persones més afectades per la bretxa digital. Els nostres convilatans de més edat mereixen que els atenguin com és degut, no que se’ls abandoni”, ha emfatitzat l’alcalde de Móra la Nova, Francesc X. Moliné.

Per altra banda, la Generalitat del País Valencià i la Diputació de Barcelona actuaran pel seu compte invertint diners públics per instal·lar caixers automàtics a les zones despoblades. Unes licitacions que, a càrrec dels consistoris, incrementaran els beneficis milionaris dels mateixos bancs responsables per la insostenible manca d’oficines.

A 11Onze Check tenim en compte tots aquests factors a l’hora d’analitzar com l’article de ‘Nació Digital’ explica el raonament que justifica la licitació de la Diputació de Barcelona, i t’expliquem per què determinem que està esbiaixat en un 60%.

FONTS

A l’article hi trobem un seguit de declaracions del diputat Josep Arimany de la Diputació de Barcelona. La notícia es limita a repetir afirmacions que trobem a les notes de premsa de la Diputació, però hi manca la veu d’altres actors involucrats en el procés. No hi ha cap declaració dels alcaldes dels municipis que subvencionaran part del cost d’aquesta licitació, així com tampoc hi ha cap declaració dels representants dels bancs, o associacions veïnals.

 

CONTEXT

L’article deixa fora elements clau que ajudarien al lector a entendre per què s’ha arribat a aquesta situació. Per exemple, no es parla de l’informe que el Banc d’Espanya va publicar el 4 d’agost del 2021, on instava als bancs a prendre mesures alternatives per garantir l’accés als diners en efectiu. Tampoc explica com aquestes solucions no s’han aplicat a tot el territori i s’han mostrat insuficients, instant al govern de l’Estat a exigir als bancs un nou pla per garantir la inclusió financera.

 

BOIRA

La informació és boirosa perquè normalitza una licitació a càrrec del contribuent que no té res de normal. Consistoris que assumeixen un cost extra que no els hauria de pertocar, especialment si tenim en compte els beneficis de la banca i el seu paper a l’hora de crear el problema que la Diputació de Barcelona vol redreçar amb aquestes mesures.

 

ENDOGÀMIA

L’article ens presenta la posició de la Diputació de Barcelona sense qüestionar el seu pla d’acció, ni possibles alternatives. Tampoc es fa referència a la composició de la representació política del Ple de la Diputació i el conflicte d’interessos entre aquests partits polítics i els bancs, que podria explicar per què es dona com un fet consumat que els consistoris han de fer-se càrrec de subvencionar els bancs.

 

INTENCIÓ

No es fa cap menció de les queixes dels usuaris amb la campanya de signatures, com tampoc es parla dels beneficis rècord dels bancs. L’article es limita a repetir les declaracions del diputat Josep Arimany per assegurar que “la Diputació serà ‘rígida’ amb les condicions que exigirà a la banca per guanyar el concurs”, sense especificar les condicions. Per contra, fa la impressió que es vol justificar l’injustificable, però sense aportar cap argument que doni credibilitat a un procés de licitació que, a priori, sembla esbiaixat en favor de la banca.

 

VOLUNTAT DE SERVEI

La voluntat de servir l’interès públic queda en dubte quan l’article simplement es limita a descriure un procés de licitació i afirma que la viabilitat del projecte només és possible si la Diputació i els ajuntaments assumeixen el cost del projecte, sense ni tan sols qüestionar la possibilitat que es pugui repartir el cost amb els bancs.

Per conèixer el Mètode del Biaix que hem seguit per contrastar aquesta informació, el trobareu aquí. Si voleu enviar-nos una informació econòmica per verificar, podeu fer-ho escrivint-nos a [email protected].

 

Si vols conèixer opcions superiors per rendibilitzar els teus diners entra a Fons Garantits. Des d’11Onze Recomana et proposem les millors opcions del mercat.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Check

Bancs rescatats que escuren l’Estat

6min lectura

Les polítiques monetàries del Banc Central Europeu mantenen

11Check

La banca es queixa. Té raó?

6min lectura

El 21 de juny de 2020 el Consell Europeu va aprovar un paquet

11Check

Tisorada de sucursals bancàries

6min lectura

El draconià tancament d’oficines bancàries per part de la banca



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Carles MarsalCarles Marsal says:
  2. Joan Enric HernándezJoan Enric Hernández says:
    Joan Enric

    I qué tal si la DIBA recupera la Caixa d’ Estalvis que tenia fins als anys 70 del segle passat i ho fa ella mateixa? informarà la DIBA del cost públic que suposarà aquesta iniciativa?

    • Mònica Cornudella says:

      Bones preguntes, Joan! Haurem d’esperar per veure com acaba, el tema. Gràcies per les teves reflexions! Seguim endavant!

      Fa 2 anys
  3. Josep RouraJosep Roura says:
    Josep

    Fantàstic mètode del biaix! De tant en tant el repasso per a poder aplicar-lo a altres tipus de noticies!

  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    No arribo a entendre, com aquest servei s’ha de dur a terme amb diners públics. Quan es tracta d’una activitat privada, la qual ha estat rescatada i en l’actualitat estan donant beneficis, dels quals ni 1€ es destina a tornar el rescat rebut, sinó a retribuïr als seus accionistes amb dividends. Quina vergonya.

    • Jennifer Roca Civit says:

      Moltes gràcies per la teva reflexió sobre aquest article, Manuel

      Fa 2 anys
  5. Daniela SimónDaniela Simón says:
  6. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Doncs sí, pensevq aquests caixers els haurien de pagar els bancs, ja que són els responsables.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Doncs sí, Jordi; això fora el just. Però la banca tradicional encara té un poder desmesurat a la nostra societat. Esperem que, de mica en mica, això vagi canviant. Gràcies per la teva reflexió!

      Fa 2 anys
  7. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Conxorxa a tres bandes : Mitjans de comunicació venuts, classe política corrupta, la DIBA és un cas flagrant d’opacitat i clientelisme que passa desapercebut, i la gran Banca, que farà posat de be tot i actuar com un llop. La majoria s’ho empassarà perquè és una declaració populista i cridanera.
    La reflexió “reposar caixers amb diners públics? no la veurem en cap mitjà.
    Gràcies, com a mínim podrem discutir, si es presenta el cas. Alguna llavor es pot sembrar.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Hi coincideixo del tot, Mercè. Gràcies per les teves reflexions, que sempre toquen el moll de l’os!

      Fa 2 anys
  8. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Emprar “El Biaix” com a eina d’anàlisi m’està ajudant molt

  9. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  10. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    El de sempre el segon cop que es rescataria la banca ,i el projecte d’estat del decaleg de les obligacions de la banca ,quedarà tb amb paper mullat
    La banca sempre guanya

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Fins ara, sempre guanya. Treballem per a què això canviï, com més aviat millor. Gràcies per la teva reflexió, Alícia!

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play