Menjar insectes, proteïna sostenible i abundant

Creixen amb molt poca aigua i energia, s’alimenten de residus orgànics i es reprodueixen molt ràpidament. S’aprofiten al 80%, són rics en proteïnes, fibra i minerals. Els insectes són la gran alternativa alimentària del futur. T’ho expliquem!

 

Si aquestes línies descrivissin un tipus d’au o de peix, segur que ja hi hauria corredisses per invertir en granges que en produïssin. Però no, no es refereixen ni a aus ni a peixos, és a dir, a animals vertebrats, com també ho són els remugants (vaques, bous, xais, cabres), sinó als insectes, els éssers vius més nombrosos de la Terra. És a dir, parlem d’escarabats, saltamartins, cucs i grills, entre molts d’altres. Aproximadament un 75% de les espècies animals de la Terra són insectes, i d’aquestes, avui, se’n coneixen prop de 2.000 que són comestibles i que, en general, són riques en proteïnes, fibra, minerals i vitamines.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) fa anys que en recomana el seu consum com a font de proteïnes en previsió del creixement mundial de la població, de l’escalfament global i de la necessitat de trobar fonts d’aliments més sostenibles que les actuals. De fet, les propietats dels insectes com a aliment pels humans són conegudes perquè han estat i són un aliment corrent per molts habitants de l’Àsia, l’Àfrica i l’Amèrica llatina i el seu consum ha estat més que estudiat. Segons dades de la mateixa FAO, uns 2.000 milions de persones al món ja inclouen el consum d’insectes a la dieta. Els més consumits són els escarabats, les erugues, les abelles, les vespes, les formigues, les llagostes i els grills.

 

A Europa també menjàvem insectes

A l’Europa actual no tenim el costum de menjar-ne, malgrat que fa segles ho era i es va anar perdent. Però el 2018 l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va aprovar la comercialització d’insectes com a aliment arran de la petició formal de l’empresa biotecnològica francesa EAP Group Agronutris. La companyia s’ha especialitzat en la producció de proteïnes per a l’alimentació de mascotes a partir d’insectes.

Finalment, el maig del 2021, i després d’avaluacions científiques, l’EFSA va donar l’aprovació definitiva perquè la larva de l’escarabat ‘Tenebrio molitor’, la que coneixem millor com a cuc de la farina, sigui considerada apta per al consum humà, tant sencera i assecada com convertida en pols o farina. Més recentment, aquest 12 de novembre, l’altre insecte selecte a rebre l’aprovació ha estat la ‘Locusta migratoria’, la llagosta de sempre, a la qual ja es referien les famoses plagues bíbliques. En el seu cas, s’autoritza congelada, assecada i en pols o farina.  

 

Als Països Catalans, cada cop més consumits

A conseqüència d’aquests avenços oficials, hom ja pot comprar-ne avui al BCN Insects de la Boqueria i al Carrefour, o anar a fer un aperitiu de llagostes i formigues a l’Oaxaca de Barcelona, d’inspiració mexicana, o al Santuari de Les Masies de Voltregà, entre altres establiments. També existeixen dues empreses a Alacant i a Aldaia, Insectfit i Trillions, respectivament, que comercialitzen barretes energètiques i productes diversos fets amb farina d’insectes, sobretot de grills, i que orienten especialment als esportistes que demanden proteïna de qualitat.

En resum, sigui per frenar la fam al món o pel canvi climàtic, les raons i arguments per menjar insectes són moltes i de pes. I, de fet, a Europa i al món occidental, la producció en granges i l’oferta ja són notables. Només cal superar el rebuig cultural a consumir-los i fer el pas per aprendre a cuinar-los. Fet que tampoc ens resultarà difícil ni estrany, perquè si prenem gambes, musclos, granotes i caragols, és clar que no estem lluny de trobar la fórmula per menjar insectes a gust i poder acabar brindant a la salut del planeta.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Arribarà el dia que tots menjarem carn sintètica

5min lectura

Els experts calculen que el 2050 serem 9.500 milions de persones

Cultura

Viatjar amb el menjar

5min lectura

El menjar és una part essencial de qualsevol viatge, tant pel que descobreixes al lloc d’arribada

Cultura

La Castanyada: celebrar el llegat agrícola

6min lectura

Què té de màgic la festivitat de Tot Sants?



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
    Joaquin

    Mágrada l’article, no pas menjar bitxos.

    • Lels says:

      Gràcies, Joaquin. És normal, estem acostumats als musclos, granotes, caragols i gambes, però als insectes potser encara ens falta temps de superar el rebuig cultural i aprendre a cuinar-los 😋

      Fa 2 anys
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    De fet a molts indrets de les terres asiatiques ja fa molt de temps que es menjent,però he d’admetre que pensar-ho costa ,a mi m’encanten els cargols però se que hi han moktes persones que no els poden ni veure

  4. Lluís MarchLluís March says:
    Lluís

    Ufff!!! Temps jo encara sóc molt lluny d’això.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Hi coincideixo, Lluís. Però qui sap si mai arribarà el moment d’haver-nos-hi d’adaptar…

      Fa 2 anys
  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play