Arribarà el dia que tots menjarem carn sintètica

Els experts calculen que el 2050 serem 9.500 milions de persones a la Terra. Si a això hi sumem els efectes climàtics de la ramaderia extensiva i les desigualtats nord-sud, ja cal que ens plantegem com ens alimentarem en un futur no massa llunyà. Serem tots vegans? Haurem de menjar insectes? És així com la carn sintètica, feta al laboratori, és ja una alternativa factible.

 

La població humana és com una plaga per a la Terra: té una altíssima capacitat per a destruir l’ecosistema i, entre l’escalfament del planeta i la pobresa que s’acarnissa sobre més 800 milions de persones al món, és evident que en patim les conseqüències cada dia. Com els nostres avantpassats de fa 10.000 milions d’anys, i malgrat tot el coneixement i la tecnologia adquirits, l’instint de supervivència ens ha dut a buscar alternatives d’alimentació a escala mundial. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ho apunta molt clarament en un informe del 2018.

 

Malgrat que costi de creure, és carn

Fa segles que els insectes són una font real de proteïnes per a algunes cultures i, gràcies a les seves propietats, es valoren com una alternativa de futur. Però hi ha un aliment que destaca per sobre de la resta: la carn sintètica. Perquè és el més sorprenent, i perquè és possiblement el més innovador. Així és com les empreses dedicades a les carns d’origen vegetal han augmentat exponencialment les vendes. L’americana Beyond Meats, per exemple, ha vist créixer les seves accions un 859% en només dos anys.

Productors i defensors li atorguen a la carn sintètica totes les propietats de la carn de sempre i asseguren que, ni sota la lupa d’un microscopi, no es pot diferenciar de la carn convencional. El motiu és que, al capdavall, és carn del mateix animal que triem, però feta créixer de manera diferent. A partir d’una mostra ben seleccionada de cèl·lules d’un animal, sotmeses a un tractament de nutrició controlada en un laboratori, s’obté el producte sense necessitat de sacrificar cap animal. Asseguren que, amb una sola mostra cel·lular de la mida d’una llavor de sèsam, poden arribar a produir fins a 80.000 hamburgueses.

 

Bill Gates, un dels apòstols del nou aliment

Tot i que els detractors consideren que al darrere s’hi amaguen interessos poc ètics, el fundador de Microsoft, Bill Gates, un dels quatre homes més rics i influents del món, ha publicat recentment el llibre ‘Com evitar un desastre climàtic’ (Edicions 62, 2021), en què defensa que tots els països rics haurien de consumir vedella sintètica al 100% per tal de reduir radicalment l’emissió de metà, un gas que es considera 84 vegades més perjudicial que el diòxid de carboni pel seu efecte hivernacle.

Gates també considera que, en un futur pròxim, la carn sintètica tindrà fins i tot millor gust que l’actual carn de vedella. Mentrestant, inverteix en empreses i laboratoris destinats a la producció de la nova carn, com ara l’Upside Foods de San Francisco, en la qual també hi ha invertit el milionari Richard Branson. Aquesta empresa, creada fa sis anys i que el 2016 va produir les primeres mandonguilles de vedella, afirma que a finals del 2021 comercialitzarà els seus primers productes dins el mercat nord-americà.

Però, de fet, l’empresa pionera al món va ser l’holandesa Mosa Meat, apadrinada per l’actor Leonardo Di Caprio. El 2013, Mosa Meat, tres anys abans de constituir-se com a tal, es va donar a conèixer amb un fort impacte quan va presentar la primera hamburguesa de vedella sintètica mai feta abans, amb un cost de producció de 250.000 euros, finançats íntegrament per un dels fundadors de Google. La previsió de l’empresa és que aquest 2021 aconseguirà abaixar per sota dels nou euros el cost per hamburguesa.

 

Es regula com qualsevol altre aliment?

La implicació del món de la tecnologia i la ciència és evident. Ja hi ha empreses constituïdes a tot el món: algunes especialitzades en carn de peix, o en salmó específicament; altres, en carn de pollastre o en greixos animals. Cap d’aquests empreses ha matat mai cap animal. Totes les lideren equips científics i el treball al laboratori és la clau de volta.

De moment, cap d’elles comercialitza encara de forma oberta els seus productes, tot i que tenen previst fer-ho en els pròxims anys. En aquest temps d’espera els investigadors pretenen reduir els costos de producció. Per això, encara no està clar com serà la regulació d’aquest nou mercat, que té l’oposició frontal dels sectors primaris, com ara la pesca i la ramaderia. Amb tot, sembla que el mercat de carn sintètica ja no té aturador.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

La crisi dels pinyons encareix la Castanyada

4min lectura

Les sequeres, les plagues i el pillatge amenacen el mercat del

Economia

Més regulació per a sobreviure

4min lectura

Denuncien les males pràctiques de les grans distribuïdores del

Economia

Alongside: roba sostenible

8min lectura

El mar ha patit molt durant les últimes dècades, i l’ésser humà



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Al llarg de la història sembla que el creixement de la humanitat es a canvi de l’extinció d’altres éssers. Alguna cosa hem de fer i adaptar-nos per no extingir el món.

  2. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Buff!! Som massa població al món i aquí també caldria pensar si el planteja es sostenible en tots els sentits

  3. Gabriel JosidGabriel Josid says:
    Gabriel

    Tenint en compte la hiperpoblació i la dificultat que mostrem els humans per canviar els nostres hàbits i sacrificar la nostra zona de confort, no tinc dubtes que la carn de cultiu es una solució necessària per possible i sostenible la convivència dels humans amb una rica biodiversitat, aturar el canvi climàtic, i respectar el benestar animal.
    Actualment és dificil pels petits inversors invertir en les empreses pioneres carn de cultiu, donat que son molt petites gairebé no accepten petites inversions de particulars i no estan al mercat bursàtil.
    Ens ajudarà 11Onze a poder invertir en aquest sector emergent?

    • Xavier says:

      Bon dia, Gabriel, gràcies per el teu comentari. I en resposta a la teva pregunta, com veuràs, Onze està en constant moviment i creixement, aquesta també serà una opció pels membres de la nostra comunitat fintech.

      Fa 2 anys
  4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    La carn sintètica produirà una dependència molt gran de les empreses que la produeixin i veient com funciona el sistema econòmic actual em fa por. Tanmateix hi ha grans quantitats de proteïna que rebutgem per exemple senglars, coloms etc que avui per avui, són “perjudicials”

    • Xavier says:

      Bona reflexió Francesc respecte a la proteïna que “rebutgem”, que potser amb un circuit sanitari i de logistica es podria aprofitar. Respecte a la primera podria donar-se el cas, però hi ha forces empreses que estan entren en aquesta innovació, potser es donarà més amb les matèries primeres.

      Fa 2 anys
  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Que bona part de la nostra autodestrucció sigui per culpa de la ramaderia extensiva i com a conseqüència, de les emissions de gas metà, havent-hi pel mig el Bill Gates, m’ ho agafo com a mínim amb peus de plom.

    • Sergi Colell Vázquez says:

      És veritat que això ja sona a ciència-ficció, però és una proposta molt interessant per fer més sostenible el món. Tot i així es veritat el que dius perquè com ja ha passat amb certs aliments, que les empreses alimentàries ens han educat en un sabor del qual no és exactament el sabor d’aquell aliment. Tan sols per fer-lo més atractiu pel consumidor, com ha passat amb el cas dels formatges ratllats, que molts són proteïnes d’origen làctic, però no s’acosta a la forma de fer un formatge.

      Fa 2 anys
  6. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Al 2050, si hi sóc, tindré 93 anys. Menjaré verdures…

  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Es el futur-present ,però és fa difícil d’assimilar

  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play