La crisi dels pinyons encareix la Castanyada

Les sequeres, les plagues, el pillatge i la inflació amenacen el mercat del pinyó a Catalunya. Com a conseqüència, aquesta Castanyada ens sortirà una mica més cara. Per què no traiem millor rendiment dels nostres boscos?

 

El Consorci Forestal de Catalunya calcula que només a Catalunya hi ha unes 38.000 hectàrees de pi pinyer, amb un potencial productiu de pinya de 500 quilos per hectàrea. “En un sector regulat, aquest producte al mercat suposaria un volum de negoci de cinc milions d’euros”, afirmen a la institució. Tanmateix, la realitat és que els propietaris forestals no treuen cap rendiment dels seus boscos. Per això, el preu del pinyó s’ha incrementat sense aturador la darrera dècada.

Tal com recull l’Observatori Forestal Català, en el 2021, el preu del pinyó blanc ha arribat als 66,25 euros el quilo a la Llotja de Barcelona, 66,71 euros el quilo a la Lonja de Reus i 67.49 euros el quilo a la Llotja de l’Alentejo (Portugal), el màxim competidor de la península. Així, el preu per al consumidor final és d’entre 70 i 100 euros el quilo. L’increment any rere any és evident. I això, és clar, també encareix el preu dels preuats panellets que comprem als forns i les pastisseries del país, tal com recorda el Gremi de Pastissers de Catalunya.

Els motius d’aquesta pujada, segons el Consorci Forestal de Catalunya, cal anar-los a buscar en el mercat negre, on el pillatge de pinyons és una pràctica molt estesa i “sense cap mena de control”. Al pillatge s’hi sumen els estralls causats per les plagues, com la xinxa americana del pi, que ataca les pinyes més joves. I s’hi ha d’afegir a tot plegat les sequeres que han assolat els darrers estius els boscos mediterranis i la competència dels pinyons asiàtics, que són de més baixa qualitat.

 

Els preuats pinyons, el producte del bosc mediterrani

Per tots aquests motius, els experts determinen que la producció i l’aprofitament de pinyó es troba molt per sota del seu potencial. En aquest sentit, el Consorci Forestal de Catalunya ha engegat el projecte Quality Pinea, que busca ajudar als productors a treure rendiment dels seus boscos de pi pinyer, però també a fer recerca. Amb el suport de la Cooperativa Serveis Forestals, la institució assessora de forma gratuïta a l’hora de potenciar la productivitat de pinyons en finques privades.

Així, el Consorci Forestal de Catalunya acompanya a l’hora de fer créixer noves plantacions de pi pinyer amb empelts i ajuda a posar en marxa la producció d’una massa forestal d’aquesta mena. També aconsella sobre com desenvolupar els sistemes de recol·lecció de pinyes més adequats segons la mena de finca i, finalment, ajuda en la comercialització, tant de les pinyes com dels pinyons.

De fet, les plantacions de pi pinyer són una alternativa als cultius agrícoles i, per tant, una opció viable per als propietaris agroforestals. A més, la institució elabora inventaris de les masses forestals i altres rodals de pi pinyer on fer tractaments i treballa en col·laboració amb el Centre Regional de la Propietat Forestal d’Occitània (CRPF Occitanie), entitat que desenvolupa la seva activitat a la regió francesa dels Pirineus Orientals. Els productors esperen, ara, que l’interès creixent en la producció del pinyó encoratgi Catalunya a regular el mercat i aprofitar aquest petit tresor que dona el territori.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

La Castanyada: celebrar el llegat agrícola

6min lectura

Què té de màgic la festivitat de Tot Sants?

Sostenibilitat

La gestió del territori i els incendis forestals

5min lectura

Sempre que hi ha incendis forestals s’enceta el debat sobre

Economia

Ecologia i economia, objectiu sostenible

4min lectura

Cada cop es va establint un consens més general en la



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Hem de fer un resset al país.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Molt bé, Mercè, i això com es fa? Depèn de nosaltres? Moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 2 anys
  2. Anònim says:

    A Catalunya tenim de tot, ens falta cultura de país per treure profit de tot .

  3. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Em de cuidar la comunitat i les seves aportacions, fruits per el bé de tots. És lamentable que sempre surtin els aprofitats fent difícil la convivència.

    • Sergi Colell Vázquez says:

      És veritat s’hauria de posar una regulació específica per evitar el pillatge, però encara hi així existiria aquest mercat. Són falles de mercat que acaben afecten a l’alça el preu del pinyó i que hi hagi un pinyó xinès tampoc ajuda, perquè alguns aprofitaran per fer-ne els passar per aquí per treure benefici de la diferència de preus.

      Fa 3 anys
  4. Anna RibesAnna Ribes says:
    Anna

    Crec que es important cuidar i protegir els nostres productes. Som un territori ric pero poc treballat.

  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Si n’ hi ha de coses per fer a Catalunya si s’ anés per feina!

  6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    El pinyó però també els bolets que són al bosc se sol considerar que no tenen propietari (no és així) i om en cull per vendre allò que no és seu (benefici sense risc) resultat: sobreexplotació i moltes vegades destrosses. Cal una regulació legal però també una presa de consciència social

  7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  9. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    No hi ha hagut mai o poca tradició de cuidar els boscos propis a Catalunya ,i ara el pinyó es caríssim

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Tens raó, Alícia. L’explotació sostenible dels nostres boscos és encara una assignatura pendent a casa nostra.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play