Lliçons financeres que has d’assolir abans dels 30

Que sí, que la joventut és per gaudir-la i cal aprofitar cada moment, encara que això impliqui gastar més del compte en viatges, roba i oci. Però a partir dels 30 anys, hauries d’haver après a dominar alguns hàbits financers per aconseguir estalviar pel futur.

 

Si ets jove, atent, perquè a 11Onze recollim cinc consells que et poden ser útils per començar a organitzar les teves finances: aprendre a fer un pressupost, estalviar, no fer-se il·lusions espúries, no endeutar-se massa i guardar sempre una mica més. Aquestes són les claus per assolir la desitjada independència econòmica. I, si no en tens prou, la cap d’agents Mireia Cano t’aconsella com crear el teu primer pla d’estalvi al vídeo de sota!

 1. Aprèn a fer un pressupost. Això ho hem explicat a La Plaça alguna altra vegada, però la independència econòmica només s’aconsegueix si aprenem a complir amb un pressupost. Per això, cal saber quants diners guanyem i, sobre aquests ingressos, haurem de calcular el que volem gastar per assolir l’objectiu d’estalvi que ens hàgim posat. 
 2. Estalvia entre un 10% i un 20% del que guanyes. I quina és la meta d’estalvi que ens hem de posar? Els experts recomanen, com a mínim, estalviar entre el 10% i el 20% del que ingressem, sobretot si el teu sou és molt baix.
 3. No t’expliquis el conte de la lletera. Amb les teves finances has de ser realista. Si tens una feina corrent amb un sou comú, no pots somiar a fer-te ric. Quina edat tens i què t’agradaria aconseguir a la vida? Quant de temps creus que hauràs d’invertir amb els diners que guanyes ara? Així sabràs quants diners has d’estalviar.
 4. Si t’endeutes, tu controles. Si a partir dels 30 anys, necessites endeutar-te per pagar el cotxe, la hipoteca o els estudis, controla que no tinguis cap deute acumulat i, si necessites demanar un préstec, avalua que això no sigui una llosa que arrosseguis massa anys. En aquest sentit, un bon mètode és llistar els teus deutes del més gran al més petit, i invertir els teus ingressos a pagar-los en aquest ordre.
 5. Guarda sempre una mica més, per si de cas. No saps mai quan tindràs una despesa inesperada i urgent. Per això, està bé sempre tenir un fons d’emergència pel que pugui passar. Per això, està bé esbossar un pla per guardar un percentatge del teu estalvi a aquest fons de contingència.

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

La independència econòmica

6min lectura

“Independència econòmica és que no depens de ningú ni de

Estalvis

Davant la crisi que ve, diversifica l’estalvi

6min lectura

El reconegut economista Robert Kiyosaki ha pronosticat “una

Estalvis

L’estalvi, un hàbit financer per als teus fills

4min lectura

Un informe de PISA avala que el nostre país està en la desenaEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Doncs sí, cal anar aprenent el món de les finances poc a poc. Les coses de palau van suau, es a dir que al capdavall tots em d’apendre a gestionar els nostres dinerons i més val apendreu poc a poc i bé que no al revés.

 2. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 3. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Ho passo als meus fills.

 4. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
 5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Ben dit i explicat i si poc a poc es pot aconseguir

  • Jennifer Roca Civit says:

   Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia. Saber d’economia hauria de ser bàsic per qualsevol edat. Molt contents que t’agradi, ens veiem per la Plaça!

   Fa 3 anys
 6. Laura León AmatLaura León Amat says:
  Laura

  Genial explicat!! Quina maravella, claretat i energia. Si no hi podem 5€ som un desatre oi??

 7. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  5 consells com 5 castells. Ens aconsellen com balancejar seguretat/risc o estalvi/endeutament.

 8. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Molt bé Mireia,11Onze posant ordre i seny al consumisme desfermat, atrevint-se fins i tot a dir una veritat com un temple: Amb un sou normal no et faràs ric. Cal tocar de peus i terra i com diem els catalans, no ser un somiatruites. Els bancs deixen diners, però s´han de tornar .

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Molta raó, Mercè, els bancs tradicionals mai ens han fet cap favor, sempre s’ho han cobrat tot, i ara, tal com està tot, encara és molt pitjor que abans, comissions abusives, tracte dolent, costos d’oficines i d’empleats desmesurats i als quals no poden fer front, ja van veient que se’ls hi acaba el xiringuito… Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!

   Fa 2 anys
 9. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play