LaFou Celler: una història d’enamoraments

LaFou Celler, DO Terra Alta, es troba al nucli urbà de Batea, en una casa senyorial, la Casa Figueras, del segle XVIII. Les seves 15 hectàrees de vinya estan situades al nord del municipi, tocant a l’Aragó. La garnatxa i la Terra Alta els han robat el cor, els tenen enamorats.

 

LaFou Celler neix arran de dos enamoraments. Ramon Roqueta, enòleg i propietari del celler, ve d’una llarga tradició vitivinícola. La seva família té un celler al Pla de Bages, d’on són originaris, i tenen relació amb el món de la vinya i el vi des del segle XII. La història de LaFou va començar quan Roqueta, després d’estudiar enginyeria agrònoma, va anar a França a estudiar enologia.

Mentre feia pràctiques a la zona de Castèunòu dau Papa, a la Provença, va descobrir una manera diferent de treballar la garnatxa. “Les pràctiques quant a garnatxes en aquesta zona, que és una de les més prestigioses de França, fins i tot del món, em van descobrir un estil de vi de garnatxes, blanc i negre, molt elegant i molt fresc. Vaig tornar enamorat d’aquesta varietat”, explica. És allà on va tenir el primer enamorament que el va empènyer a emprendre un projecte que tenia al cap.

Un cop va tenir clar el projecte que volia emprendre, Roqueta va buscar la terra on fer-lo. Aquí va néixer el segon enamorament: “La Terra Alta em va robar el cor: el seu paisatge i  les característiques que ofereix el territori, com la seva orografia, la climatologia i el tipus de terra —explica Roqueta—. La Terra Alta és terra de garnatxa”. Assessorat per enòlegs de la zona va buscar un lloc on pogués excel·lir la viticultura. “Buscàvem una vinya en una zona alta, molt ben ventilada, orientada de nord a sud, perquè afavoreix la circulació de l’aire i tenint en compte que el cerç bufa aquí constantment”, narra. 

 

Les fous, vinyes entre murs

Roqueta comenta que va batejar el celler amb el nom de Lafou per fer un homenatge a la terra que els acull. “La Terra Alta —explica— fa milions d’anys havia estat banyada pel mar. Amb el pas del temps, s’han anat formant aquestes valls estretes, fous, on l’home hi ha fet terrasses per retenir l’aigua i per plantar-hi vinya. Les fous identifiquen la zona i ens va agradar el nom pel celler perquè explica on som”.

Les vinyes de Lafou Celler estan ubicades en terrasses, i tenen murs de pedra seca, construcció característica de la zona, dels quals el celler se’n proclama fanàtic. La seva funció és clau per mantenir la terrassa, que reté l’aigua, tan vital en un terreny de secà. “A més, identifiquen el nostre paisatge i el paisatge agrícola que hi ha a Europa, el qual no trobes al nou món, on el paisatge destaca per la seva vegetació. El paisatge agrícola és un paisatge forjat per l’home durant segles”, observa Roqueta.

Morenillo, el caràcter de la Terra Alta

En les 15 hectàrees que té LaFou Celler s’hi treballa vinya de garnatxa blanca, garnatxa negra, garnatxa peluda, syrah, carinyena i morenillo. Justament, la varietat morenillo és pròpia de la Terra Alta. Ramon Roqueta es mostra orgullós d’haver ajudat a recuperar-la. “Quedaven pocs ceps en alguns racons de la comarca. Hem tingut feina per fer que la varietat, consumida fa temps, tornés a ser reconeguda. L’hem hagut de tornar a registrar, perquè havia sortit dels catàlegs varietals que gestiona l’administració”.

La garnatxa, però, segueix sent la varietat estrella de la casa. “Tots els vins que fem tenen —diu Ramon Roqueta—, com a mínim, un 80% de garnatxa”. De fet, el celler, ha guanyat aquest any el premi Vinari Gran Or 2021 en l’apartat de vins blancs joves amb el vi LaFou Els Amelers 2020, que és 100% garnatxa blanca. El guardó el va rebre de mans de Natàlia Cugueró, CEO d’11Onze, empresa patrocinadora del certamen.

 

Agricultura regenerativa, tota una filosofia

Tot i que els seus productes no tenen segell d’agricultura ecològica, el celler practica la filosofia de l’agricultura regenerativa. “El sector del vi vivim del paisatge i treballem perquè aquest sigui sostenible. L’estudi de l’esgotament de la terra és clau, perquè és el que determinarà la vida de la planta d’aquí a 30 anys. L’objectiu del nostre treball ha de ser més que el d’obtenir un segell. El tracte que fem a la terra, on hi ha les arrels de la planta, és el que determinarà el futur, perquè és on hi ha la flora microbiana, el sòl esponjat, ric, viu i fèrtil”, argumenta.

Lafou Celler exporta un 25% del seu producte. La resta, explica Roqueta, el venen al país. “El client local és el més important per nosaltres. És qui ens ha ajudat a créixer”, diu. Fer vins de primer nivell és l’objectiu del celler i la Terra Alta els ho facilita. “Batea ens ha acollit molt bé. Estem contents d’haver contribuït a refrescar l’estil de vi que es feia aquí i de donar a conèixer el patrimoni vitivinícola de la zona. Ara, la comarca té un sentiment d’orgull i de més amor cap a la varietat insigne de la contrada i cap a la terra que l’acull”, assevera Roqueta.

El celler també expressa l’enamorament que sent cap a la comarca i Batea amb les activitats enoturístiques, amb les quals, a més de fer conèixer de primera mà la feina que fan al celler i a les vinyes, convida els visitants a recórrer els carrers del poble. Des del 2007 LaFou Celler, enamorat de la garnatxa i de la Terra Alta, treballa per assolir un producte que excel·leixi per la seva qualitat.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Celler de Capçanes: un poble a cada ampolla

5min lectura

El celler de Capçanes, DO Montsant, està situat al poble de

Cultura

Recaredo, treballar des de la consciència

6min lectura

Celler Recaredo, Corpinnat, es troba al nucli antic de Sant

Cultura

Celler Mas Vicenç, quan el món del vi t’abraça

5min lectura

El celler Mas Vicenç està situat a la part més alta de la DO



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Com sempre l’historia es sorprenent i preciosa,el vi de batea quins records,quina peneta ja s’acabat aquest espai de les DO,i ara amb el cercador només cal posar DO i voilà alli estan totes per tornar assoborir els vons amb aquets fantastics articles

  3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Aquests articles que ens ajuden a conèixer millor el país i la seva gent, m’interessen i m’agraden

  4. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    He tastat els vins d’aquest celler, m’agraden.

  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Batea i vi, per a mi havien sigut mots equivalents, quan el vi es venia a granel i no era com ara, es clar. Contenta del canvi, de que es faci un vi més fresc. Segur que l´agricultura regenerativa hi te a veure. Sòl esponjat, ric i viu: La terra. Gràcies

  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play